Som la suma de quatre hospitals: el General, l'Infantil, el de la Dona i el de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Ens trobem dins el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, un parc sanitari de referència internacional on l’assistència és una branca imprescindible.
Et detallem els serveis i les unitats que formen part de l'Hospital Vall d'Hebron i les principals malalties que tractem. També t'oferim recomanacions basades en allò que l’evidència científica ha demostrat eficaç per garantir el benestar i la qualitat de vida.
Vols saber com serà la teva estada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron? Aquí trobaràs tota la informació.
L’aposta per la innovació ens permet estar a l'avantguarda de la medicina, proporcionant una assistència de primer nivell i adaptada a les necessitats canviants de cada pacient.
A través dels grups de recerca SOLTI i GEICAM, en aquest estudi acadèmic paneuropeu liderat pel Grup BIG (Breast International Group) hi participen 15 hospitals d'Espanya, entre els quals es troba l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, i les pacients espanyoles representen un 34% del total.
Els primers resultats de l'estudi AURORA, basats en l'anàlisi exhaustiva de les dades aportades pels primers 381 pacients inclosos, han revelat característiques moleculars i clíniques importants, que podrien impactar directament en el desenvolupament de noves estratègies de tractament del càncer de mama metastàtic. Aquests resultats s'han publicat a la revista Cancer Discovery de l'American Association for Cancer Research.
Aquest estudi disposa d'una destacada participació espanyola, a través dels grups acadèmics SOLTI i GEICAM. La Dra. Mafalda Oliveira, del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigadora clínica al Grup de Càncer de Mama del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), a més de membre de la junta directiva de SOLTI, n’és la coinvestigadora principal juntament amb el Dr. Philippe Aftimos, de l'Institut Jules Bordet de Brussel·les (Bèlgica).
«Més del 50% de les pacients incloses a AURORA tenien alguna alteració molecular que podria accionar-se mitjançant les teràpies dirigides que ja utilitzem en l'actualitat; això suggereix que fer un cribratge molecular de pacients amb càncer de mama metastàtic realment pot impactar tant en el seu pronòstic com en les opcions de tractament», apunta la Dra. Mafalda Oliveira.
Aquestes primeres dades han servit per generar un mapa clar i ampli dels perfils genòmics dels subtipus principals de càncer de mama metastàtic, i els canvis que ocorren entre la malaltia inicial i la metàstasi. A més, aquest projecte ha generat la major base de dades coneguda de seqüenciació d'ARN (RNA-seq) en càncer de mama metastàtic. A través de les mostres i dades obtingudes a partir d’AURORA, els investigadors poden estudiar els canvis moleculars que tenen lloc quan el càncer de mama comença a disseminar i durant tota l'evolució de la malaltia metastàtica: «En el 36% dels casos el subtipus intrínsec de càncer de mama canvia del primari a la malaltia metastàtica, la qual cosa també pot tenir implicacions pel que fa al tractament i apunta una línia de recerca que requereix estudis addicionals», assenyala la Dra. Oliveira.
Pel que fa a la supervivència, l'anàlisi ha mostrat que els pacients amb càncer de mama amb receptors hormonals positius (RH+) i HER2 negatiu que a més van presentar una càrrega mutacional tumoral elevada en el tumor primari han tingut tant una supervivència global menor com un temps menor a la recaiguda. Aquesta dada indica que la càrrega mutacional tumoral és en si mateixa un factor de mal pronòstic.
Aquestes troballes es validaran en la cohort de pacients completa de l'estudi AURORA. Fins avui, AURORA és el major programa de cribratge molecular amb biòpsies aparellades de tumors primaris i metastàtics, mostres de sang, i un gran conjunt de dades moleculars i clíniques recollides seqüencialment de pacients amb càncer de mama metastàtic. Representa un enorme esforç logístic i un recurs molt valuós que podria donar suport a la generació d'hipòtesis per a recerques futures que permetin establir noves estratègies de tractament. «Estem compromesos a continuar amb aquest esforç de recerca perquè els nostres pacients puguin viure més i millor en un futur pròxim», conclou la Dra. Mafalda Oliveira.
Oncologia Mèdica, Hospital General
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.