La Fundació FC Barcelona i Vall d’Hebron organitzen la jornada 'Violència sexual en la infància i l’adolescència en l’àmbit de l’esport i del lleure'

La jornada ha reunit més de 200 professionals del món de l’esport, el lleure i els serveis socials a l’Auditori 1899 de l’Spotify Camp Nou.

05/10/2023

Més de 200 persones de l’àmbit esportiu, del lleure i de l’educació s’han reunit avui a l’Auditori 1899 de l’Spotify Camp Nou en una jornada dedicada a la violència sexual en la infància i l’adolescència en l’àmbit de l’esport i el lleure organitzada per la Fundació FC Barcelona i la Unitat d’Atenció a les Violències vers la Infància i l’Adolescència (Equip EMMA) de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

La inauguració de la jornada ha anat a càrrec de la Dra. Marta Segú, directora general de la Fundació FC Barcelona, i del Dr. Josep Antoni Ramos Quiroga, cap del servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

“La violència sexual contra els infants encara és un tema tabú", ha explicat Marta Segú. "I aquestes situacions es donen en el món de l’esport i del lleure. Hem de poder parlar obertament d’aquest greu problema de salut pública. Hem d’entrenar la mirada dels educadors, monitors i entrenadors per no normalitzar situacions de risc dels menors”.

Una prioritat

La directora general de la Fundació FC Barcelona ha explicat que aquest problema “ha estat sempre una prioritat per al nostre club tant a La Masia i com en l’àmbit de l’esport formatiu”. Des de fa quatre anys el Club treballa amb el departament de Compliance i diversos experts en la prevenció de tot tipus de violència contra la infància. Fa un any i mig es va posar en marxa el Sistema de Protecció a la Infància del FC Barcelona, una iniciativa molt innovadora, pionera a l’estat espanyol, i que ofereix les eines i els protocols necessaris per prevenir, detectar precoçment i actuar sobre aquests tipus de violència.

Per la seva banda, el Dr. Ramos Quiroga ha remarcat que l’Equip EMMA de Vall d’Hebron aborda aquesta problemàtica des d’una perspectiva multidisciplinar: pediatria, salut mental i serveis socials. També va destacar el canvi de paradigma que s’ha produït: “Abans s’amagava, no es parlava d’això. Ara és inadmissible i als professionals els calen protocols i les eines necessàries per abordar-ho. La prevenció és absolutament essencial”.

Segons les dades que va oferir la Dra. Anna Fàbregas, coordinadora de l’equip EMMA, es calcula que 1 de cada 5 infants pateixen o patiran algun tipus de violència. Però si ens fixem en la incidència (denúncies, notificacions, etc.) aquest percentatge només arriba del 10%. Per tant, això només és la punta de l’iceberg.

L’Equip EMMA de Vall d’Hebron és el dispositiu referent per a infants i adolescents víctimes de violència sexual a la ciutat de Barcelona. També per als professionals, en aquest cas del món de l’esport i del lleure, que necessitin ajuda i assessorament per saber com actuar davant d‘aquests casos.

La inauguració de la Jornada ha anat a càrrec de la Dra. Marta Segú, directora general de la Fundació FC Barcelona, i del Dr. Josep Antoni Ramos Quiroga, cap del servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.