Unitat d'Epilèpsia
La Unitat d’Epilèpsia ofereix una atenció especialitzada de qualitat als pacients amb epilèpsia, tant adults com nens. Som un centre de referència internacional, i disposem del major equip multidisciplinari de professionals de l’estat que presten una atenció propera a persones amb epilèpsia, en el diagnòstic i tractament així com en el seu posterior seguiment a la consulta externa.
Assistència
A la Unitat d’Epilèpsia es realitza una atenció especialitzada de qualitat a les persones amb epilèpsia, tant en adults com en infants. En aquestes malalties tenim més de 20 anys d’experiència i som un centre de referència internacional. Disposem d'un equip multidisciplinari de professionals que presten una atenció experta, individualitzada a pacients amb aquesta malaltia. Entre tota l’activitat del Servei de Neurologia i Neuropediatria, hi ha més de 4.000 pacients amb epilèpsia que se segueixen de forma continuada a l’Hospital Vall d’Hebron.
Ens adaptem al màxim per a facilitar l’accessibilitat del pacient amb el metge evitant inconvenients com a la pèrdua de jornada laboral/dies d’escolarització dels pacients i de les seves famílies, per a oferir més confiança i seguretat.
Els professionals de la Unitat d’Epilèpsia estan capacitats per realitzar el diagnòstic i seguiment altament especialitzat. Tant a l’Àrea d’Hospitalització d’Adults com a l’Àrea Infantil disposem d’Unitats de Monitoratge continua per vídeo-EEG 24 hores, que ens permeten diagnosticar als pacients amb epilèpsies complexes i oferir un tractament adient a cada cas. El vídeo-EEG continu pretén millorar el procés diagnòstic precoç o bé davant l’empitjorament i resistència als fàrmacs. El monitoratge continu per video-EEG permet oferir també altres alternatives no farmacològiques de tractament, com la cirurgia i la neuroestimulació.
Disposem també de les Consultes d’Alta Resolució d’Epilèpsia (CARE), que consisteixen a fer una visita ràpida per accelerar el diagnòstic i oferir la millor opció de tractament en casos complexos que ho requereixen.
La Unitat d’Epilèpsia és un referent a les urgències d’epilèpsia per tenir una atenció continuada amb neuròlegs i epileptòlegs presents a l'hospital 24 hores. També és dels pocs centres a tot l’Estat a on es disposa d’EEG, TC perfusió i ressonància magnètica durant 24 hores. El suport continu d’altres serveis com neurocirurgia i psiquiatria d’urgències també garanteixen la màxima qualitat en l’atenció urgent de les persones amb epilèpsia.
La complicació més greu de l’epilèpsia és l’estat epilèptic, i l’Hospital Vall d’Hebron és centre capdavanter en el diagnòstic i tractament d’aquests pacients, de tal manera que participa en l’elaboració de les noves guies de tractament internacionals.
Disposem del Programa Tele-epilèpsia, un programa conjunt de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, per a cobertura de l’assistència de persones amb epilèpsia a distància. Aquest programa dona equitat assistencial, evitant desplaçaments interterritorials. Aquest sistema de Tele-Epilèpsia es veu reforçat per un servei de Neurocirurgia únic que es responsabilitza d’ambdós hospitals.
Docència
El coneixement de l’epilèpsia requereix un programa de formació específic que promogui l'excel·lència en habilitats per l’atenció dels pacients.
Tots els membres de la Unitat d’Epilèpsia de l'Hospital Vall d'Hebron tenen l'obligació de mantenir actualitzades les seves destreses clíniques. Amb aquesta finalitat, fomenta l'assistència a cursos de formació contínua en les diferents àrees d'especialització per garantir que tot l'equip estigui actualitzat.
Els objectius clínics i científics del programa de formació són els següents:
Objectius clínics
- Adquirir les capacitats que requereixen un alt grau d'especialització per al diagnòstic i el maneig dels pacients amb epilèpsia complexa a qualsevol edat.
- Ser capaç d’interpretar les proves diagnòstiques que es requereixen per al control dels pacients amb epilèpsia. Inclouen tests genètics, electroencefalografia, neuroimatge i anatomia patològica.
- Interpretar els tests neuropsicològics en els pacients amb epilèpsia.
- Diagnòstic dels trastorns del son en pacients amb epilèpsia.
- Control de la comorbiditat psiquiàtrica en epilèpsia.
- Coneixements d'epilèpsia aplicada a la neurooncologia.
- Presentació de casos en sessions setmanals d'electroencefalografia i neuroimatge de ressonància magnètica.
Objectius de recerca
- Capacitat de fer i dirigir investigació clínica mitjançant:
- Aproximació a la recerca clínica en epilèpsia.
- Aproximació a la recerca translacional en epilèpsia.
- Capacitat de dur a terme assajos clínics farmacològics de pacients amb epilèpsia
- Integració a l'equip d'assajos clínics de la unitat d'epilèpsia.
