Som la suma de quatre hospitals: el General, l'Infantil, el de la Dona i el de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Ens trobem dins el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, un parc sanitari de referència internacional on l’assistència és una branca imprescindible.
Et detallem els serveis i les unitats que formen part de l'Hospital Vall d'Hebron i les principals malalties que tractem. També t'oferim recomanacions basades en allò que l’evidència científica ha demostrat eficaç per garantir el benestar i la qualitat de vida.
Vols saber com serà la teva estada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron? Aquí trobaràs tota la informació.
L’aposta per la innovació ens permet estar a l'avantguarda de la medicina, proporcionant una assistència de primer nivell i adaptada a les necessitats canviants de cada pacient.
El Servei d'Hematologia i Oncologia Pediàtriques està a l'avantguarda del tractament del càncer, malalties hematològiques i trasplantament de progenitors hematopoètics (conegut com a “trasplantament de medul·la òssia”) en la infància i l'adolescència. Dels 1.200 casos nous de càncer infantil que es detecten cada any a l'Estat, uns 250 es diagnostiquen a Catalunya.
El càncer infantil és la primera causa de mortalitat infantil per malaltia en els nens majors d'un any. Actualment, hem aconseguit que la supervivència se situï entorn del 80%, però treballem cada dia per a avançar en la recerca per a poder curar a tots els nens, nenes i adolescents amb càncer i a més, reduir les seqüeles del tractament a curt i llarg termini.
El nostre Servei és, segons les dades del Registre Espanyol de Tumors Infantils (RETI), un dels grans centres de referència de l'Estat, i centre de referència per a procediments com el trasplantament de progenitors hematopoètics o cèl·lules mare (amb més de 1.300 realitzats) i per a patologies com a sarcomes, neuroblastoma o síndromes de fallada medul·lar.
També som centre de referència per a les xarxes de referència europees (European Reference Networks) de càncer pediàtric (Paed-Ca), hematologia no maligna (EuroBloodNet) i trasplantament pediàtric (TransplantChild). Es tracta del servei amb més experiència acumulada de l'estat amb més de 3.400 pacients amb càncer infantil tractats al llarg dels últims 40 anys i les nostres taxes de curació s'equipessin a les de centres internacionals d'excel·lència.
El servei té una llarga trajectòria rebent pacients d'altres centres per al tractament de casos complexos; com a pacients amb càncers poc freqüents, cirurgies d'alta complexitat, trasplantament de progenitors hematopoètics i assajos clínics fase 1 i 2.
Els tipus de càncer més freqüents que tractem són leucèmies, tumors cerebrals, limfomes, neuroblastomes, sarcomes ossis i de parts toves, tumors renals i hepàtics. També atenem la patologia hematològica no maligna de nens i adolescents, amb especial atenció a la drepanocitosi (anèmia de cèl·lules falciformes), on som el centre de referència per al programa de garbellat de Catalunya; i les síndromes de fallada medul·lar congènita com l'anèmia de Fanconi.
En el nostre servei es tracten totes les malalties onco-hematològiques malignes (tots els tipus de càncer infantil) i malalties hematològiques (de la sang) no malignes. Aquestes inclouen, entre altres:
Els tractaments disponibles inclouen:
Comptem amb un onco-hematòleg de guàrdia 24 hores al dia, els 365 dies a l'any per a atenció d'urgències oncològiques i amb consultes especialitzades multi-disciplinessis en consell genètic i predisposició a càncer infantil, càncer en adolescents i adults joves i en assajos clínics en fase 1-2.
Instal·lacions
A l'Hospital de Dia dedicat a Oncologia i Hematologia Pediàtriques (planta Baixa de l'Hospital Infantil) s'atenen cada any més de 4.000 visites per a rebre tractament i més d'11.000 visites per a consultes. En hospitalització (1a planta de l'Hospital Infantil) realitzem unes 700 altes a l'any.
El nostre servei compta amb 24 llits d'hospitalització i 7 llits de trasplantament, 6 consultes i 10 llocs d'Hospital de Dia. A més, disposem d'un gabinet de sedacions per als pacients onco-hematològics. L'experiència, els recursos humans i la dotació tecnològica del Servei ens permeten oferir una atenció multidisciplinària i integral per a cuidar als pacients i a les seves famílies, i cobrir així tots els procediments diagnòstics i oferir els tractaments més avançats.
