Millorar la prevenció, diagnòstic i tractament del càncer adult i infantil, entre els objectius de la recerca de Vall d’Hebron

En el Dia Mundial de la Recerca en Càncer, destaquem l’impacte dels projectes del VHIO i el VHIR en el camp de l’oncologia.

24/09/2022

En els últims anys, la supervivència entre els i les pacients amb càncer ha anat augmentant progressivament. Tot i que encara continua sent una de les principals causes de mortalitat a la nostra població, especialment en els casos amb tumors més agressius, gràcies a la investigació hem aconseguit que la majoria de casos els pacients sobrevisquin si es diagnostiquen en fases inicials. La recerca sobre els mecanismes fisiopatològics de la malaltia és clau per millorar la seva prevenció i diagnòstic precoç, així com per al descobriment de noves teràpies. També és imprescindible incrementar la consciència sobre la importància de la prevenció, més si tenim en compte que el 2040 es preveu que el nombre de persones diagnosticades d'un càncer augmenti entre un 40% i un 60%.

En el Dia Mundial de la Recerca en Càncer, donem a conèixer les línies de recerca i projectes més rellevants en aquesta línia per part del Campus Vall d’Hebron. Mostra de la tasca que duen a terme els investigadors i investigadores del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) són les 635 publicacions sobre càncer en revistes científiques i els 1162 assaigs clínics que estaven en marxa durant 2021.

VHIO: un centre de referència en medicina personalitzada en oncologia

El VHIO és un centre de referència en medicina personalitzada en oncologia. Gràcies a un model capdavanter en recerca multidisciplinari i traslacional i la seva participació en consorcis i projectes amb altres centres de prestigi d’arreu del món, s’ha posicionat com un dels centres integrals més importants d’Europa capaç de transformar, en un temps rècord, els darrers descobriments en recerca del laboratori en assaigs clínics precoços i com a conseqüència en noves oportunitats terapèutiques.

Precisament en l’àmbit dels assaigs clínics, el VHIO és un referent a Europa, especialment en el desenvolupament d’estudis en fases precoces gràcies a la Unitat d’Investigació de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) – CaixaResearch, que des de la seva creació fa més de 10 anys ha contribuït a l’aprovació de més de 30 nous fàrmacs. Cada any més de 1.200 pacients són inclosos en assajos clínics, la qual cosa suposa més del 30% dels pacients oncològics de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Els 28 grups de recerca del VHIO del Programa Preclínic i Traslacional, del Programa Clínic i del Programa de Tecnologies Transversals que donen suport a tots els equips, treballen de forma coordinada per donar resposta des del laboratori a les necessitats de cada pacient, en funció del seu tipus de tumor. Els grups del VHIO s’integren en Task Forces, un model pioner que es basa en grups de treball multidisciplinaris, en els quals participen tots i totes les professionals que intervenen en el tractament i recerca dels diferents tipus de càncer. A més, un dels èxits del model VHIO es basa en la gran capacitat que té per aconseguir beques competitives amb les quals desenvolupar diferents línies de recerca i la participació en projectes internacionals amb els centres de referència en oncologia d’arreu del món.

El VHIO també destaca per la gran capacitat que té per a transferir els avenços que es desenvolupen al laboratori en patents i spin-offs que treballen per a poder oferir nous tractaments eficaços als pacients oncològics. Fins a l’actualitat, els i les investigadores del VHIO han participat en la generació de 28 patents i 4 spin-offs (Mosaic Biomedicals, Peptomyc, Reveal Genomics, Oniria Therapeutics), algunes de les quals estan provant els seus medicaments en assajos clínics de fase II.

Tota l’activitat del VHIO no seria possible sense el suport dels seus patrons (Generalitat de Catalunya, Fundació Cellex, Fundació ‘la Caixa’, Fundació Fero i Fundació BBVA) i les donacions de diferents associacions, entitats i particulars que contribueixen amb la seva generositat a que puguem avançar en la recerca contra el càncer. Es poden fer donacions als diferents grups del VHIO a través d’aquest enllaç.

