Codi
HMI15
Codi MGP
3086

Espina Bífida

El terme defectes del tub neural (DTN) o espina bífida inclou un grup divers de malformacions congènites del sistema nerviós central que afecten predominantment la medul·la espinal i la columna vertebral. En els casos més greus com la mielomeningocele i la meningocele, hi ha una manca de tancament de la columna vertebral que permet que la medul·la espinal surti a l’exterior (defectes oberts) i els més lleus com els lipomes o lipomielomeningocele es manifesten com una tumoració tova coberta de pell, com una zona lumbar pilosa o poden passar desapercebuts (defectes tancats). Els defectes més greus es poden associar a altres malformacions cerebrals (malformació de Chiari II).

Espina bífida Vall dHebron
Autoria: Vall d'Hebron
Data de creació: 17.12.2021, 10:03
Data de modificació: 13.06.2022, 11:39
Comparteix-lo
T'ha resultat útil?

Tumor extraocular en la infància (Rabdomiosarcoma)

És un càncer que es desenvolupa  en les cèl·lules musculars i de teixits tous. Així doncs, pot presentar-se en qualsevol part del cos, encara que els llocs més comuns són el cap i el coll, incloses les òrbites. Malgrat que és un càncer poc freqüent, com tots els tumors en infants, és el càncer dels teixits tous més habitual en l’edat pediàtrica. Aquesta patologia és més comuna en nens que en nenes. 

Tumor extraocular en la infància (Rabdomiosarcoma) a Vall d'Hebron
Autoria: Vall d'Hebron
Data de creació: 17.12.2021, 10:03
Data de modificació: 13.06.2022, 15:49
Comparteix-lo
T'ha resultat útil?

ECMO (oxigenació amb membrana extracorpòria)

L’ECMO és una tècnica que es fa servir en pacients crítics que pateixen malalties molt greus respiratòries i/o cardiològiques en les quals no n’hi ha prou amb el suport vital convencional. La màquina substitueix temporalment la funció del pulmó o cor i permet que els òrgans descansin, mentre la patologia de base es va curant.

La màquina extreu la sang a través d’una cànula gruixuda localitzada en una vena de calibre gran, la mou mitjançant una bomba centrífuga perquè travessi l’oxigenador, on s'incorpora oxigen i es retira diòxid de carboni.

Posteriorment, es reintrodueix a l’organisme dels pacients en una altra vena, en aquest cas l’estratègia s’anomena ECMO VV, de venovenosa, i el suport que s’ofereix és respiratori, o en una artèria, que s’anomena ECMO VA, de venoarterial, i el suport que s’ofereix és cardiorespiratori.

ECMO (oxigenació per membrana extracorpòria) a Vall d'Hebron
Autoria: Vall d'Hebron
Data de creació: 17.12.2021, 10:03
Data de modificació: 14.06.2022, 15:55
Comparteix-lo
T'ha resultat útil?

Cirurgia Oncològica Pediàtrica

La cirurgia oncològica pediàtrica és la branca de la cirurgia pediàtrica que es dedica al tractament quirúrgic de les malalties oncohematològiques pediàtriques i les seves complicacions. És un dels pilars del tractament dels tumors sòlids pediàtrics.

Autoria: Vall d'Hebron
Data de creació: 17.12.2021, 10:03
Data de modificació: 15.06.2022, 12:05
Comparteix-lo
T'ha resultat útil?

Cirurgia pediàtrica

La cirurgia pediàtrica és l’única especialitat mèdica dedicada exclusivament al diagnòstic, tractament i cura postoperatòria dels problemes quirúrgics que es produeixen en l’etapa de la vida que va des del període fetal fins a l’adolescència. La patologia quirúrgica, la fisiologia, la relació metge-pacient i les necessitats del pacient pediàtric són molt diferents de les de l’adult. Atesa la complexitat de la patologia que tracta i els requeriments especials del pacient pediàtric, habitualment està restringida a centres terciaris.

La Comissió Europea ha designat com a ERN en Malalties hereditàries i congènites el Servei de Cirurgia Pediàtrica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.
Autoria: Vall d'Hebron
Data de creació: 17.12.2021, 10:03
Data de modificació: 15.06.2022, 12:08
Comparteix-lo
T'ha resultat útil?

Cirurgia neonatal i fetal

La cirurgia neonatal és la disciplina de la cirurgia pediàtrica que es dedica al tractament de les malalties quirúrgiques, congènites i adquirides, del nounat i del lactant fins al mes de vida.

Es tracta d’una subespecialitat d’alta complexitat i restringida a centres pediàtrics terciaris. En les últimes dècades ha experimentat un important desenvolupament, gràcies als avenços en les tècniques de diagnòstic, cures intensives neonatals i anestèsiques, així com a les tècniques i materials quirúrgics, que han canviat radicalment el pronòstic tant de les malformacions congènites com de la patologia quirúrgica adquirida del nounat.

Autoria: Vall d'Hebron
Data de creació: 17.12.2021, 10:03
Data de modificació: 15.06.2022, 12:04
Comparteix-lo
T'ha resultat útil?

Cirurgia Pediàtrica

La Unitat De Cirurgia Pediàtrica es divideix en les subespecialitats quirúrgiques de cirurgia digestiva, cirurgia neonatal i fetal, cirurgia maxil·lofacial, cirurgia oncològica, cirurgia toràcica i cirurgia urològica. Som referent en cirurgia pediàtrica a Catalunya i tenim el volum més gran d’intervencions quirúrgiques urgents de l’Estat. Aquest lideratge no seria possible sense la feina d’altres professionals de l’hospital com ara els anestesiòlegs, pediatres, radiòlegs i especialistes, infermeria o altres professionals. 

