El Dr. Josep Tabernero, nou membre numerari de l’Institut d’Estudis Catalans

En el seu discurs d’ingrés, el Dr. Josep Tabernero ha exposat les previsions sobre l’evolució del càncer: s'espera que durant els propers 50 anys el nombre de pacients amb aquesta malalatia augmenti entre un 40 i un 60%.

21/03/2023

El Dr. Josep Tabernero, cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i director del VHIO, ha ingressat com a membre numerari de la Secció de Ciències Biològiques de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) amb un discurs de recepció titulat 'Reduint la distància entre el laboratori i la clínica, la recerca translacional com a canvi de paradigma en el tractament del pacient oncològic'.

En el seu discurs d'ingrés, el Dr. Josep Tabernero ha exposat les previsions sobre l'evolució del càncer en els anys vinents: "S'espera que el nombre global de pacients amb càncer augmenti durant els propers 50 anys entre un 40 i un 60% (fins als 30 milions de nous casos el 2040 segons dades del Global Cancer Observatory 2020) a causa de la forta influència dels canvis demogràfics, com l'envelliment i el creixement de la població, sent els països amb menys recursos, que actualment tenen un índex de desenvolupament humà baix, on s'esperen els increments més grans".

Estratègies de prevenció

I la importància de desenvolupar estratègies integrals de la prevenció "que poden reduir fins a un 40%, la prevalença dels principals factors de risc i, en fer-ho, el nombre de futurs casos de càncer".

En aquest sentit, el Dr. Josep Tabernero s'ha referit als decàlegs de prevenció del càncer per evitar els factors de risc: lluitar contra l'obesitat i el sedentarisme, donada la seva prevalença creixent en l'àmbit mundial en les últimes dècades; basar l'alimentació en una dieta mediterrània i equilibrada, rica en fibra i pobre en greixos, evitar el tabac, limitar el consum d'alcohol, controlar l'exposició solar i a tòxics ambientals, i fer les vacunacions antivirals recomanades i els programes de cribratge del càncer.

Ha insistit també que "els hàbits de vida saludables han d'anar acompanyats de recerca específica en prevenció per a desenvolupar mesures que ens ajudin als i les professionals a diagnosticar abans i millor" i ha destacat àrees com l'estudi del microbioma o la quimioprevenció.

Avenços en el tractament del càncer

"I, per descomptat", ha afegit el Dr. Josep Tabernero en el seu discurs, "hem de seguir investigant per a desenvolupar tractaments més eficaços per als nostres pacients ja diagnosticats de càncer. Els grans avenços que s'han produït en els darrers anys com la introducció de les teràpies dirigides, o la immunoteràpia, l'estudi de la biologia dels tumors o l'avenç de la medicina de precisió ens han permès dissenyar fàrmacs dirigits a dianes moleculars de les cèl·lules malignes o de cèl·lules del microambient tumoral i provar-los en assaigs clínics més personalitzats".

"Gràcies a la investigació", ha continuat, "hem aconseguit, amb els anys, que aquesta malaltia ja no sigui sinònim de mort, sinó que en la majoria de casos els pacients sobreviuen si es diagnostiquen en fases inicials", ha destacat.

Cap a la medicina de precisió a través de la recerca translacional

En el seu discurs, el Dr. Josep Tabernero ha explicat l'aposta del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) que dirigeix, pel model de recerca translacional cap a la medicina de precisió.

"Tenim més de 700 assajos clínics actius anuals, el 50% de fases precoces en una unitat pionera a Europa (la Unitat de Recerca de Teràpia Molecular del Càncer– CaixaResearch), que en els seus 10 anys de funcionament ha contribuït a l'aprovació de més de 40 noves indicacions de fàrmacs. Cada any més de 1.800 pacients oncològics són inclosos en assaigs clínics, per a molts d'ells, l'única alternativa terapèutica de què disposen per a la seva malaltia. A més, hem aconseguit escurçar el temps d'aprovació de nous fàrmacs. Abans el temps per aprovar un fàrmac nou podia arribar als 10 anys, actualment hem aconseguit reduir-lo a entre 2 i 5 anys, millorant l'accés dels pacients a fàrmacs innovadors".