El nostre equip inclou oncòlegs i hematòlegs pediàtrics, infermeria especialitzada en hemato-oncologia i trasplantament pediàtrics, psico-oncòlogues, treballadores socials, voluntariat; així com un gran equip multidisciplinari amb radioteràpia, farmàcia, rehabilitació, fisioteràpia, suport nutricional així com totes les especialitats quirúrgiques per a la realització de cirurgies d'alta complexitat (cirurgia oncològica pediàtrica, neurocirurgia pediàtrica, traumatologia i ortopèdia pediàtriques, entre altres) i metgesses; en col·laboració amb tot el Campus Vall d’Hebron per a la disponibilitat d'alta tecnologia i procediments complexos.
Atenció al nen i la família
El nostre objectiu primordial és donar la millor cura als nostres pacients i les seves famílies. Per a oferir una atenció més humana, desenvolupem projectes amb professionals, famílies i associacions; mitjançant la incorporació de noves tecnologies com a realitat virtual, nous dispositius per a administrar la quimioteràpia (projecte Superbox), cuidar jugant. Gràcies a la col·laboració i suport inestimable d'AFANOC, podem realitzar activitats de musicoteràpia i artteràpia.
El Grup de Recerca en Càncer Infantil i Patologies Hematològiques està centrat en la recerca de nous tractaments i biomarcadors per al càncer infantil i malalties hematològiques. El nostre Servei, com a centre de referència internacional, participa i lidera activament iniciatives en múltiples en societats científiques internacionals com la societat europea d'oncologia pediàtrica (International Society of Paediatric Oncology Europe [SIOPE]), de trasplantament hematopoètic (European Society for Blood and Marrow Transplantation (EBMT) i Center for International Blood and Marrow Trasplant Research (CIBMTR)), de sarcomes de parts toves (European Pediatric Soft Tissue Sarcoma Group EPSSG), neuroblastoma (European Network for Neuroblastoma Research (SIOPEN)), leucèmies (international BFM group) i nous fàrmacs (Innovative Therapies for Children with Cancer (ITCC)).
En l'àmbit nacional des de Vall d’Hebron liderem els grups de fallada medul·lar, sarcomes de parts toves i medicina personalitzada de la Societat Espanyola d'Hematologia i Oncologia Pediàtriques (SEHOP). Tenim col·laboracions actives establertes amb centres internacionals com Royal Marsden (Londres), Dana Farber (Boston), Gustave Roussy (París) i Princess Maxima (Utrecht).
El grup de recerca inclou tres laboratoris (sarcomes – Dr. Josep Roma, neuroblastoma i tumors cerebrals – Dr. Miquel Segura i anèmies minoritàries Dra. Mar Mañu), i tres programes de recerca clínica: Unitat d'Assajos Clínics (Drs. Raquel Hladun i Lucas Moreno), programa d'hematologia, teràpia cel·lular i trasplantament (Dra. Cristina Diaz d'Heredia) i programa de Medicina Personalitzada (Drs. Aroa Soriano i Lucas Moreno).
La unitat d'assajos clínics té més de 50 assajos clínics de totes les fases per a càncer pediàtric, amb més de 30 assajos fase 1-2 de nous fàrmacs, incloent-hi teràpies moleculars, immunoteràpia i teràpia cel·lular, com a CAR-T. Rebem pacients de tots els centres de l'estat per a facilitar accés a nous fàrmacs en casos de càncers on ha fallat el tractament convencional. El programa de medicina personalitzada ofereix accés a la seqüenciació genòmica dels tumors dels pacients per a buscar nous tractaments.
Programes d'educació i formació
El nostre centre acull cada any a 18 nous residents de l'especialitat de Pediatria i les seves àrees específiques. Durant el seu període de formació, realitzen una rotació per Oncologia i Hematologia Pediàtriques de tres mesos. També rebem rotacions externes d'altres centres nacionals o internacionals que desitgen aprofundir coneixements en aquesta àrea; així com estudiants de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona realitzen pràctiques en el servei durant els cursos 4t i 6è de la llicenciatura.
A més, el Servei compta amb un programa de formació en oncologia i hematologia pediàtriques i trasplantament de progenitors hematopoètics per a mèdics/as que han finalitzat la residència, amb una durada de 2 anys i amb l'objectiu d'adquirir una formació altament especialitzada. Finalment, es desenvolupen, juntament amb l'institut de recerca (VHIR) i la Universitat Autònoma de Barcelona diversos programes de màster i doctorat; cursos de postgrau i rebem estudiants d'altres disciplines com a infermeria, psicologia i altres ciències biomèdiques.
Descobreix les nostres instal·lacions!
Càncer i Malalties Hematològiques Infantils
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.