Centre de Salut Internacional i Malalties Transmissibles Drassanes-Vall d'Hebron

El Centre de Salut Internacional i Malalties Transmissibles Drassanes-Vall d'Hebron és una consulta especialitzada de malalties infeccioses.

El Centre de Salut Internacional i Malalties transmissibles de Drassanes-Vall Hebron, situat al bell mig de la ciutat de Barcelona, integra diferents serveis que treballen transversalment, una estructura pionera a l’Institut Català de la Salut (ICS).

Des d'un punt de vista assistencial, l'atenció es divideix en diferents unitats: infeccions de transmissió sexual, tuberculosi, salut internacional i medicina del viatger, salut comunitària, psiquiatria transcultural i el laboratori de microbiologia que dona suport a la resta d'unitats. La prevenció, el diagnòstic ràpid i el tractament precoç són els trets característics del Centre de Salut Internacional i Malalties Transmissibles Drassanes-Vall d'Hebron, en què el personal administratiu, personal d'infermeria, agents comunitaris de salut i personal mèdic dels serveis de pneumologia, pediatria, malalties infeccioses, psiquiatria i microbiologia treballen de manera conjunta per donar la millor atenció als usuaris i usuàries.

Els professionals treballen amb una atenció culturalment competent i adaptada a cada usuari, per garantir el compliment de les visites i l'adherència al tractament. Aquest centre dona suport assistencial i docent a Atenció Primària i altres hospitals, promou programes multidisciplinaris d’innovació i recerca, tant propis com multicèntrics (nacionals i internacionals) i col·labora en xarxa amb entitats del tercer sector.

Ubicació:

  • Adreça: Carrer de Sant Oleguer, 17, 08001 Barcelona.
  • Horari: Dilluns a divendres de 8 h a 19.30 h.
  • Mail de contacte: ccee.drassanes@vallhebron.cat
  • Telèfon de contacte: 934894408

Unitat d’Infeccions de Transmissió Sexual

En aquesta àrea assistencial s’atenen tots els pacients que consultin amb simptomatologia compatible amb una infecció de transmissió sexual (ITS), que han tingut contacte amb una ITS o que volen fer-se un cribratge.

Es pot sol·licitar amb cita prèvia una consulta d'atenció immediata, on es proporciona un diagnòstic ràpid, tractament específic (la majoria de vegades administrada al mateix centre durant la visita) i una assessoria especialitzada per fer prevenció primària segons les pràctiques sexuals. El programa s'anomena Drassanes Exprés.

La Unitat també proporciona la profilaxi preexposició (PrEP). La PrEP consisteix en un programa per a l’atenció integral de la sexualitat destinat a persones vulnerables a adquirir el VIH basat en l’administració d’una medicació antiretroviral.

Diagnòstic, tractament i prevenció de la tuberculosi

El centre també està especialitzat en el diagnòstic ràpid, el tractament personalitzat i la prevenció de la tuberculosi. En qualsevol persona amb símptomes respiratoris de llarga evolució cal descartar aquesta malaltia, tot i això, els factors de risc d'alcoholisme, drogoaddicció, dificultats econòmiques i sensellarisme incrementen el risc de patir tuberculosi.

Els professionals d’aquesta àrea es dediquen a l’atenció dels pacients amb sospita o confirmació diagnòstiques de tuberculosi, especialment amb afectació pulmonar, i realitzen el seguiment durant tota la fase terapèutica fins a la seva resolució. Al centre també s'hi estudien les persones que han estat en contacte amb un cas de malaltia activa i s'hi indiquen i controlen els tractaments preventius adients.

En el cas de les persones migrants de països d'alta incidència o en situació d’elevada vulnerabilitat social s'ofereix la detecció i tractament precoç de la infecció tuberculosa latent i la tuberculosi activa, en coordinació amb dispositius socials i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB). La Unitat de Tuberculosi Vall d’Hebron-Drassanes és puntera en recerca pròpia i estudis en col·laboració amb altres centres. És la Unitat Clínica de referència per l'Atenció Primària de la ciutat de Barcelona.

Salut internacional i medicina del viatger

En aquesta unitat es realitzen activitats especialitzades de prevenció i diagnòstic/tractament precoç a qualsevol persona, viatgera o migrant, abans d’emprendre el viatge o a la tornada en cas de presentar qualsevol simptomatologia o sospita clínica de patologia infecciosa relacionada amb el viatge. Per poder oferir la millor i més ràpida resposta es treballa amb una estreta relació amb tota la resta d'unitats. Aquesta unitat forma part del Programa de salut internacional de l'Institut Català de la Salut (PROSICS), dins dels Programes assistencials d’expertesa de l’Institut Català de la salut (PADEICS).

