La Dra. Claudia Valverde participa en la primera guia espanyola sobre sarcomes uterins
Experts en sarcomes de deu institucions diferents participen en la guia, que dona resposta a la necessitat d’actualització i difusió de nous estudis clínics en relació amb aquesta mena de tumors, molt infreqüents.
La Dra. Claudia Valverde, oncòloga mèdica de Vall d’Hebron especialista en sarcomes, investigadora del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i presidenta del Grup Espanyol de Recerca en Sarcomes (GEIS), ha participat en la primera guia espanyola sobre sarcomes uterins, publicada per GEIS a la revista Ther Adv Med Oncol. Experts en sarcomes de deu institucions diferents han participat en la guia, coordinada pels doctors José Alejandro Pérez Fidalgo, investigador de l'àrea d'Oncologia d’INCLIVA, membre del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa en Càncer (CIBERONC) i primer autor de la guia, i Ana Sebio, de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. La guia dona resposta a la necessitat d’actualització i difusió de nous estudis clínics en relació amb aquesta mena de tumors, molt infreqüents, ja que únicament es diagnostiquen dos o tres casos per cada 100.000 habitants i any al nostre país.
L’escassa incidència fa que siguin uns tumors en els quals aconseguir que el seu maneig el realitzin oncòlegs experts és un veritable repte assistencial. A més, la complexitat diagnòstica d’aquesta malaltia i les seves escasses alternatives terapèutiques fan molt difícil la presa de decisió clínica en la rutina diària. Aquesta és la raó per la qual són essencials les guies de pràctica clínica, uns documents elaborats per experts que recullen l’evidència més rellevant en cada cas i donen unes pautes de recomanació de maneig de la malaltia.
Com succeeix amb altres tumors igual d’infreqüents, existeix una escassetat de disponibilitat d’aquesta mena de guies. Les guies europees i nord-americanes només dediquen uns paràgrafs als sarcomes uterins i ho fan, a més, com a subcapítol d’una guia general de sarcomes de parts toves. Les guies disponibles actualment són sobretot documents de consens de diferents societats, que no recullen importants resultats publicats de nous assajos clínics, com el denominat assaig LMS-04, liderat pel grup francès French Sarcoma Group i publicat en Lancet Oncology en 2022, que mostra el benefici de l'addició de trabectedina a la doxorrubicina convencional, que suposa un canvi en el maneig dels leiomiosarcomas uterins.
Els sarcomes uterins són un tipus de malaltia tumoral que es genera a partir del múscul o dels components tous de l'úter. Són de diferents tipus i, segons el seu grau d'agressivitat (grau histològic), el seu pronòstic pot variar molt.
Un dels grans reptes d'aquesta malaltia és el seu diagnòstic, ja que, en moltes ocasions, és pràcticament indistingible del típic mioma, una malaltia totalment benigna molt més freqüent. Per això, el document elaborat també incideix en les recomanacions quirúrgiques i diagnòstiques necessàries per a l'adequat maneig de la massa uterina sospitosa.
El seu tractament és fonamentalment quirúrgic, però la gran dificultat a l'hora de prendre decisions clíniques es presenta en el tractament postoperatori, ja que els estudis prospectius de quimioteràpia i radioteràpia adjuvant no han resultat positius, però altres dades menys sòlides suggereixen que podria haver-hi un potencial benefici en casos seleccionats. Aquesta situació és un repte per a la presa de decisió i aquest buit pretén omplir-lo aquesta guia del grup GEIS.
Finalment, la guia també ofereix pautes d'actuació en situacions de malaltia avançada, ja que repassa l'evidència no sols del citat assaig LMS amb trabectedina i doxorrubicina, sinó també les diferents línies d’hormonoteràpia i quimioteràpia disponibles.