Vall d’Hebron i ‘Jugar es Obligatorio’ posen en marxa ‘A l’hospital també juguem’, un projecte per promoure el joc en pacients amb diversitat funcional

La Fundación Orange, La Fábrica de Palabras i la Universidad de Castilla-La Mancha s'uneixen a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron per facilitar el joc als nens i nenes amb desafiaments motors, cognitius o sensorials.

20/09/2024

El joc és essencial per al desenvolupament infantil, ja que contribueix a l'aprenentatge, la creativitat i el benestar emocional. Els nens i les nenes amb desafiaments motors, cognitius o sensorials, no obstant això, poden tenir dificultats per accedir al joc i interactuar amb la majoria de les joguines comercialitzades. Actualment, existeix una notable falta de joguines adaptades que siguin accessibles i segures.

El projecte ‘Jugar es Obligatorio’ -promogut per la Fundación Orange, la Fábrica de Palabras (Centre especialitzat en Comunicació Augmentativa i Alternativa (CAA)), i la Universidad de Castilla-la Mancha- fa un pas més en la seva missió de promoure el dret al joc per a tots els nens i nenes, independentment de la seva manera d'accedir a ells. Així, i de la mà de Vall d’Hebron, es posa en marxa ara el projecte ‘A l’hospital també juguem’.

Per a això, s’efectuarà un lliurament especial de més de 30 joguines i articles adaptats a l’Hospital Universitari Vall d'Hebron. L’objectiu és promoure el joc dins de l’hospital independentment de les barreres que puguin existir i avaluar l’impacte del joc en persones amb desafiaments motrius i/o sensorials.

La Dra. Romy Rossich, pediatra de la Unitat d'Hospitalització Pediàtrica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, destaca que “el projecte s'enquadra dins del model assistencial M’AdapTU, que treballa per promoure entorns hospitalaris més accessibles i amables amb la diversitat”. En concret, rebran les joguines els serveis i unitats d’hospitalització pediàtrica, cirurgia pediàtrica, oncologia i hematologia pediàtriques, especialitats pediàtriques, l’UCI pediàtrica, l’àrea terapèutica de rehabilitació, la unitat de preingrés i l’hospital de dia pediàtric polivalent. Gràcies a les joguines adaptades, s’espera oferir oportunitats de joc als pacients i generar dades que contribueixin a futurs avenços en teràpies i enfocaments més inclusius dins de l’àmbit sanitari i educatiu. Per tant, les joguines, dissenyades específicament per adaptar-se a diverses necessitats, seran lliurats a àrees clau de l’hospital on s’atenen nens i adults amb neurodiversitat.

A més, gràcies a la iniciativa, “posarem en marxa un estudi per a avaluar com l’accés a joguines adaptades té un impacte positiu en els tractaments de teràpia ocupacional, fisioteràpia i logopèdia i millora el benestar físic i emocional dels pacients”, assenyala la Dra. Romy Rossich.

Com indiquen les diferents entitats col·laboradores, l’objectiu final del projecte és caminar cap a una societat més inclusiva, en la qual el joc no només sigui un dret, sinó una eina accessible per a tots.

‘Jugar es Obligatorio’
La iniciativa “A l’hospital també juguem” s’emmarca en el programa ‘Jugar es Obligatorio’, desenvolupat per la Fundació Orange, la Universidad de Castilla-La Mancha i La Fábrica de Palabras. En aquest programa també col·labora la Fundación Crecer Jugando a través de la seva campanya ‘Comparteix i Recicla’, que busca donar una segona vida a les joguines en mans dels nens que més el necessiten.

Les joguines són donades per milers de famílies a tot l’Estat, i s’adapten sobre la base de les necessitats de cadascun dels projectes. L’objectiu és apostar per una societat sense barreres la premissa de les quals és la importància del joc per al benestar físic, social, cognitiu i emocional de tots els menors, així com millorar el seu llenguatge i la seva alfabetització.

“En la Fundación Orange estem convençuts de la importància de donar suport a aquest tipus d’iniciatives transformadores, que no només proporcionen eines essencials per millorar la qualitat de vida d’aquests nens i nenes, sinó que també obren portes a noves oportunitats per al seu desenvolupament personal i educatiu. Aquesta acció és només una prova més de com la tecnologia pot impactar beneficiosament en la vida d’aquests nens i nenes, ja que facilita la seva integració i participació activa en la societat. El nostre compromís és continuar donant suport a projectes que construeixin una societat més inclusiva i sense barreres”, afirma Daniel Morales, director de Sostenibilitat i Fundacions de MASORANGE.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.