Des d’Atenció al Viatger, en consulta personalitzada, s’indiquen i administren vacunes, medicaments preventius de la malària i s’aconsella sobre els diferents riscos del viatge, amb la intenció de preservar la salut del viatger. Es pot demanar cita prèvia per internet, telefònicament o de manera presencial. És recomanable sol·licitar la cita almenys un mes abans del viatge. Aquest servei està subvencionat parcialment pel CatSalut. En el cas de menors de 15 anys el servei és gratuït, excepte per la taxa de la febre groga.

Salut comunitària

El Centre disposa de l’equip de Salut Pública i Comunitària (eSPiC), que treballa en l’àmbit de la salut internacional i immigració, especialment amb col·lectius vulnerables, de manera transversal amb totes les unitats del centre i en connexió amb els serveis d’Atenció Primària, institucions de salut pública i entitats de la societat civil. L’equip disposa de personal sanitari expert especialitzat en salut pública i comunitària i agents comunitaris de salut de diferents cultures.

L’equip porta a terme un model innovador, dinàmic d’Investigació, Formació i Actuació “ESPICTOOLS – ACTUA” que genera, a través d’un procés de cocreació, eines educatives de promoció de la salut basades en l'evidència. eSPiC treballa mirant més enllà dels serveis integrals clínics i curatius d’alta qualitat que ofereix l’hospital, treballant per preservar la salut amb la participació de la comunitat, enfortint estratègies que garanteixen l’equitat en l’accés, en l’atenció de casos i poblacions desfavorides.

Gràcies a la seva experiència de més de 20 anys, actualment és referent en salut comunitària i immigració a escala dels Serveis de Vigilància Epidemiològica i Promoció del Departament de Salut de Catalunya. Formem part de comitès d’experts i d’assessorament en l'àmbit del Govern de Catalunya i de l'Organització Mundial de la Salut.

Per a més informació: www.espictools.cat

Contacte: salutcomunitaria.bcn.ics@gencat.cat

Atenció pediàtrica

La Unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències de Pediatria s’encarrega de l’atenció de tota la població pediàtrica que ho requereix en qualsevol de les àrees d’especialització pròpies de la institució. És a dir, salut internacional i medicina del viatger, diagnòstic, prevenció i tractament de la tuberculosi i, més recentment, les infeccions de transmissió sexual, incloent-hi activitats preventives com la PrEP i la vacunació enfront del VPH. En moltes ocasions l’atenció d'aquesta població requereix la coordinació assistencial amb els professionals que atenen als familiars adults en el mateix centre.

Psiquiatria transcultural

La tendència actual, seguida per la majoria dels països que han experimentat una evolució cap a la multiculturalitat, és crear Programes de Psiquiatria Transcultural en el marc dels serveis de psiquiatria ja existents. El Programa de Psiquiatria Transcultural (PPT) de l’HUVH sorgeix a partir d’una iniciativa recolzada per l’Institut Català de la Salut i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Aquest Programa té com a objectiu oferir una assistència en Salut Mental de la mateixa qualitat per a tots els pacients, independentment del seu origen ètnic o cultural. El 2014 el Programa de Psiquiatria Transcultural comença a col·laborar amb el PROSICS, i s’obre una consulta de suport a la Unitat de Medicina Tropical i Salut Internacional de Drassanes-Vall d’Hebron.

Els professionals del PPT ofereixen atenció psiquiàtrica i psicològica, amb caràcter suprasectorial, a totes les persones de la comunitat que, per les seves característiques culturals no poden ser adequadament ateses als seus centres de salut mental de referència, i ofereixen suport als dispositius assistencials de Salut Mental i Addiccions de Catalunya que no disposin d’aquests recursos.

Laboratori de diagnòstic microbiològic

El centre disposa d'un laboratori de Microbiologia, prolongació del laboratori que hi ha a l'Hospital Universitari Vall d’Hebron, que consta de diferents espais de treball i està perfectament equipat amb tecnologia d'avantguarda. La seva ubicació i el model organitzatiu permeten fer un diagnòstic ràpid i de proximitat de les principals malalties ateses al centre i una comunicació fluida dels professionals amb les unitats clíniques. Aquest tret diferencial té un impacte directe en la immediatesa de l’atenció al pacient i en la millora de la qualitat assistencial.

Gràcies a la seva experiència és referent en el diagnòstic parasitològic d'alta complexitat. A més, des del laboratori es coordina el programa de diagnòstic ràpid de malalties de transmissió sexual en població asimptomàtica d'alt risc Drassanes Exprés i el grup de treball de Salut Internacional d’Atenció Primària de Barcelona ciutat.

Per a qualsevol urgència, sol·licitar visita o dubte truqui al telèfon 934 894 408 o bé enviï un correu electrònic a la següent adreça: ccee.drassanes@vallhebron.cat

Altres centres

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.