Vall d'Hebron presenta al congrés ESMO tres destacats assajos en càncer de mama

Vall d'Hebron estarà un any més a la cita europea més important del camp de l'Oncologia, el congrès de la European Society for Medical Oncology (ESMO). En càncer de mama, presenta tres assajos destacats: el DESTiny-03, un medicament que anticipa un canvi de paradigma en el tractament; el TULIP, que aporta resultats positius per als tumors HER2 positiu en context metastàsic, i el POSEIDON, un estudi multicèntric que obre noves vies de tractament per a pacients amb càncer de mama del subgrup receptor hormonal + i HER2 negatiu.

16/09/2021

Un any més, del 16 al 21 de setembre, arriba la cita més destacada en el camp de l’Oncologia: el congrés de la European Society for Medical Oncology – ESMO. En aquest congrés els avenços que es presenten són múltiples i els investigadors i investigadores del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), que forma part del Campus Vall d'Hebron, hi tenen una presència molt destacada. Una mostra d'això és el camp específic del càncer de mama, en el qual hi ha diverses presentacions que ocupen sessions presidencials i presentacions orals destacades. 

Canvi de paradigma en el tractament del càncer de mama metastàtic

El càncer de mama és el tipus de tumor més freqüentment diagnosticat entre les dones i, malgrat tots els avenços en tractaments i diagnòstics, continua sent-ne la primera causa de mort per càncer. Per aquest motiu, es continua dedicant grans esforços per desenvolupar nous tractaments que ajudin a augmentar-ne l'arsenal disponible. Una de les línies que estan aconseguint millors resultats és la que combina un anticòs amb un fàrmac de quimioteràpia, el que es coneix com a conjugat anticòs-fàrmac o ADC. Trastuzumab deruxtecan pertany a aquesta classe de tractament que funciona com una mena de cavall de Troia: l'anticòs s'uneix amb les cèl·lules tumorals i després els introdueix la quimioteràpia, de manera que els teixits sans es veuen afectats mínimament.

L'assaig de fase III DESTINY-Breast 03 ha avaluat l'eficàcia d'aquest nou medicament en pacients amb càncer de mama HER2+ amb metàstasi que ja havien rebut tractaments amb anterioritat. Els seus resultats han estat tan positius que s'ha convertit en un dels temes principals del congrés de l’ESMO, el va presentar ahir a la sessió presidencial el Dr. Javier Cortés, investigador translacional associat del VHIO. «Aquest medicament és el que ha aconseguit en un assaig clínic de càncer de mama els millors resultats mai vistos i estem segurs que suposarà un canvi en el paradigma del tractament d'aquestes pacients»

L'assaig DESTINY-Breast 03 ha comparat els resultats d'administrar trastuzumab deruxtecan en pacients de càncer de mama HER2+ metastàtiques que ja havien rebut altres línies de tractament enfront del tractament estàndard fins ara, consistent en un altre conjugat, trastuzumab emtansine, proposat a partir de l'estudi EMILIA. En total van participar a l'assaig 524 pacients, que es van distribuir de manera aleatòria en dos grups per rebre cada tractament. 

Les dades obtingudes demostren que l'administració de trastuzumab deruxtecan millora de manera molt significativa els resultats del tractament estàndard actual. Així, per exemple, si s'observa la supervivència lliure de progressió, en el grup que va rebre el tractament estàndard aquesta va ser de 6,8 mesos, mentre que en les pacients a les quals es va administrar trastuzumab deruxtecan la supervivència lliure de progressió encara no s'ha assolit i en més de la meitat no s’ha produït progressió des de fa dos anys. «Una dada molt significativa també és que en el 16% de les pacients s'ha vist que desapareixia tota evidència de càncer. Això vol dir que seria possible que un grup d'aquestes pacients poguessin curar-se», recalca el Dr. Javier Cortés. 

Tot i que els resultats d'aquest assaig es circumscrivien a pacients de càncer de mama HER2 positiu, ja se n'està estudiant l’aplicació també en pacients HER2 negatiu i fins i tot en altres tipus de tumors, com els colorectals i els de pulmó. «És un fàrmac que està demostrant una activitat molt prometedora i que estem convençuts que suposarà un veritable canvi en la manera de tractar el càncer. Cap altre assaig havia demostrat abans una activitat tan destacada en càncer de mama», recalca el Dr. Javier Cortés, i explica que en aquest assaig només un 1% de les pacients no va respondre al tractament i en prop del 80% es va produir una millora d’almenys el 50% en la reducció del tumor.

