Vall d’Hebron posa en marxa One Step Ictus: una tecnologia i abordatge pioners per agilitzar i millorar l’atenció de l’ictus

One Step Ictus transforma l’atenció al pacient d’ictus isquèmic i hemorràgic concentrant tot el seu abordatge en una única sala d’accés directe per tal de reduir el temps d’actuació des que arriba al Servei d’Urgències fins que rep el tractament.

29/09/2023

En el tractament de l’ictus, temps és cervell. De cara a minimitzar les seqüeles neurològiques que pateixen els pacients amb ictus, Vall d’Hebron ha posat en marxa One Step Ictus, que transforma l’atenció al pacient d’ictus isquèmic i hemorràgic concentrant tot el seu abordatge en una única sala d’accés directe per tal de reduir el temps d’actuació des que arriba al Servei d’Urgències fins que rep el tractament. És, per tant, una tecnologia nova que va acompanyada d’un abordatge també innovador.

En la seva intervenció, el conseller de Salut Manel Balcells ha destacat que “aquest projecte no suposa només una nova manera d’afrontar el codi ictus, també suposa un estalvi de temps, guanyar temps, i, en els ictus, actuar amb rapidesa és clau”. Alhora, ha assenyalat que “aquest projecte representa també una nova manera de contractar els serveis, coneguda com a compra pública innovadora, que fomenta la innovació” i que “en aquest cas permetrà que pacients que han patit un ictus puguin fer una vida normal”.

Després d’un any d’actuacions estructurals i tecnològiques, aquest projecte, pioner al món, ja ha entrat en funcionament. One Step Ictus ha anat acompanyat de la reforma de l’espai de neuroradiologia intervencionista, que s’ha equipat amb la tecnologia més innovadora perquè l’equip de professionals de Neurologia i Neuroradiologia avaluïn, diagnostiquin i tractin els pacients de forma més àgil. El projecte s’ha realitzat a través d’una Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per Medtronic i Siemens Healthineers. One Step Ictus també incorpora la plataforma digital SmartStroke desenvolupada per Siemens Healthineers, que integra la informació de la història clínica amb la resta de dades que genera el pacient a través de dispositius mèdics i diverses aplicacions digitals durant el seu pas pel sistema sanitari, tant en la fase d’ingrés com durant el seu seguiment, i facilita monitorar el procés de manera integral a través de quadres de comandament avançats. “Avui inaugurem oficialment One Step Ictus, un projecte que s’emmarca en la transformació del nou Vall d’Hebron, una aposta estratègica que passa per la creació de nous equipaments i la millora de les infraestructures acompanyades de la tecnologia més puntera per resoldre els reptes que la sanitat ens planteja”, destaca el Dr. Albert Salazar, gerent de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Gràcies al projecte One Step Ictus, el pacient que presenta símptomes d’ictus va directament a la sala One Step Ictus, en comptes de passar el circuit tradicional del Servei d’Urgències, a través d’un passadís que s’ha habilitat exclusivament per al trasllat d’aquests pacients. “La solució tecnològica pionera de la sala One Step Ictus combina un angiògraf  biplà per realitzar la trombectomia mecànica, el procediment estàndard per extreure els trombes que causen l’ictus, amb un equipament per fer el TAC abans, durant i després de la trombectomia i avaluar el flux sanguini cerebral del pacient”, explica el Dr. Manel Escobar, director clínic del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i de l’IDI Vall d’Hebron. Siemens Healthineers ha desenvolupat tant ARTIS Icona Biplane, l’equipament per fer trombectomies, com SOMATOM Edge Plus sliding gantry, que possibilita fer els TAC al pacient sense moure’l mentre se’l sotmet al procediment, ja que es desplaça per rails magnètics.

“Gràcies al trasllat directe del pacient amb ictus a la sala d’angiografia, on es fa l’exploració i el tractament de forma immediata, dupliquem la probabilitat d’un bon pronòstic funcional dels pacients amb ictus més greus: calculem que un 48% poden arribar a aconseguir una recuperació clínica gairebé total després de ser sotmesos a una trombectomia directa, enfront del 27% dels pacients que segueixen el circuit tradicional”, exposa el Dr. Carlos Molina, cap de Secció del Servei de Neurologia, cap de la Unitat d’Ictus i coordinador del Procés Ictus de Vall d’Hebron.

