Som la suma de quatre hospitals: el General, l'Infantil, el de la Dona i el de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Ens trobem dins el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, un parc sanitari de referència internacional on l’assistència és una branca imprescindible.
Et detallem els serveis i les unitats que formen part de l'Hospital Vall d'Hebron i les principals malalties que tractem. També t'oferim recomanacions basades en allò que l’evidència científica ha demostrat eficaç per garantir el benestar i la qualitat de vida.
Vols saber com serà la teva estada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron? Aquí trobaràs tota la informació.
L’aposta per la innovació ens permet estar a l'avantguarda de la medicina, proporcionant una assistència de primer nivell i adaptada a les necessitats canviants de cada pacient.
El Servei de Farmàcia de l'Hospital Infantil ha remodelació les instal·lacions. La reordenació ha permès destinar més espai a les consultes d’atenció farmacèutica i ha incorporat un robot de dispensació de medicaments que incrementa la seguretat del i de la pacient i millora la traçabilitat de cada envàs de medicaments.
La Farmàcia de l’Hospital Infantil Vall d’Hebron disposa des del mes de juny d’un robot de dispensació de medicació exclusivament per als i les pacients pediàtrics. La seva implementació s’engloba en la remodelació de les instal·lacions del Servei de Farmàcia que es troben a l’Hospital Infantil. Ara, les consultes externes de la Farmàcia de l’Hospital Infantil ocupen una superfície d’uns 60 m2, amb els espais renovats i il·lustrats amb els dibuixos característics que des del 2019 humanitzen l’Hospital Infantil per fer de Vall d’Hebron un hospital més amable. La reordenació ha permès destinar més espai a les consultes d’atenció farmacèutica, que són les consultes en les quals els i les farmacèutics fan la primera visita amb les famílies per donar-los tota la informació sobre la medicació (administració, combinació amb altres medicaments, què fer en cas d’oblit de prendre una dosi, possibles efectes adversos...), i en les visites de seguiment amb les famílies s’analitza l’adherència al tractament (és a dir, si pren el tractament correctament) i altres factors com ara si està causant reaccions no desitjades.
Maria Josep Cabañas, cap de Secció de Farmàcia de l’Hospital Infantil i Hospital de la Dona, explica quina és l’altra gran novetat que incorpora la remodelació de les instal·lacions: “tant els nous espais com el robot de dispensació estan dissenyats per atendre també els i les pacients de fibrosi quística en un espai reservat exclusivament per a aquests i aquestes pacients, que disposen de la seva pròpia sala d’espera i consulta farmacèutica”. D’aquesta manera, s’evita que es creuin els circuits de pacients amb fibrosi quística de la resta de patologies (un aspecte clau per a la seguretat d’ambdues tipologies de pacients).
Quan el o la professional de Farmàcia ha de dispensar un medicament a una família, només cal que el sol·liciti al sistema informàtic. Automàticament, el robot (que té dos braços electrònics, un per als medicaments que són en una cambra frigorífica i l’altre per als que es troben en una cambra a temperatura ambient), selecciona el medicament pertinent i, mitjançant una cinta transportadora i un petit tobogan, el deixa a la taula del o de la professional a punt per dispensar al o a la pacient. El robot disposa d’un sistema de càrrega automàtica i col·loca els medicament ordenats als prestatges sense necessitat de fer-ho manualment.
La Dra. Maria Queralt Gorgas, cap del Servei de Farmàcia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, explica els avantatges que aporta el nou robot: “ens permet incrementar la seguretat del i de la pacient i millorar la traçabilitat en la dispensació de medicaments. A més, al Servei ens permet tenir un control molt més eficient de l’estoc de medicaments per a pacients ambulatoris”. El o la professional que dispensa el medicament el sol·licita al robot mitjançant el programa informàtic de dispensació des de la mateixa taula on atenen les famílies. D’aquesta manera, es guanya en temps i esforços que es poden destinar a atendre més famílies d’una manera més ràpida (amb la remodelació es poden fer més de 100 dispensacions al dia). Per altra banda, amb aquest sistema els medicaments estan perfectament identificats (lot, caducitat) i vinculats amb al sistema informàtic de dispensació. D’aquesta manera es redueixen al mínim les possibilitats d’error i es pot traçar perfectament el circuit de cada envàs de medicament. Així, en cas hipotètic que fos necessari retirar un lot, es podria saber ràpidament quin envàs s’ha dispensat a cada pacient.
Quina és la missió de la Farmàcia de l’Hospital Infantil?
La Farmàcia de l’Hospital Infantil vetlla perquè els i les pacients puguin disposar del tractament farmacològic que els pertoca, amb una atenció de qualitat i garantint la seva seguretat. Alguns medicaments ja arriben a l’Hospital preparats, però d’altres els preparen els i les professionals des de la mateixa Farmàcia de Vall d’Hebron, tant els que s’administren als infants ingressats al centre com als que es dispensen als i a les pacients ambulatoris.
El Servei també treballa per millorar l’eficiència en els tractaments i la sostenibilitat del sistema de salut. A més, els i les professionals, mitjançant la seva experiència en l’administració de medicaments a pacients pediàtrics, també generen coneixement a la societat per tal de millorar la utilització dels tractaments farmacològics entre la població menor d'edat.
Farmàcia, Hospital General
Farmàcia, Hospital Infantil i Hospital de la Dona
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.