Vall d’Hebron lidera un estudi multicèntric que analitzarà un circuit més ràpid per a l’atenció de pacients amb ictus

L’estudi multicèntric internacional WE-TRUST analitzarà l’impacte de l’ús de l’aproximació “Directe a l’Angiografia” gràcies a una tecnologia de tomografia computeritzada desenvolupada i millorada per Philips.

07/07/2021

Vall d’Hebron ha inclòs els primers pacients en un assaig clínic multicèntric aleatoritzat que estudiarà si un nou circuit més ràpid pot millorar l’evolució dels pacients amb ictus. L’estudi WE-TRUST (de les sigles angleses Workflow optimization to rEduce Time to endovascular Reperfusion for Ultra-fast Stroke Treatment), amb participació de Royal Philips, analitzarà l’impacte de l’aproximació “Directe a l’Angiografia”, que serà possible gràcies a la tecnologia de tomografia a la sala d’angiografia desenvolupada per Philips. Aquesta aproximació combina el diagnòstic de l’ictus amb el posterior tractament a la mateixa màquina d’angiografia. L’assaig compararà els resultats d’aquest circuit amb el que es porta a terme de forma habitual, en què el pacient és diagnosticat gràcies a imatges de TAC o ressonància magnètica convencionals i després transportat a la sala d’angiografía per realitzar el tractament de trombectomia. Així, s’espera que aquesta nova aproximació redueixi el temps de tractament per als pacients amb ictus i, per tant, pugui disminuir les seqüeles.

“Després de patir un ictus, una resposta ràpida és clau per millorar l’evolució dels pacients. Gràcies a WE-TRUST estudiarem com reduir aquest temps i millorar tant el seu diagnòstic com el seu tractament”, explica el Dr. Raul Nogueira, Director del Servei Neuroendovascular al centre Marcus Stroke and Neuroscience - Grady Health a Atlanta, Georgia (EEUU) i un dels investigadors principals de WE-TRUST. Amb l’ajut d’una tecnologia d’escàner cerebral a la sala d’angiografia, els investigadors pretenen eliminar la necessitat de fer un TAC o ressonància convencional per al triatge de l’ictus en determinats pacients per estalviar un temps molt valuós.

A aquest assaig multicèntric, prospectiu, aleatoritzat i controlat, hi participaran 15 centres i espera incloure 560 pacients d’Estats Units, Brasil, Argentina, Països Baixos, França, Alemanya, Espanya i Turquia. S’espera que l’estudi es completi cap al 2023.

Ictus: una de les principals causes de discapacitat

A escala global, 1 de cada 4 adults majors de 25 anys tindrà un ictus al llarg de la seva vida, la qual cosa fa que l’ictus sigui la segona causa de mort i una de les causes principals de discapacitat a llarg termini. Actualment, quan un pacient d’ictus arriba a urgències, inicialment han de passar per un TAC o una ressonància magnètica i, en cas que sigui un ictus isquèmic, reben el tractament corresponent.

L’evolució dels pacients amb ictus està molt relacionada amb el temps que triguen en rebre tractament: cada 30 minuts que triguen en començar el tractament es redueix la possibilitat de tenir bons resultats en un 14%, i cada hora de retard envelleix el cervell 3,6 anys en comparació a un cervell normal. Diferents estudis unicèntrics han vist que el circuit “Directe a l’Angiografia” poden resultar en estalvis de temps de fins a 54 minuts, millorant els resultats dels pacients després de 90 dies.

El circuit “Directe a l’Angiografia” és possible gràcies a un escàner cerebral avançat adquirit a la sala d’angiografia, desenvolupada per Philips, que utilitza una Tomografia Computaritzada Cone-Beam (CBCT) per millorar la qualitat d’imatge i facilita el triatge dels pacients. Aquesta tecnologia es basa en el producte Philips XperCT i reconstrueix les imatges de CBCT mitjançant l’ús d’algoritmes i filtres especialment dissenyats per reduir els artefactes produïts pel moviment dels pacients i els objectes metàl·lics.

“En un estudi unicèntric aleatoritzat a Vall d’Hebron, el circuit “Directe a l’Angiografia” ha mostrat una millora significativa reduint la discapacitat  dels pacients que han patit un ictus”, comenta el Dr. Marc Ribó, neuròleg de la Unitat d’Ictus de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, investigador del grup de Recerca en Ictus del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i co-investigador principal de l’estudi WE-TRUST. “Gràcies a aquesta nova tecnologia podem facilitar el triatge dels pacients amb una millor qualitat d’imatge”.

L’assaig es portarà a terme amb el sistema de teràpia guiada per imatge de Philips – Azurion –, sistema líder per a procediments intervencionals. El principal resultat que es mesurarà serà l’evolució clínica mesurada segons la funció cognitiva dels pacients tres mesos després del procediment.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.