Els pacients que presenten un quadre neurològic sobtat suggestiu d’ictus i una clínica moderada o severa són traslladats a la sala One Step Ictus directament des de l’ambulància o bé des del Servei d’Urgències. “La sala One Step Ictus permet fer diagnòstic, valoració clínica i estabilització, així com un nombre important de tractaments, de manera que els trasllats intrahospitalaris queden reduïts a la mínima expressió amb el consegüent estalvi del temps en l’atenció als pacients”, afegeix el Dr. Alejandro Tomasello, cap de la secció de Neuroradiologia Intervencionista de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. “El màxim objectiu d’One Step Ictus és minimitzar el temps d’actuació per al tractament dels pacients amb ictus i això suposa que els tècnics superiors de diagnòstic per la imatge i els professionals d’infermeria treballin de forma integrada. Per part dels tècnics, preparant el material específic i la tecnologia dels angiògrafs per al tractament d’aquests pacients i, des d’infermeria, instrumentalitzant el material conjuntament amb el neuroradiòleg i donant assistència hemodinàmica al pacient conjuntament amb l’anestesiòleg”, destaquen Neus Salmeron, infermera responsable d’angioradiologia, i Cristina Losada, tècnica superior de diagnòstic per la imatge responsable del material d’angioradiologia. Els professionals d’infermeria estan implicats en el procés d’estabilització, control, administració de la medicació i instrumentació del procediment intervencionista. Els tècnics són els responsables del maneig dels sofisticats equipaments biplà i TAC lliscant.

One Step Ictus també incorpora la plataforma SmartStroke, que recull sistemàticament dades clíniques i indicadors transversals molt definits per garantir el millor pronòstic funcional amb la major eficiència i realitzar una medicina més predictiva i personalitzada. A més, SmartStroke facilita la comunicació directa amb el pacient un cop és donat d’alta, el seu seguiment a distància, les consultes telemàtiques i el control precís dels factors de risc vascular i permet monitorar la rehabilitació des del seu domicili.

Medtronic posa a la disposició d'aquest projecte l’abordatge integrat de processos i procediments assistencials, tenint en compte les diferents fases del cicle de cura dels pacients, especialment rellevant en patologies temps-dependent com aquesta. Un enfocament que permetrà maximitzar l’eficiència en el maneig de materials, oferint, al seu torn, un model d'aprovisionament per a una teràpia personalitzada a cada pacient. A més, per a mesurar l’impacte d'aquests resultats, es monitoraran indicadors com els PROMs (Patients Reported Outcome Measures) que aportaran informació de l’estat i evolució del pacient a nivell tant físic com cognitiu.

El projecte One Step Ictus té un cost total de 18.185.676 euros cofinançat al 50% amb Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER), que aportaran 9.092.838 euros, al Programa Operatiu 2014-2020 de Catalunya que impulsa projectes de Compra Pública Innovadora en el marc del SISCAT (Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya, del qual forma part Vall d’Hebron). La Compra Pública Innovadora fomenta la innovació des del sector públic i compromet les empreses a complir tota una sèrie d'indicadors assistencials i basats en resultats de salut. Aquest projecte de col·laboració entre Vall d’Hebron, Siemens Healthineers i Medtronic tindrà una durada inicial de cinc anys.

Uns 2.000 pacients amb ictus isquèmic i hemorràgic l’any

Vall d’Hebron atén cada any uns 2.000 pacients amb ictus isquèmic i hemorràgic, i s'estima que uns 560 pacients es beneficiaran d’One Step Ictus. L’any 2022, Vall d’Hebron va atendre 1.945 pacients amb un diagnòstic inicial d’ictus, dels quals 1.433 presentaven ictus isquèmic, 180 accidents isquèmic transitori i 64 ictus hemorràgics, que són les patologies més freqüents que atén la Unitat d’Ictus.

La Unitat d’Ictus compta amb un equip multidisciplinari format per vuit neuròlegs vasculars, tres neurointervencionistes, dues infermeres d’ictus per torn, rehabilitadors i TCAI. A més, quant al diagnòstic per la imatge, a Vall d’Hebron es realitzen exploracions de ressonància magnètica, tomografia computada, medicina nuclear, PET-TC, angiografia, ecografia, mamografia, densitometria, radiologia convencional i ortopantomografia, entre d’altres.

One Step Ictus s’emmarca en la transformació del nou Vall d’Hebron, una aposta estratègica que passa per la creació de nous equipaments i la millora de les infraestructures acompanyades de la tecnologia més puntera.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

Jornada d'Epilèpsia

08.10.2024 - 16:00
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.