 

Més avenços en càncer de mama

En l'àmbit del càncer de mama, DESTINY no és l'única novetat. Aquest any també es presenten estudis de gran recorregut: POSEIDON i TULIP

TULIP, que s’ha presentat dissabte tarda a primera hora, aporta resultats positius per al càncer de mama HER2 positiu en el context metastàtic de pacients tractades prèviament, cosa que contribueix a ampliar l'arsenal terapèutic per al control de la malaltia localment avançada. La Dra. Cristina Saura, cap del Grup de Càncer de Mama del VHIO i cap de la Unitat de Càncer de Mama de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, va ser l'encarregada de presentar aquestes dades. 

En concret l'assaig TULIP ha comparat un ADC, en aquest cas el trastuzumab duocarmacina, amb el tractament escollit pel metge en aquestes pacients de càncer de mama metastàtic que ja havien rebut altres tractaments amb anterioritat. El criteri principal de valoració de l'assaig ha estat la supervivència lliure de progressió, on s’ha aconseguit una millora estadísticament significativa. «S’ha observat com la supervivència lliure de progressió era de 7 mesos, enfront dels 4,9 aconseguits pel tractament triat pel metge. L'estudi també ha demostrat una tendència a millorar la supervivència global en el braç experimental», ha explicat la Dra. Cristina Saura. «Encara que aquesta taxa de supervivència lliure de progressió pot semblar discreta, un dels majors problemes dels tractaments són les resistències, de manera que és molt útil tenir la major bateria de fàrmacs disponibles als quals les pacients puguin respondre», continua la Dra. Saura. 

Tot i que els resultats de l'estudi han estat positius, la mateixa Dra. Saura assenyala que cal posar en context aquest nou fàrmac, que també ha demostrat que té certes toxicitats que caldrà tenir en compte si se n'autoritza la utilització. Així, a més d'una toxicitat pulmonar que ja és ben coneguda en altres ADC com el trastuzumab deruxtecan i que en aquest cas es presenta amb menor freqüència, també s'ha vist una toxicitat ocular d’aquest nou fàrmac. «En tot cas es tracta d'efectes adversos possibles de manejar, ja que ja hi ha estudis en marxa per ajudar a controlar la toxicitat ocular pròpia», recalca la Dra. Saura. 

Finalment, ahir tarda també s’ha presentat  POSEIDON, un estudi multicèntric que parteix del sòlid consorci Cancer Core Europe. Se centra en pacients amb càncer de mama del subgrup receptor hormonal + i HER2 negatiu a les quals s'administra una combinació de tractament hormonal i un inhibidor de PI3K: tamoxifèn més taselib. I la investigadora principal és la Dra. Mafalda Oliveira, metgessa oncòloga de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigadora clínica al Grup de Càncer de Mama del VHIO, dirigit per la Dra. Cristina Saura. 

En total, han participat en aquest assaig clínic de fase II randomitzat 152 pacients i s’ha observat com la supervivència lliure de progressió augmentava de 3,2 mesos a 4,8. «No obstant això, tot i el benefici de l'addició de taselisib a tamoxifèn, hi ha una toxicitat associada al tractament de combinació. L'assaig ha servit per continuar confirmant el concepte que l'ús d'inhibidors de la via PI3K amb tractament hormonal és útil per revertir mecanismes de resistència en aquestes pacients. En el futur s'hauran de realitzar noves investigacions que ajudin a identificar biomarcadors per identificar les pacients que més es puguin beneficiar d'aquests tractaments», comenta la Dra. Mafalda Oliveira.

 

Presència més enllà dels resultats d'investigació 

Els congressos com el de l’ESMO tenen una gran rellevància per la publicació de nous resultats que ajuden a avançar en el tractament del càncer, però també hi ha espai per a moltes altres activitats que també tenen una gran importància. Aquí, novament els investigadors i investigadores del VHIO tornen a tenir un paper destacat, ja que són reconeguts líders d'opinió escollits per dirigir diferents sessions o per comentar els resultats presentats. És el cas del Dr. Josep Tabernero, director del VHIO i cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, però també d'altres com el Dr. Jordi Rodon, la Dra. Elena Garralda, el Dr. Javier Cortés, la Dra. Ana Oaknin i la Dra. Cristina Saura, tots ells de Vall d’Hebron. Tots ells tindran un paper destacat com a moderadors de diferents sessions durant tot el congrés atenent la seva àrea d'especialització. 

També cal destacar la participació en diferents sessions educacionals amb protagonisme de Vall d’Hebron. Així doncs, el mateix Dr. Josep Tabernero novament, el Dr. Jordi Rodon, la Dra. Elena Élez, la Dra. Ana Vivancos, la Dra. Maria Alsina, el Dr. Joaquín Mateo, la Dra. Teresa Macarulla, la Dra. Raquel Pérez i la Dra. Cristina Suárez faran aquestes sessions, cada un en les seves respectives àrees d'especialitat. 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.