Un estudi de Vall d’Hebron demostra la relació entre la millora de l’insomni i del TDAH

Aquests resultats contribueixen a millorar el tractament del TDAH i l’insomni així com a entendre millor les interaccions entre aquests dos trastorns tan complexes.

03/03/2022

L’insomni és el trastorn del son més freqüent a la població, i especialment en persones amb trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH). De fet, 1 de cada 3 adults tenen símptomes d’insomni, mentre que aquesta freqüència es duplica en persones amb TDAH. Un estudi liderat pel Grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i el CIBER de Salut Mental (CIBERSAM) ha estudiat la relació entre ambdós trastorns i ha comprovat que la millora en la qualitat del son s’associa amb una menor gravetat dels símptomes del TDAH. Els resultats es publiquen a la revista Psychiatry Research.

En el treball van participar 92 pacients adults amb TDAH i trastorn d’insomni, dels quals es va fer seguiment en tres moments al llarg de sis mesos: al moment inicial, al cap de 3 mesos i al cap de 6 mesos. A l’inici de l’estudi es van avaluar la gravetat i el tipus de TDAH (presentació amb predomini de dèficit d’atenció, d’hiperactivitat/impulsivitat, o combinades) així com els problemes del son i altres trastorns psiquiàtrics que patien. Així, un 74% dels pacients tenien problemes per conciliar el son, i un 70% tenien altres trastorns com l’ansietat o la depressió. Tant en el moment inicial com durant el seguiment als 3 mesos, se’ls donaven recomanacions d’higiene de la son, com ara el manteniment d’una rutina d’horaris, no prendre begudes o altres substàncies excitants, dormir en espais relaxats o evitar l’ús de telèfons mòbils i altres pantalles abans d’anar a dormir. En cas que fos necessari, també es prescrivia tractament farmacològic per millorar la qualitat de la son, com ara melatonina, benzodiazepines o antidepressius.

Gràcies a les recomanacions i medicació prescrita, al cap de 3 mesos, l’insomni havia millorat o desaparegut en un 44,6% dels casos. Al cap de 6 mesos, aquest percentatge s’elevava fins el 72,4% dels casos. La disminució en l’ús del mòbil abans d’anar a dormir o una bona implementació de les guies d’higiene del son s’associaven a una millor qualitat del son. “Vam observar que la remissió de l’insomni es relacionava amb una millora dels símptomes del TDAH així com de la salut general dels i les pacients, tant física com mental”, explica el Dr. Christian Fadeuilhe Grau, psiquiatra del Servei de Salut Mental de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigador del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR i del CIBERSAM, i primer autor del treball.

Els casos en què l’insomni persistia s’associaven a la presència d’altres trastorns psiquiàtrics, com ara la depressió, o a la major gravetat dels símptomes de TDAH. No es relacionava, en canvi, amb el tipus de presentació del TDAH.

Aquests resultats contribueixen a millorar el tractament del TDAH i l’insomni així com a entendre millor les interaccions entre aquests dos trastorns tan complexes. “Gràcies a aquest estudi longitudinal, en què hem fet seguiment dels pacients, hem confirmat que el tractament de l’insomni podria tenir un paper important per millorar els símptomes del TDAH”, conclou el Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, cap del Servei de Salut Mental de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addicions del VHIR i cap del grup de recerca del CIBERSAM.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.