Un consorci europeu liderat per Vall d’Hebron i Siemens Healthineers desenvoluparà solucions basades en la IA i tecnologies digitals per revolucionar l’atenció a l’ictus a Europa

UMBRELLA, un consorci de més de 20 socis públics i privats, arrenca amb l’objectiu de revolucionar tot el procés d'atenció a l'ictus a Europa mitjançant l'adopció d'un enfocament holístic que abasti el diagnòstic, la prevenció i l'atenció de l'ictus.

02/10/2024

Més d'un milió de persones pateixen un ictus cada any a Europa. A més, gairebé 10 milions de persones viuen amb les seves seqüeles a llarg termini de l'ictus, fet que el converteix en una de les principals causes de discapacitat en adults a Europa, que provoca prop de 460.000 morts a l’any, segons dades d’un estudi. Per tant, el cost econòmic és considerable: es calcula que el 2017 van ser d’aproximadament uns 60.000 milions d'euros als països de la UE. Es preveu que la incidència dels accidents cerebrovasculars augmenti a causa de l'envelliment de la població i una major exposició a factors de risc com l'obesitat o la diabetis, cosa que sobrecarregarà encara més els sistemes sanitaris. 

Per revertir aquesta situació, la Innovative Health Initiative (IHI), una col·laboració entre el programa de recerca i innovació Horitzó Europa de la Unió Europea i les associacions industrials COCIR, EFPIA, Europa Bio, MedTech Europe i Vaccines Europe, juntament amb socis industrials, finançarà el projecte UMBRELLA amb prop de 27 milions d'euros durant els pròxims cinc anys. UMBRELLA obrirà una nova era en la gestió dels accidents cerebrovasculars en aplicar un enfocament integral que abordi les mancances al llarg de tot el procés assistencial de l'ictus, des del diagnòstic i el tractament d'urgència fins a la rehabilitació i la prevenció d'ictus recurrents. "UMBRELLA representa una revolució en l'atenció a l'ictus que accelerarà l'accés a diagnòstics i tractaments innovadors, personalitzats i de primera línia per a milers de pacients a Europa", indica el Dr. Carlos Molina, cap de secció del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, cap del grup de Recerca en Ictus del Vall d'Hebron Institut de Recerca i coordinador científic del projecte.

A més, el projecte aprofitarà el potencial de la intel·ligència artificial (IA) i les tecnologies digitals més punteres per transformar el diagnòstic de l'ictus, reduir el temps de tractament i millorar els resultats clínics a llarg termini. També contribuirà a comprendre millor l'ictus i les seves causes subjacents per avançar en les estratègies de prevenció. "Ens sentim honrats de co-dirigir UMBRELLA, que uneix les principals institucions acadèmiques i la indústria en benefici de milers de pacients amb ictus a Europa", afirma Frank Berger, Director Global de Tractament de l'Ictus Agut de Siemens Healthineers.

Guanyar temps per salvar vides i prevenir danys cerebrals irreversibles

Un ictus es produeix quan el flux sanguini al cervell queda bloquejat per un coàgul (isquèmic) o per la ruptura d'un vas sanguini (hemorràgic). Un cop apareixen els símptomes, el diagnòstic precoç és crucial per prevenir danys cerebrals irreversibles i, en última instància, salvar vides. Això pot incloure capacitats de diagnòstic a l'ambulància per a un triatge ràpid i eficaç cap a l'hospital adequat i una administració ràpida del tractament apropiat. La presa de decisions i la coordinació sense fissures entre múltiples professionals sanitaris, des de la identificació de l'origen de l'ictus fins a la prevenció de recurrències o la rehabilitació a llarg termini, són fonamentals, però sovint queden limitades.

UMBRELLA té com a objectiu harmonitzar i integrar dades reals sobre accidents cerebrovasculars, incloent protocols, programes i altra informació rellevant, aprofitant les tecnologies digitals més avançades, com ara sistemes de comunicació, tècniques d'imatge innovadores, l'ús de dispositius portàtils o mitjans de rehabilitació virtual a casa. Les dades recopilades serviran de base per a la creació i validació de models predictius basats en IA, per exemple, per millorar el diagnòstic, l'avaluació de riscos, la selecció de tractaments i els resultats dels pacients. "Recolzem l'enfocament únic del consorci per utilitzar tecnologia innovadora validada per dades del món real per obtenir un tractament més ràpid i eficaç dels accidents cerebrovasculars aguts, així com per comprendre millor les causes dels accidents cerebrovasculars i prevenir-ne la recurrència", explica Hanno Herrmann, Director Global de Prevenció Secundària d'Accidents Cerebrovasculars de Siemens Healthineers.

Aprofitar el poder de la IA

Un dels objectius del projecte és construir una plataforma de dades federada (plataforma U), que servirà de base per crear i validar algorismes d'IA basats en dades retrospectives recopilades a tot el consorci, permetent realitzar diagnòstics personalitzats avançats, predir riscos i prendre decisions de tractament per a pacients amb ictus. 
Els algorismes generats a la plataforma U s’utilitzaran i s’entrenaran a través d’una infraestructura d’aprenentatge federat (plataforma FL). Aquest model elimina la necessitat que les dades dels pacients es comparteixin entre centres, preservant la seguretat i la privadesa de les dades, alhora que fomenta l'entrenament col·lectiu de models d'IA, del qual poden beneficiar-se nombrosos pacients d’ictus de tota Europa.