Places acreditades

2

Especialitats relacionades
Grups de recerca

Itinerari formatiu de Cirurgia pediàtrica

Oferim al resident adquirir el domini de la patologia quirúrgica infantil, l’exploració física i en la interpretació de la simptomatologia clínica quan els pacients sovint, per edat, no poden expressar-se ni respondre a una anamnesi.

En la pràctica quirúrgica formem els residents en les tècniques habituals de l’especialitat en cirurgia general, cirurgia colorectal o cirurgia esofagogàstrica i cirurgia digestiva pediàtrica. A més, els nostres residents practiquen cirurgia neonatal, cirurgia oncològica i toràcica pediàtriques, urologia pediàtrica, cirurgia maxil·lofacial pediàtrica o cirurgia plàstica pediàtrica. 

Els residents participen en les guàrdies de totes les subespecialitats de cirurgia pediàtrica i disposen del suport d’un cirurgià pediàtric de plantilla i un metge intern resident. És habitual la pràctica de la laparoscòpia que actualment es fa servir en diferents àrees o unitats del nostre servei digestiu, com per exemple a neonatal i urologia.

Els dos primers anys de residència la rotació es fa a cirurgia general, la planta d’hospitalització de cirurgia pediàtrica, cirurgia major ambulatòria i cirurgia digestiva. Els tres anys restants es fan a urologia, oncològica i toràcica, neonatal i recerca, maxil·lofacial i plàstica. D’altra banda, l’últim any de formació es fan les rotacions opcionals, els trasplantaments i una estada a un hospital estranger o es dona l’opció de repetir una de les rotacions anteriors.

Durant tot el seu període de formació el resident haurà de fer guàrdies. Excepte els mesos en què estigui fent la rotació a cirurgia general, les guàrdies es fan a cirurgia pediàtrica a l’Hospital Infantil i de la Dona.

En el camp de la recerca s’estimula a participar en les línies de recerca que té en actiu el servei, així com a proposar algun projecte de recerca que pugui estar relacionat o no amb aquestes línies de recerca, que pugui acabar amb la consecució d’una tesi doctoral.

Actualment, al Vall d’Hebron Institut de Recerca mantenim diverses línies d’investigació pediàtrica consolidada com la recerca en cirurgia experimental, i en concret, sobre cirurgia fetal. El 2015 vam crear el grup de BioenginyeriaTeràpia Cel·lular i Cirurgia en Malformacions Congènites que en l'actualitat porta a terme la recerca d’espina bífida orientada a prenatal i perinatal. A més, portem a terme investigació sobre brida amniòtica, gastròsquisi, atrèsia d’esòfag, hèrnia diafragmàtica congènita, reconstrucció diafragmàtica i fissures labiopalatines i investigació en tractament en parts prematurs.

Pel que fa a la investigació clínica, el nostre servei ha estat pioner en coordinar el primer estudi multicèntric aleatori sobre el tractament d’empiema parapneumònic en què es fa una comparació de videotoracoscòpia en enfront de drenatge i fibrinolítics posteriorment publicat a l’estudi “Urokinase Versus VATS for Treatment of Empyema: A Randomized Multicenter Clinical Trial”Pediatrics. 

Per què s’ha de fer l’especialitat a Vall d’Hebron?

 • Perquè fem sessions de programació quirúrgica en què es comenten els casos més interessants o de naturalesa més complexa de les diferents especialitats pediàtriques.
 • Perquè ens orientem als pacients i un cop al mes el resident de cirurgia pediàtrica prepara i presenta un cas clínic en què s’ha produït algun tipus de complicació.                     
 • Perquè a la unitat de cirurgia pediàtrica fem sessions de formació continuada amb la finalitat de posar al dia els coneixements, les noves metodologies per la recerca o les noves tecnologies.
 • Perquè som un dels 25 centres a tot Europa que ha rebut el reconeixement de la European Board of Paediatric Surgeons com a centre d’excel·lència per a la formació de cirurgians pediàtrics.
 • Perquè som pioners en l’ús del robot quirúrgic da Vinci® per a procediments endoscòpics segurs.
 • Perquè som pioners amb el primer trasplantament renal pediàtric fet el 1981 i el primer trasplantament hepàtic pediàtric el 1985.
 • Perquè hem creat tècniques quirúrgiques d’èxit per incrementar el nombre de donants vàlids com ara el trasplantament hepàtic reduït o la tècnica d’split.
 • Perquè disposem del primer Programa de cirurgia fetal des del 2001.
 • Perquè hem estat els primers a dur a terme el tractament d’hèrnia diafragmàtica congènita greu i el primer centre a nivell mundial de fer el tractament fetoscòpic del mielomeningocele.
 • Perquè l’oncologia pediàtrica a l’Hospital Vall d’Hebron és referència nacional i internacional i acumula el major nombre de pacients de l’Estat.
 • Perquè  tractem els casos més complexos en pacients pediàtrics amb politraumatisme.
 • Perquè també es fomenten les rotacions externes a centres de referència internacionals.
 • Perquè a cirurgia neonatal donem la possibilitat de fer rotació a cirurgia experimental o recerca donat que el responsable d’aquesta unitat ho és també de la recerca.
 • Perquè incentivem el resident a l’assistència a congressos i habitualment hi ha l’oportunitat  d’assistir a diversos congressos com són el Congrés Nacional de Cirurgia Pediàtrica, el Congrés de l’Associació Mediterrània de Cirurgians Pediàtrics, la Reunió Anual de la Societat Catalana de Pediatria, el Congrés de Pediatres de Llengua Catalana i la Reunió Anual de l’Associació Espanyola de Pediatria.
 • Perquè donem l’opció de fer rotació a trasplantament hepàtic i intestinal.

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vhebron.net, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.