L’oncologia, una de les principals línies de recerca del VHIR

Dins de la nova estructura científica del VHIR, basada en Espais Col·laboratius de Recerca (eCORE) enfocats a resoldre els desafiaments principals en l'àmbit de la salut, trobem l’eCORE de Càncer, format per 31 investigadors principals que lideren un equip de 187 professionals (66% dones i 34% homes). Tots ells treballen en diferents línies de recerca centrant els seus esforços a estudiar els mecanismes de l’origen i la progressió tumoral i traduint aquesta recerca en millorar la prevenció, el diagnòstic, el pronòstic i la teràpia del càncer.

Les línies de recerca dels grups de l’eCORE inclouen els principals càncers com el melanoma, el de mama, el de pulmó, el de pròstata, el d’ovari, el d’endometri i el de laringe i faringe, així com tumors pediàtrics, per tal de millorar l’estat i la qualitat de vida dels pacients a través de:

  • La recerca biomèdica en cèl·lules mare del càncer, l’estudi de noves vies de senyalització cel·lular que controlen la proliferació i diferenciació de cèl·lules canceroses i els mecanismes moleculars de les metàstasis.
  • El desenvolupament de solucions innovadores, que inclouen l’ús de nous biomarcadors, el disseny de nous softwares i l’aplicació de la intel·ligència artificial, la millora de la immunoteràpia, les tecnologies de diagnòstic precoç i els avenços en biòpsia líquida.
  • La innovació en nous fàrmacs i sistemes de direccionament i d’alliberament d'aquests fàrmacs, no només desenvolupant noves molècules, sinó també mitjançant el reposicionament de fàrmacs ja existents. 
  • L’ús de la medicina personalitzada per orientar el tractament dels pacients en funció de les alteracions moleculars dels seus tumors.

Per trobar solució a necessitats no resoltes en oncologia, durant el 2021 i el que portem d’aquest 2022, mitjançant aquest programa d’excel·lència en investigació bàsica, translacional i clínica, els grups de recerca del VHIR que treballen en càncer, han signat 200 convenis de col·laboració tant a nivell nacional com internacional amb diferents centres de recerca i universitats públiques, associacions de pacients així com amb empreses privades dels sectors biotecnològic i farmacèutic.

La traducció de la recerca bàsica cap a solucions pels pacients de càncer es veu també reflectida en les 12 famílies de patents en oncologia que han sol·licitat els grups del VHIR en els últims 5 anys i la participació en la creació de spin-offs com MIMARK Diagnostics, que ha desenvolupat un test de diagnòstic per detectar el càncer d'endometri, que és el quart més comú i el sisè en taxa de mortalitat.

Et recordem que el teu suport és essencial per mantenir viva la recerca. Des de Vall d’Hebron continuem treballant per trobar solucions i cures per a les persones que pateixen una malaltia, com ara el càncer. Ets imprescindible per seguir avançant en la millora de la qualitat de vida dels nostres pacients. Fes-ho possible amb el teu donatiu a https://vhc.cat/dona.

Mostra de la tasca que duen a terme els investigadors i investigadores del VHIO i el VHIR són les 635 publicacions sobre càncer en revistes científiques i els 1162 assaigs clínics que estaven en marxa durant 2021.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

Xerrada 'Novetats en la recerca de càncer de mama'

04.04.2024 - 11:00
Pacients amb càncer de mama
Més informació

Vall d'Hebron Talks by VHIR 'Yet another transcriptomic-based signature for cancer prognosis'

10.04.2024 - 12:00
Més informació

Taller de mindfuless 'Aprenent a viure i a gaudir del present'

23.05.2024 - 11:00
Pacients amb càncer de mama
Més informació

Xerrada 'Diagnòstic per imatge en càncer de mama'

06.06.2024 - 11:00
Pacients amb càncer de mama
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.