UMBRELLA també crearà i aplicarà protocols i procediments estandarditzats de tractament de l’ictus als centres participants, amb la vista posada en la seva adopció als protocols oficials europeus. Aquests nous protocols consolidats poden facilitar la recopilació de dades, el seguiment, la predicció de resultats o la presa de decisions mèdiques, i ofereixen l’oportunitat de millorar l’atenció als pacients amb ictus que viuen en zones remotes o desateses. 

Entendre allò desconegut

Un altre objectiu d'UMBRELLA és comprendre millor les causes del 25% dels accidents cerebrovasculars sense etiologia clara: mentre que al voltant del 50% dels ictus isquèmics són causats per l’aterosclerosi (de grans artèries) o per fonts cardioembòliques, l'origen d'un de cada quatre ictus segueix sent desconegut. Les noves tecnologies de diagnòstic i els fluxos de treball perfeccionats permeten entendre millor la malaltia subjacent i identificar la causa arrel de l'ictus. Això significa que, en el futur, més pacients podrien rebre abans un tractament preventiu i evitar així que es produeixin més ictus.

A més, UMBRELLA investigarà la influència, per exemple, de les dades demogràfiques del pacient o les comorbiditats en el resultat del tractament de les hemorràgies intracranials, un altre tipus devastador d'ictus.

Una aliança públic-privada per garantir que les solucions arribin als pacients amb ictus

Sota la direcció del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) en l'àmbit clínic i de Siemens Healthineers com a co-líder industrial, les organitzacions participants treballaran estretament per garantir millors resultats sanitaris per als pacients amb ictus. "UMBRELLA establirà nous estàndards de col·laboració intersectorial que repercutiran positivament en la qualitat de vida i reduiran la discapacitat dels pacients amb ictus a Europa", declara el Dr. Carlos Molina. El projecte reuneix un consorci format per 7 hospitals de primer nivell d'Espanya, Itàlia, Bèlgica, Suïssa, Alemanya i els Països Baixos, infraestructures europees de recerca i més de 20 organitzacions privades, des de petites empreses emergents fins a grans corporacions multinacionals. 

Sobre UMBRELLA

UMBRELLA (Unleashing a CoMprehensive, Holistic and Patient Centric Stroke Management for a Better, Rapid, AdvancEd and PersonaLised Stroke Diagnosis, TreAtment and Outcome Prediction) és un consorci public-privat finançat per la Innovative Health Initiative. Ha estat engegat l’1 d’octubre de 2024 i estarà en marxa durant 60 mesos, fins al setembre de 2029.

Amb el suport d’una beca de la IHI

Aquest projecte rep el suport de la Innovative Health Initiative Joint Undertaking (IHI JU) sota l’acord No 101172825. La JU rep el suport del programa Horizon Europe per la recerca i la innovació de la Unió Europea i COCIR, EFPIA, Europa Bio, MedTech Europe, i Vaccines Europe.

Col·laboradors d’UMBRELLA

Col·laboradors públics: Eatris Eric; Erasmus Universitair Medisch Centrum; Fondazione Policlinico Universitario Agostino Gemelli; Fundacio Eurecat; Fundacio Hospital Universitari Vall D'Hebron - Institut De Recerca (VHIR); Katholieke Universiteit Leuven, European Organization for Nuclear Research (CERN); Stichting Amsterdam UMC; Universitaetsklinikum Hamburg; Universitat Basel; Universitatsspital Basel

Associacions de pacients: Stroke Alliance For Europe (SAFE)

Col·laboradors de la indústria d’IHI: Actelion Pharmaceuticals LTD; AstraZeneca Farmaceutica Spain, Daiichi Sankyo España SA; Janssen Cilag SA, Madrid, Janssen Research & Development; Penumbra Europe GMBH, Philips France Commercial; Philips Medical Systems; Siemens Healthineers AG

PYME i empreses privades: Nico-Lab BV; Norahealth SL; Teamit Research SL; Trianect BV; Allm Emea GMBH; Nacar Estudio SL

Tercers: Fundacio Institut D'Investigacio Biomedica De Bellvitge; Instituto Pedro Nunes Associacao Para A Inovacao E Desenvolvimento Em Ciencia E Tecnología; Neuravi Limited; Teamit Institute SL.

 

This project is supported by the Innovative Health Initiative Joint Undertaking (IHI JU) under grant agreement No 101172825. The JU receives support from the European Union’s Horizon Europe research and innovation programme and COCIR, EFPIA, Europa Bío, MedTech Europe, and Vaccines Europe. Views and opinions expressed are those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the aforementioned parties who cannot be held responsible.

S'espera que més d'un milió de pacients amb ictus isquèmic i hemorràgic agut i gairebé 10 milions de supervivents d'ictus a la UE es beneficiïn de les solucions desenvolupades per UMBRELLA.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

Defensa de Tesi 'ARTERIAL: an AI framework for the automated characterization of vascular tortuosity'

29.11.2024 - 10:30
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.