"I tot això ho hem aconseguit apostant per un model de recerca translacional en el que les necessitats del pacient estan en el centre de totes les nostres decisions. Els investigadors preclínics i els clínics treballen de forma conjunta i coordinada per trobar el millor tractament per a cada pacient en funció de tots els factors que hem comentat abans: el tipus de tumor, les seves característiques biològiques, la seva evolució... En definitiva, treballem per poder traslladar als nostres pacients els avenços que es van produint al laboratori de la forma més ràpida possible".

Reptes de futur

El Dr. Josep Tabernero ha conclòs el seu discurs exposant els reptes de futur en l'àmbit de la recerca oncològica: "Per encarar el futur amb garanties i ser capaços de donar resposta a la creixent demanda de tractaments dirigits per als pacients oncològics hem de continuar apostant per la recerca d'excel·lència que ens permeti conèixer cada vegada millor la biologia del càncer amb l'objectiu de desenvolupar fàrmacs més eficaços que millorin la qualitat de vida i la supervivència dels pacients i ens permetin cronificar la malaltia en els casos que aquesta no sigui curable". I ha advertit que "caldrà un important esforç de les administracions públiques i privades per a incrementar la despesa en recerca i per estendre l'aplicació de la medicina de precisió a tota la població".

"Només a través de sòlids programes contra el càncer i iniciatives globals, i un finançament adequat, podem lluitar col·lectivament per millorar la prevenció del càncer i minimitzar el risc de malaltia, així com garantir l'equitat en l'accés als serveis i l'atenció del càncer, en l'àmbit regional, nacional i internacional".

El Dr. Josep Tabernero és màster i doctor en Medicina per la Universitat Autònoma de Barcelona (Espanya) i actualment és cap del Departament d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i professor de Medicina a la UVic-UCC. Ha estat investigador principal de diversos estudis farmacodinàmics de fase I i projectes translacionals amb teràpies dirigides a tumors i teràpies basades en el sistema immunitari.

La seva recerca té com a objectiu potenciar les teràpies moleculars dirigides a oncoproteïnes específiques i accelerar l'eficàcia dels fàrmacs anticancerosos personalitzats per als pacients que presentin lesions genètiques o alteracions de les vies.

El Dr. Josep Tabernero forma part dels consells editorials de diverses revistes de primer nivell, com Annals of Oncology, ESMO Open, Cancer Discovery, Clinical Cancer Research, Cancer Treatment Reviews i Nature Reviews Clinical Oncology. És coautor d'uns 500 articles revisats per experts, amb un índex H de 115.


Va ser president (2018-2019) de la Societat Europea d'Oncologia Mèdica (ESMO, per les sigles en anglès) i també forma part de les seves comissions de Polítiques Públiques i de Fàrmacs Antineoplàstics. També és membre de l'Associació Nord-americana per a la Recerca del Càncer (AACR, per les sigles en anglès) i de la Societat Nord-americana d'Oncologia Clínica (ASCO, per les sigles en anglès). També ha estat membre de les comissions educativa i científica a les reunions d'ESMO, ECCO, ASCO, AACR, AACR/NCI/EORTC, ASCO Gastrointestinal, TAT i WCGIC.

Sobre l'IEC

L'Institut d'Estudis Catalans acull una part de l'elit científica de l'àmbit lingüístic català, la qual cosa configura el paper d'una institució amb molta influència en la societat. Des del 1990 l'Institut és constituït per les cinc seccions següents: Secció Històrico-Arqueològica; Secció de Ciències Biològiques; Secció de Ciències i Tecnologia; Secció Filològica, i Secció de Filosofia i Ciències Socials.

La institució és un centre de catalanística i, amb les seves seccions i societats filials, promou i desenvolupa la recerca en els diferents àmbits de la ciència i de la tecnologia, però principalment en la de tots els elements de la cultura catalana. Actua com a centre divulgador de la recerca i també acull, en la seva seu, iniciatives d'altres institucions que estan en estreta relació amb la investigació i la cultura.

El Dr. Josep Tabernero s'ha referit als decàlegs de prevenció del càncer per evitar els factors de risc: lluitar contra l'obesitat i el sedentarisme, una dieta mediterrània i equilibrada,evitar el tabac, limitar el consum d'alcohol, controlar l'exposició solar i a tòxics ambientals, i fer les vacunacions antivirals recomanades i els programes de cribratge del càncer.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.