Som la suma de quatre hospitals: el General, l'Infantil, el de la Dona i el de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Ens trobem dins el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, un parc sanitari de referència internacional on l’assistència és una branca imprescindible.
El pacient és el centre i l'eix del nostre sistema. Som professionals compromesos amb una assistència de qualitat i la nostra estructura organitzativa trenca les fronteres tradicionals entre els serveis i els col·lectius professionals, amb un model exclusiu d'àrees de coneixement.
Vols saber com serà la teva estada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron? Aquí trobaràs tota la informació.
L’aposta per la innovació ens permet estar a l'avantguarda de la medicina, proporcionant una assistència de primer nivell i adaptada a les necessitats canviants de cada pacient.
Les paraparèsies espàstiques hereditàries (PEH) són un grup de trastorns neurològics d'origen genètic poc freqüents que es caracteritzen per la debilitat i rigidesa (espasticitat) progressives a les cames. Això provoca dificultats per caminar que augmenten gradualment amb el temps. S'anomenen ‘hereditàries’ perquè són causades per alteracions en gens que poden transmetre's dins de les famílies. També són conegudes com a paraplegies espàstiques familiars o síndrome de Strümpell-Lorrain.
Les PEH són considerades malalties rares, amb símptomes que poden començar des de la infància fins a l’edat adulta, depenent del tipus genètic. A nivell neurològic, el problema principal és una degeneració o disfunció progressiva de les vies nervioses que van des del cervell fins a la medul·la espinal, encarregades de controlar el moviment de les extremitats, afectant sobretot les cames.
Existeixen diferents formes de PEH, a vegades classificades com a formes ‘pures’ i ‘complexes’. En les formes pures, l’afectació es limita principalment a la dificultat per caminar a causa de la rigidesa a les extremitats inferiors. En les formes complexes, a més de la paraparèsia, poden aparèixer altres símptomes neurològics o d'altres òrgans. Fins ara s’han identificat més de 80 gens la mutació dels quals pot causar PEH. Això explica la variabilitat dins de les PEH, tot i que cada tipus genètic es pot manifestar de manera diferent en cada pacient o família.
Tot i que les PEH comparteixen la característica de l'espasticitat a les cames amb la paràlisi cerebral infantil, es tracta d’una entitat diferent. A les PEH no hi ha una lesió cerebral fixa al naixement, sinó una alteració genètica que provoca una evolució lenta i progressiva dels símptomes, que a vegades és difícil de detectar.
El símptoma principal de les PEH és la dificultat progressiva per caminar, causada per la combinació de debilitat muscular i espasticitat a les cames. Els símptomes i signes més comuns són:
Les PEH poden afectar persones de qualsevol edat, tot i que els símptomes solen començar entre la infància i la joventut. Tant homes com dones poden patir aquesta malaltia.
El diagnòstic requereix diverses proves que pots trobar aquí i que inclouen:
A l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, els pacients es beneficien de les tècniques més avançades de seqüenciació genètica per arribar a un diagnòstic molecular precís de manera ràpida i eficient. Tot i això, un percentatge de pacients continua sense diagnòstic. Per això treballem en recerca per intentar diagnosticar tots els casos i participem en registres internacionals i projectes per millorar l'avaluació clínica dels pacients.
Consulta la infografia sobre diagnòstic de les PEH aquí.
El seguiment de la malaltia inclou:
Actualment, no hi ha una cura, però sí múltiples tractaments per millorar els símptomes i la qualitat de vida:
L’hospital disposa de tècniques quirúrgiques d'avantguarda i accés a unitats d’assaigs clínics, que permeten oferir teràpies experimentals i tractaments innovadors als pacients amb PEH.
Les PEH poden presentar-se en diferents moments de la vida i són malalties cròniques que requereixen un seguiment a llarg termini. A l’Hospital Vall d’Hebron es garanteix un seguiment al llarg de tota la vida, des del període prenatal fins a l’edat adulta. Als serveis de Neurologia Pediàtrica i Neurologia acompanyem el pacient coordinant-se amb diferents unitats i serveis de l’Hospital. També col·laborem en recerca i assegurem una transició fluida i eficaç a través de consultes conjuntes i una comunicació eficient. També col·laborem amb associacions de pacients per donar suport a la investigació i a la conscienciació social sobre aquestes malalties.
