Vall d’Hebron, compromès amb la recerca contra el càncer

En motiu del Dia Mundial de la Recerca en Càncer recordem la tasca d’investigadors i investigadores del VHIO i el VHIR per avançar en el camp de l’oncologia.

23/09/2021

Cada any es diagnostiquen a l’Estat més de 275.000 casos de càncer i aproximadament 110.000 persones moren per aquesta causa. Aquestes xifres situen els tumors com una de les malalties més freqüents entre la població i una de les principals causes de mortalitat a la nostra societat avui en dia. En aquest sentit, la recerca en aquest àmbit té un paper fonamental per poder-les reduir. Avui, 24 de setembre, des de Vall d’Hebron ens sumem al Dia Mundial de la Recerca en Càncer per posar en valor la feina d’investigadors i investigadores d’arreu del món per donar a resposta a grans preguntes i desafiaments en el camp de l’oncologia.

Una mostra del compromís en la recerca oncològica és el treball que es duu a terme al Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) i el Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). Organitzats en grups de recerca especialitzats en aspectes diferents dins de l’àmbit de l’oncologia, la investigació avança cada dia per aconseguir entendre els mecanismes biològics dels diferents tipus de càncer així com millorar la supervivència i qualitat de vida dels i les pacients. “En els darrers anys, hem avançat en el coneixement de la biologia molecular del càncer i això ens ha permès conèixer millor la malaltia i ens ajuda a desenvolupar tractaments personalitzats, ja que la malaltia es mostra de manera diferent en cada persona. Gràcies a aquest coneixement i als avenços científics i tecnològics, s’han anat desenvolupant fàrmacs innovadors que han repercutit de forma clara en la qualitat de vida dels i de les pacients”, explica el Dr. Josep Tabernero, cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i director del VHIO.

Tot i que durant la pandèmia els esforços s’han concentrat molt en la COVID-19, la recerca en càncer no s’ha aturat. “La pandèmia ha estat una revolució quant a estratègies de treball, forma de relacionar-nos, protocols de seguretat, reubicació de recursos... i els resultats finals mostren que els grups han tingut una gran capacitat d’adaptació”, afirma la Dra. Anna Santamaria, coordinadora de l’àrea d’Oncologia i cap del grup de Recerca Biomèdica en Urologia del VHIR.De fet, tot i les condicions adverses, durant el 2020 els investigadors i investigadores del Campus Vall d’Hebron van publicar 563 articles sobre el càncer en revistes científiques. Pel que fa a assaigs clínics, a final d’any n’hi havia 851 en marxa.

Vall d’Hebron promou també la divulgació per donar a conèixer els projectes en què treballa. Així, investigadors i investigadores participen en jornades per explicar a la població general les novetats en el camp de l’oncologia, com ara la Festa de la Ciència, celebrada el passat juny, o la Nit Europea de la Recerca, que se celebra aquest vespre. A més, enguany, pel Dia Mundial contra el Càncer (celebrat el 4 de febrer), Vall d’Hebron va organitzar una jornada per analitzar el present i futur d’aquesta patologia.

 

VHIO: un centre amb 27 grups dedicats a la recerca en càncer

El VHIO és un centre de referència en medicina personalitzada en oncologia. Gràcies a un model capdavanter en recerca multidisciplinari i translacional i la seva participació en consorcis i projectes amb altres centres de prestigi d’arreu del món, s’ha posicionat com un dels centres integrals més importants d’Europa capaç de transformar, en un temps rècord, els darrers descobriments en recerca del laboratori en assaigs clínics precoços i com a conseqüència en noves oportunitats terapèutiques.

Els equips de recerca del VHIO es divideixen en tres programes formats per 26 grups que aborden la recerca oncològica des de diferents perspectives: Recerca Preclínica i Translacional, Recerca Clínica i Tecnologies Transversals. Entre la seva tasca destaca el desenvolupament d’assaigs clínics, que cada any compten amb més de 1.400 pacients de l’Hospital Vall d’Hebron, la qual cosa suposa més del 30% dels pacients oncològics del centre. A finals de 2020 hi havia 791 actius, 256 dels quals en fases precoces a la Unitat d’Investigació de Teràpia Molecular del Càncer (UITM) – CaixaResearch del VHIO. Dins la UITM-CaixaResearch, això suposa 140 pacients més tractats respecte el mateix període de l’any anterior.

