Programa de transició de l'adolescència a l'edat adulta

La transició de l'assistència pediàtrica a l'adulta és un procés planificat i organitzat de canvi des d'un sistema de salut centrat en l'infant i la família fins a un altre d'orientat a l'adult.

Dins aquest procés, la transferència es refereix al moment en què la persona jove passa als serveis d’adults i es dona l’alta dels serveis pediàtrics. La transferència no representa el final de la transició, i la transició només es completa quan els joves estan integrats i funcionen amb total competència dins el servei d’adults.

El procés inclou tres fases: preparació, transferència i integració als serveis d’adults.

Equip de transició

El procés de transició és un treball en equip amb la participació de nombrosos professionals que es reuneixen de manera periòdica, especialment en els casos de complexitat més alta: infermeria, facultatius especialistes pediàtrics i adults, psicòlegs clínics, treballadores socials sanitàries, equip del Servei de Farmàcia, administració i associacions de pacients i familiars.

Objectius generals

Les fites que es volen assolir són preparar el pacient i la seva família o cuidadors per a traslladar-se des de l'entorn tutelat de l'atenció pediàtrica a un funcionament més autònom dins els serveis d'adults; aconseguir una transició reeixida entre l'equip assistencial pediàtric i l'equip assistencial d'adults, acceptada per l'adolescent i la seva família, per a donar continuïtat a l'atenció integral especialitzada; i aconseguir una integració adequada de l’adult jove dins el model de cures d’adults.

Etapes del programa de transició

La transició de l'infant a adolescent i a adult per adquirir els coneixements i les habilitats necessàries per portar una vida independent inclou els aspectes següents:

  • Autonomia pròpia i en el maneig de la malaltia i el seu tractament que inclou la consciència de malaltia i de la importància de l’adherència al tractament
  • Desenvolupament personal i salut emocional.
  • Situació social: detectar si existeixen necessitats socials per treballar-les i afavorir el procés de transició. Orientació d’estudis i treball, ajuts socials, grau de discapacitat.
  • Implicació dels pares en la transició. Reducció progressiva del seu rol de cuidadors.
  • Acompanyament. Valoració de la preparació o aptitud per a la transició.

Preguntes freqüents

Una vegada feta la transferència i a partir dels 18 anys, el pacient pot anar sol a les visites mèdiques, encara que sempre pot optar que algun familiar l'acompanyi.

No. El pacient pediàtric que rep atenció farmacèutica a la Farmàcia Infantil i de la Dona, quan arribi a l'edat adulta, passa a rebre l'atenció a la farmàcia de l'Hospital General o de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, d'un altre hospital o de la farmàcia comunitària.

En el cas que un pacient sigui derivat des d'un altre centre a les unitats d'adults de Vall d'Hebron, se segueix un procés similar amb algunes peculiaritats com ara una visita conjunta telemàtica amb el personal del centre d'origen, el pacient/família i l'equip de transició de Vall d'Hebron.

Si el pacient té necessitat de cures pal·liatives es duu a terme una avaluació específica per valorar el circuit més adequat segons les circumstàncies.

Informació addicional

Document

Informació per a adolescents

El procés comença entre els 12 i els 14 anys i acaba quan ja estiguis plenament integrat a l'hospital d'adults. Un dels propòsits d'aquest programa és trobar el moment més oportú per fer el traspàs a les consultes d'adults i garantir la comoditat amb aquesta decisió.

Baixa
Document

Transferència a les unitats d'adults

És el pas de l'atenció infantil a l'atenció d'adults, i es fa quan tens la preparació necessària per gestionar la teva cura: coneixements, habilitats i actituds. Habitualment es fa entre els 16 i els 18 anys.

Baixa
Document

Informació per a adults joves

Una vegada tinguis entre 16 i 18 anys, i la maduresa i la preparació necessàries, serà possible fer la transferència i començar la fase d'integració a l'atenció d'adults.

Baixa
Document

Informació per a la família o els cuidadors o cuidadores

Sempre us acompanya l'equip de Pediatria, i si es requereix, els professionals de Psicologia Clínica i Treball Social. A poc a poc, el vostre fill ha d'agafar independència i per això és clau la vostra implicació.

Baixa
Document

Informació per a famílies o cuidadors de pacients amb discapacitat intel·lectual

Us acompanyem al pacient i a vosaltres a fer el pas de les unitats de pediatria a les d'adults.

Baixa

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.