La reunió d’alt nivell sobre càncer, amb participació destacada de Vall d’Hebron, posa el focus en els desafiaments en l’abordatge de la malaltia i les inequitats

Barcelona ha acollit la segona reunió d'alt nivell en matèria de sanitat del mandat espanyol al Consell de la UE, amb veus destacades en el tractament i investigació del càncer com el Dr. Josep Tabernero o la Dra. Enriqueta Felip.

31/08/2023

El Palau de Pedralbes de Barcelona ha acollit la Reunió d'alt nivell sobre càncer, la segona gran cita en matèria de sanitat des que Espanya assumís al juliol la Presidència del Consell de la Unió Europea. En aquesta Conferència s'han actualitzat els avenços realitzats en matèria de polítiques sanitàries per al control del càncer, tant en l'àmbit de la Comissió Europea com del Sistema Nacional de Salut espanyol a través de l'Estratègia en Càncer. També s'han abordat els progressos relatius a l'àmbit de recerca en el marc d'Horitzó Europa i Missió Càncer.

Professionals de Vall d'Hebron tenen una participació destacada en aquests projectes, com la Missió Càncer, de la qual han de sortir les prioritats de la UE per al tractament i la investigació del càncer per als anys vinents. Per aquest motiu, el Dr. Josep Tabernero, cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i director del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), i la Dra. Enriqueta Felip, cap de secció del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, cap del Grup de Tumors Toràcics del VHIO i presidenta de la SEOM, han participat com a ponents, per la seva trajectòria i prestigi professional, a la Reunió d'alt nivell sobre càncer celebrada a Barcelona.

El càncer és una de les principals causes de mortalitat al món i es preveu que la seva incidència vagi augmentant en els anys vinents al voltant d'un 60%, arribant a assolir els 29,5 milions de casos el 2040 al món. Per tant, es tracta d'una malaltia que té un gran impacte per a les persones que la pateixen i per als sistemes sanitaris, motivant el desenvolupament de diferents plans d'acció i un compromís polític més gran en la seva prevenció i control.

El 2021 es va aprovar el Pla Europeu de Lluita contra el Càncer, la finalitat del qual és abordar la malaltia d'una manera integral que garanteixi una assistència de qualitat duta a terme per equips multidisciplinaris. En aquesta reunió s'ha reflexionat amb experts nacionals i internacionals, sobre els desafiaments i les oportunitats actuals en l'atenció del càncer en l'àmbit continental i com gestionar l'abordatge multidisciplinari i de qualitat dels pacients amb càncer en centres d'atenció integral, els avenços en el seu tractament, així com les inequitats i desigualtats en càncer dins de la UE. En aquest sentit, la Dra. Enriqueta Felip ha parlat sobre els desafiaments en l'atenció del càncer i l'important paper que juguen els centres d'atenció oncològica integral (Comprehensive Cancer Centers). La Dra. Enriqueta Felip ha comentat l'experiència d'Espanya en aquest àmbit i ha compartit l'exemple del Campus Vall d'Hebron que recentment ha estat acreditat per l'Organització de European Cancer Institutes (OECI) com a Comprehensive Cancer Center, entrant a formar part d'una xarxa de centres d'excel·lència a càncer a Europa. "L'avaluació OECI i l'acreditació com a centre integral d'atenció oncològica té en compte l'excel·lència en el diagnòstic, el tractament i les cures contínues dels malalts de càncer amb una visió multidisciplinària de tots els professionals sanitaris, però sempre centrat en el pacient. També aborda aspectes de prevenció, investigació i docència, motiu pel qual els destinataris de les nostres activitats són tots els ciutadans. Estem molt satisfets que la Vall d'Hebron Campus Hospitalari sigui el primer centre a l'estat espanyol que aconsegueix aquest nivell d'acreditació, i creiem que formar part d'aquesta xarxa europea de centres oncològics és una gran oportunitat per fomentar fortaleses i identificar oportunitats que donin resposta a totes les necessitats dels pacients i de la societat", comenta la Dra. Enriqueta Felip.