Entre els exemples més importants dels avenços del VHIO es troba l’inici de l’assaig clínic d’Omomyc el passat mes de maig. L’objectiu d’aquest assaig clínic de fase I-IIa és avaluar la seguretat del tractament amb Omomyc (OMO-103) en humans i comprovar si s’hi aconsegueixen els mateixos resultats que en models animals, en els quals ha demostrat que pot ser una opció terapèutica millor pel que fa als resultats i els efectes secundaris, especialment en alguns tipus de càncer com el de pulmó no microcític. També aquest any, s’ha aprovat el primer assaig clínic de l’Estat amb una innovadora teràpia cel·lular contra el càncer, basat en les anomenades cèl·lules TIL (Tumour-infiltrating Lymphocytes), un tipus de limfòcits que reconeixen cèl·lules que es troben en el tumor i que, quan es reactiven al laboratori, poden reconèixer i destruir cèl·lules canceroses.

Pel que fa a la recerca en l’àmbit preclínic, destaca el desenvolupament d’un mètode poc invasiu, mitjançant la biòpsia líquida, que permet predir com respondran les metàstasis cerebrals a la immunoteràpia. Concretament, s’analitzen les cèl·lules del sistema immunitari del líquid cefaloraquidi.

 

Vuit grups al VHIR treballant per avançar sobre la malaltia

El càncer és un dels àmbits d’interès de la recerca del VHIR. L’àrea d’Oncologia està formada per vuit grups que treballen en tipus de tumors i enfocaments diferents: tumors de l’aparell digestiu, ginecologia, melanoma, urologia, càncer en la infància i l’adolescència, cèl·lules mare de càncer, direccionament i alliberament farmacològic i patologia molecular translacional. Tots treballant per un mateix objectiu: estudiar els principals aspectes que encara queden per resoldre en aquest àmbit.

Els projectes en què els investigadors i investigadores treballen són molts i molt diversos: des d’aspectes de ciència bàsica fins a la recerca més clínica i més propera als i les pacients. Com a exemple d’un dels últims estudis d’investigació bàsica del VHIR, que publicàvem l’agost passat, es troba el treball que demostrava l’eficàcia contra les cèl·lules mare del càncer de mama d’un nou sistema terapèutic desenvolupat amb nanopartícules.

Pel que fa a la recerca clínica, a finals de 2020, l’àrea d’Oncologia tenia 60 assaigs clínics en marxa que avaluen l’eficàcia i seguretat de diferents intervencions i tractaments. I ha estat justament aquest any que s’han presentat els resultats de l’assaig clínic PROFAST, que va demostrar l’eficàcia del protocol de recuperació intensificada (ERAS, de l’anglès enhanced recovery after surgery) per a pacients amb càncer d’ovari avançat. A més, des de Vall d’Hebron no només es treballa per millorar l’evolució de la malaltia, sinó que també s’investiga per disminuir les seqüeles i millorar la qualitat de vida després del tractament. És el cas del projecte “Cavalcant la Vida”, actualment en marxa, que estudia els beneficis gràcies a la rehabilitació amb cavalls en la recuperació dels infants un cop han acabat la teràpia oncològica.

Per continuar endavant amb la recerca, és clau el suport d’entitats com l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), que impulsa projectes de recerca innovadors en oncologia. Recentment, ha donat suport en el projecte “Cavalcant la Vida” i també ha col·laborat en el treball de desenvolupament d’un nou model per estudiar la metàstasi que permet una anàlisi preliminar més ràpida i assequible.

De vegades, la recerca que es duu a terme al VHIR fa un pas més enllà amb la creació d’spin-offs. En l’àmbit de l’oncologia, a inicis de 2021 es va presentar el naixement de MiMARK, que té com a objectiu impulsar el desenvolupament d’un sistema de diagnòstic molecular del càncer d’endometri ràpid i barat, WomEC. El projecte va ser un dels guanyadors del programa Wild Card 2020 d’EITHealth, on va rebre 1,5M€ de finançament.

Et recordem també que el teu suport és essencial per mantenir viva la recerca. Des de Vall d’Hebron continuem treballant per trobar solucions i cures per a les persones que pateixen una malaltia, com ara el càncer. Ets imprescindible per seguir avançant en la millora de la qualitat de vida dels nostres pacients. Fes-ho possible amb el teu donatiu a https://vhc.cat/dona.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

Xerrades 30 anys VHIR 'La importància de la solidaritat en la recerca'

06.11.2024 - 16:00
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.