Descobreix més sobre la malaltia, en aquest vídeo:
Cefalea és sinònim de mal de cap, és a dir, el símptoma que consisteix a presentar dolor a qualsevol àrea del cap o la cara. És molt habitual, i és que pràcticament tothom patirà cefalea en algun moment de la vida. Les causes de la cefalea són múltiples, des de malalties o fets trivials (com la cefalea atribuïda a una rinosinusitis o al consum de substàncies com l’alcohol), malalties que generen cefalea de forma recurrent (com la migranya o neuràlgia) o malalties greus que poden posar en risc la vida de la persona (com l'hemorràgia cerebral o la meningitis).
La cefalea no és una malaltia sinó un símptoma d’altres malalties, habitualment neurològiques o alteracions d’estructures cranials (musculatura, ossos, peces dentals, sins paranasals, etc.), que provoquen una activació dels receptors de dolor que depenen del nervi trigemin o les primeres arrels nervioses cervicals.
Tot i que la gran majoria de les persones presentaran cefalea de forma puntual i lleu, en alguns casos, el mateix mal de cap i la resta dels símptomes de les malalties que el causen poden interferir de forma greu en les activitats habituals de la vida generant discapacitat i una important disminució de la qualitat de vida. Aquesta combinació d’alta prevalença, juntament amb la gran diversitat de les seves causes, algunes d’elles potencialment discapacitants fa de l’avaluació del pacient amb cefalea un repte clínic.
La cefalea es defineix per presentar dolor a qualsevol àrea del cap o la cara. Quan s’avalua a una persona que presenta cefalea és important poder especificar les característiques del dolor, aquestes inclouen:
A més de les característiques del dolor, és especialment important saber quins altres símptomes acompanyen al dolor, ja que ens donen molta informació sobre les possibles causes del mal de cap:
La majoria de les persones tindran mal de cap en algun moment de la seva vida i és un símptoma que pot presentar en qualsevol etapa des de la infància a l’edat avançada. La migranya i la cefalea de tensió són les causes més freqüents de la cefalea i afecten especialment a dones d’entre 15 i 55 anys, sent la cefalea tercera causa de discapacitat en els adults joves (menors de 50 anys).
Els nens i adolescents també poden tenir mal de cap. Els nens tenen els mateixos tipus de mals de cap que els adults, però els seus símptomes poden ser una mica diferents, fet que pot dificultar identificar-ne el tipus de mal de cap.
Les cefalees es divideixen en 3 grups:
La majoria de les persones que presenten mal de cap, sobretot aquells que n’han presentat diversos episodis al llarg de la vida, el diagnòstic es realitzarà a través de l’entrevista clínica i l’exploració física i, la majoria de vegades, no es necessitarà la realització de proves. La forma de presentació dels episodis de mal de cap és la clau per poder-ne fer el diagnòstic correcte.
Davant d’un primer episodi de cefalea, sobretot si és sobtada o bé s’acompanya de signes d’alarma (p. ex. febre, rigidesa cervical o símptomes neurològics) caldrà descartar que es tracti d’una cefalea secundària greu. En aquests casos serà especialment important realitzar analítiques de sang, líquid cefalorraquidi i proves d’imatge cerebral com el TC o la ressonància magnètica.
Existeixen dos tipus de tractament. El tractament del dolor habitualment es realitza amb fàrmacs analgèsics o antiinflamatoris que s’ajustarà segons la resposta o tolerància del pacient. A més, en els casos de cefalea secundària serà important fer el tractament de la seva causa. És important saber que en el cas de presentar mal de cap de forma freqüent, entesa com diversos dies al mes, l’ús freqüent d’analgèsics pot ser perjudicial i cal avaluar-ne bé la freqüència amb calendaris per iniciar tractaments preventius, que tenen per objectiu disminuir la freqüència i intensitat de la cefalea freqüent.