- Control i monitoratge dels pacients en assaigs clínics.
- Realitzar publicacions en revistes indexades.
- Presentació de pòsters i comunicacions a congressos nacionals i internacionals.
- Tesi doctoral.
- Participació en projectes competitius (FIS) i no competitius del grup d'Epilèpsia
Programa
- Control de pacients ingressats amb diagnòstic d'epilèpsia que requereixen proves de monitoratge perllongat Video-EEG.
- Control de situacions crítiques relacionades amb l'epilèpsia.
- Presència a consultes externes
- Realització, lectura i interpretació de PSG/video-EEG a la unitat de son
- Realització, lectura i interpretació dels EEG realitzats en pacients amb epilèpsia en situacions urgents.
- Rotació per la Unitat d'Electroencefalografia pediàtrica
- Participació en el control dels pacients als diferents assaigs clínics, exercint també tasques de gestió de pacients
- Presentació de casos de neuroimatge setmanalment
- Presentació de casos psiquiàtrics setmanalment
- Presentació de casos neuroquirúrgics
- Control dels pacients amb tumors cerebrals.
- Presentació de casos d’epilèpsia genètica
Formació de residents
Els professionals de la Unitat d’Epilèpsia participen activament en la formació dels residents MIR de Neurologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Els quatre residents anuals de neurologia, fan una rotació d’almenys 2 mesos per la Unitat, afegit a l’assistència continua dels pacients amb situacions urgents de l’epilèpsia durant tota la seva especialització. Aquesta formació consolidada es canalitza a través de la subcomissió docent de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron. Fem formació d’altres especialitats com neurocirurgia, psiquiatria i neurofisiologia durant la seva residència. Acollim també a residents i neuròlegs nacionals i d’arreu del món que volen fer rotacions i estades formatives a la nostra unitat.
Recerca
La cerca de noves alternatives per als malalts que no trobem millora amb els fàrmacs actuals és la prioritat dins de la nostra unitat. Als assajos clínics d’epilèpsia som líders en la majoria de molècules que s’estan desenvolupant a tot el món. Hem sigut el centre màxim reclutador mundial als assajos dels últims fàrmacs comercialitzats com lacosamida, brivaracetam, cenobamat o cannabidiol, entre altres. D’aquesta manera oferim als nostres pacients les teràpies més avançades de l’especialitat.
Per altra banda, a la Unitat d’Epilèpsia desenvolupem una recerca d'excel·lència per tal de millorar l’assistència als pacients i les famílies. Estem específicament orientats a identificar biomarcadors i noves dianes terapèutiques que ens apropin a la curació de la malaltia.
Les línies de recerca en les quals es desenvolupa principalment la investigació de l’epilèpsia en adults són:
- Estat epilèptic i epilèpsia d’urgència: diagnòstic precoç, pronòstic i cost social de l’epilèpsia crítica. Epileptogènesi associada a l’estat epilèptic.
- Epilèpsia farmacorresistent i pronòstic – mortalitat: trastorns conductuals i deteriorament funcional. Impacte psicològic, social i familiar de l’epilèpsia.
- Epileptogènesi en patologia vascular cerebral. Mecanismes de l’ictus que afavoreixen el desenvolupament d’epilèpsia.
- Estudi de neuroimatge i avaluació cognitiva en epilèpsia. Epilèpsia com a taupatia.
- Epilèpsia i la seva associació amb els trastorns de la son.
Quant a l’àrea de neurologia infantil, amb grup de recerca propi, el nombre d’assaigs clínics, publicacions i la participació en consorcis de recerca internacional (Cost-actions, xarxa SYNAPs, Solve-RD i altres projectes europeus) ja han situat la secció com a referent en recerca i innovació, principalment associada amb epilèpsies minoritàries, com per exemple:
- Aplicació de les tècniques de NGS en la identificació i caracterització de noves variants genètiques responsables d’aquestes malalties
- Establir correlacions entre les variants genètiques i les formes clíniques de la malaltia
- Caracterització de l’impacte funcional de les variants
Els resultats de la nostra recerca, amb més de 30 publicacions científiques indexades anuals durant els últims 20 anys, acredita la qualitat de la investigació duta a terme a la nostra unitat. A més, entre els projectes competitius, actualment som investigadors de diversos projectes FIS del Instituto de Salud Carlos III incloent l’avaluació de la causalitat dels gens candidats de NGS a les encefalopaties epilèptiques i del desenvolupament, l’estudi de validació de l’escala del “Codi estatus” i la detecció de biomarcadors predictors de l’estat epilèptic. També col·laborem en projectes competitius per investigar biomarcadors de l’epilèpsia. Estem desenvolupant una línia de recerca pròpia que estudia el deteriorament cognitiu a pacients amb epilèpsia de qualsevol edat.