Per la seva banda el Dr. Josep Tabernero ha abordat els desafiaments que hi ha en la investigació i tractament dels tumors sòlids i les desigualtats entre els diferents països en la prevenció i detecció precoç del càncer i les teràpies personalitzades, diferències que tenen una incidència directa en la supervivència a llarg termini dels i les pacients oncològiques. Per aquest motiu, en opinió del Dr. Tabernero cal establir estratègies a diferents nivells per fer front a aquests desafiaments com diferenciar el cribratge preventiu (p. ex., colonoscòpia, citologia cervical), destinat a detectar precursors benignes del càncer per reduir-ne la incidència, del cribratge de detecció precoç (p. ex., mamografia, PSA), que busca detectar lesions canceroses primerenques per millorar el pronòstic; o bé comprendre millor els mecanismes primerencs de la malaltia per poder identificar biomarcadors fiables que revelin la presència d'un precàncer o una neoplàsia precoç abans que la malaltia arribi a un estadi avançat on el tractament és complex i disminueix la supervivència.

"Al meu entendre hi ha moltes estratègies globals que les institucions europees i els Estats membres poden adoptar per millorar la prevenció i l'impacte del càncer a la població. Per exemple, augmentar la inversió en prevenció i sensibilització (restriccions al consum de tabac, foment de programes escolars d'educació sanitària en dieta i exercici, programes d'atenció primària, etc.), millorar l'accés equitatiu i l'adherència als programes de cribratge del càncer dirigits a tota la població (especialment als grups socialment vulnerables), desenvolupar polítiques nacionals de supervivència al càncer, sustentades en una perspectiva d'equitat, millorar també l'atenció psicooncològica i la rehabilitació, o crear i consolidar una xarxa europea d'infraestructures oncològiques integrals d'alt nivell per millorar l'atenció i la investigació oncològiques (especialment en càncers de mal pronòstic o malalties òrfenes) i evitar disparitats, promovent la col·laboració entre centres oncològics", comenta el Dr. Josep Tabernero.

Una oportunitat per abordar els reptes de l'abordatge futur del càncer amb els màxims referents mundials en aquest àmbit

Entre les personalitats que han participat en aquesta Reunió d'alt nivell trobem responsables polítics com Stella Kyriakides, comissària europea de Salut i Seguretat Alimentària; el ministre de Sanitat en funcions d'Espanya, José Manuel Miñones, així com els seus homòlegs de Suècia i Irlanda; el conseller de Salut de Catalunya, Manel Balcells; o el director de Cartera Comuna i Farmàcia, César Hernández, i el de l'ISCIII, Cristóbal Belda, així com la secretària d'Estat de Sanitat, Silvia Calzón, i la directora de Salut Pública, Pilar Aparicio, entre d'altres. En l'àmbit internacional destaquen noms com Annika Nowak (cap de secció de la Secretaria Missió Càncer), Matthias Schuppe (cap adjunt de la Unitat de Càncer, Health in all policies), Andreas Charalambous (president de l'Organització Europea contra el Càncer) o Simon Oberst (director de Qualitat i Acreditació de l'Organització Europea d'Instituts del Càncer (OECI)).

També hi han intervingut com a ponents altres veus autoritzades en l'àmbit nacional, com María Victoria Mateos, presidenta de la Societat Espanyola d'Hematologia i Hemoteràpia (SEHH); o Ramon Reyes, president de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC).

El Dr. Josep Tabernero, cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i director del VHIO, i la Dra. Enriqueta Felip, cap de secció del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, cap del Grup de Tumors Toràcics del VHIO i presidenta de la SEOM, han participat com a ponents.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

Congress: Translational research in HNSCC: New challenges for future therapies

02.12.2024 - 09:00
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.