La majoria de la informació necessària per al diagnòstic s’obté de l’entrevista clínica i l’exploració física i, per tant, la majoria de pacients amb cefalea, especialment aquells que presenten episodis de mal de cap de llarga evolució, no necessitaran proves complementàries específiques per al seu diagnòstic. La necessitat d'exploracions complementàries com analítica sanguínia, neuroimatge (TAC o ressonància) cerebral o medul·lar, punció lumbar per anàlisis del líquid cefalorraquidi o proves vasculars estan indicades en aquells pacients que presentin els anomenats “signes d’alarma” que inclouen:
Les estratègies preventives seran especialment importants en aquelles persones amb mal de cap recurrent com la migranya o cefalea de tensió, per tal de minimitzar els factors que poden facilitar que aparegui la cefalea de forma freqüent. És especialment important tenir rutines regulars, realitzar una correcta higiene de son i exercici regular. També seran importants aquelles mesures per evitar la sobrecàrrega de la musculatura cervical o cranial; o estratègies per minimitzar l’estrès i els trastorns de l'ànim.
Una malaltia genètica és un trastorn que s’origina per una alteració en un gen. Per poder diagnosticar una malaltia d’aquest tipus, cal realitzar un anàlisis d’ADN que permeti detectar mutacions o canvis hereditaris.
El nostre ADN és una gran biblioteca que conté tota la informació que condiciona el funcionament del nostre cos. Cada un dels llibres que la formen són els nostres gens i un error en algun d’ells s’anomena mutació. Aquestes mutacions fan que els gens no es puguin llegir correctament, alteren la fabricació de proteïnes i, per tant, també algunes funcions del nostre cos, donant lloc a diferents malalties.
El nostre cos es protegeix davant d’aquestes malalties genètiques tenint l’ADN duplicat, és a dir, tots tenim dues còpies de cada gen, una heretada del nostre pare i l’altra de la mare. D’aquesta manera, l’aparició de malalties genètiques està condicionada al nombre de còpies que tenim alterades.
A més a més dels principals tipus d’herència, hi ha casos que no segueixen aquestes regles bàsiques. Això és degut a l’existència d’altres factors menys coneguts que fan que cada persona manifesti la malaltia de distintes maneres:
En els últims anys, l'estudi de les mutacions genètiques ha anat evolucionant de manera exponencial, gràcies a l'aparició de tècniques millorades que ens permeten seqüenciar el nostre genoma, tot el nostre ADN. La seqüenciació consisteix a ‘llegir’ i conèixer la seqüència exacta que té cadascun dels nostres gens. Per tant, segons la situació, procedirem a analitzar un gen en específic o haurem d'anar més enllà i llegir zones més grans del nostre genoma. Per això tenim diverses estratègies:
L’aparició i la implementació de totes aquestes tècniques clíniques han permès donar passes de gegant i avançar en el diagnòstic genètic de nombroses malalties, inclosa la distonia i altres trastorns del moviment.
Quan parlem de malalties genètiques hem de ser conscients que l’alteració està present a totes les cèl·lules del nostre organisme i no es pot eliminar. Al llarg dels últims anys s’han estat desenvolupant noves teràpies gèniques enfocades a corregir l’error genètic d’algunes malalties neurològiques.
Neurologia Pediàtrica, Hospital Infantil i Hospital de la Dona
L’acceptació d’aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d’aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació. Podeu exercir els drets esmentats adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte “Exercici de dret LOPD”. Responsable: Hospital Universitari Vall d’Hebron (Institut Català de la Salut). Finalitat: Subscripció al butlletí del Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus on rebrà notícies, activitat i informació d’interès. Legitimació: Consentiment de l’interessat. Cessió: Si escau, VHIR. No es preveu cap altra cessió. No es preveu transferència internacional de dades personals. Drets: Accés, rectificació, supressió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. L’usuari pot revocar el seu consentiment en qualsevol moment. Procedència: El propi interessat. Informació Addicional: La informació addicional es troba a https://hospital.vallhebron.com/politica-de-proteccio-de-dades