El Dr. Xavier Montalban rep el Premi a la Trajectòria Investigadora als Hospitals de l’ICS 2023

El guardó reconeix la seva contribució significativa al desenvolupament de la recerca en esclerosi múltiple dins de l’Institut Català de la Salut.

10/11/2023

Divendres 10 de novembre de 2023, l’Institut Català de la Salut (ICS) ha celebrat la 14a Jornada de Recerca de l’ICS. L’acte ha aprofundit en temes de la recerca actual que es duu a terme a l’ICS, com les teràpies avançades, la medicina de precisió, l’ús secundari de les dades o la intel·ligència artificial, que definiran la pràctica clínica del futur. Així mateix, durant la trobada també s’han fet públics els noms de les guanyadores i guanyadors de la convocatòria 2023 dels diferents Premis a la Trajectòria Investigadora.

Els Premis a la Trajectòria Investigadora tenen per objectiu fomentar i reconèixer la investigació biomèdica d'alta qualitat, de caràcter preclínic i clínic, que es du a terme als diversos centres de la institució. Els guardons es divideixen en quatre categories: Trajectòria Investigadora als Hospitals de l'ICS, Trajectòria Investigadora a l’Atenció Primària de l'ICS, Trajectòria Investigadora Infermera de l'ICS i Investigador/a Jove de l'ICS. Enguany, en la primera categoria, han estat distingits els Drs. Xavier Montalban i Antoni Bayes.

El Premi a la Trajectòria Investigadora als Hospitals de l'ICS 2023 reconeix a professionals que han contribuït de forma significativa al desenvolupament de la recerca en ciències de la salut en l’àmbit de l’atenció hospitalària a l’ICS amb una activitat de reconegut nivell científic. “És un honor rebre aquest important reconeixement de la institució de la qual formo part. Constitueix una motivació per seguir treballant per totes les persones que confien en nosaltres”, declara el Dr. Montalban, director del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat), Cap del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i del grup de recerca en Neuroimmunologia Clínica del Vall d’Hebron Institut de Recerca, així com vicepresident de la Fundació Esclerosi Múltiple.

Al llarg de més de tres dècades de trajectòria professional, la incansable implicació i dedicació del Dr. Xavier Montalban ha suposat un impacte substancial en totes les àrees de la investigació i atenció clínica de l’esclerosi múltiple. Com a resultat de la seva tasca investigadora, ha publicat més de 800 articles en revistes de prestigi nacional i internacional. També ha dirigit 34 tesis doctorals, ha impartit més de 500 conferències i ha dirigit o col·laborat en més de 70 projectes de recerca. Així mateix, el seu treball ha rebut múltiples reconeixements i premis. Entre ells, destaquen el 2023 Charcot Award de la Multiple Sclerosi International Federation (MSIF), la distinció internacional més prestigiosa dins de la comunitat científica i social de l’Esclerosi Múltiple, així com el premi a la trajectòria investigadora John Dystel de l’American Academy of Neurology (AAN) i la National Multiple Sclerosi Society (NMSS), atorgat l’any 2022, en reconeixement d’aportacions que han canviat el curs del diagnòstic i el tractament de l’esclerosi múltiple.

Marc Rodrigo: Premi al millor article en ciències de la salut elaborat per un/a professional del programa de residents de l’ICS

En el marc de la 14a Jornada de Recerca de l'ICS, també s'ha atorgat el Premi al millor article en salut elaborat per un/a professional del programa de residents de l’ICS al Dr. Marc Rodrigo Gisbert, de la Unitat d'Ictus de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i investigador del grup de Recerca en Ictus del VHIR, per l’article "Intracranial Artery Calcifications Profile as a Predictor of Recanalization Failure in Endovascular Stroke Treatment", publicat a la revista Stroke. El Dr. Rodrigo va rebre una beca Carles Margarit per fomentar la recerca entre els professionals que fan la residència a Vall d'Hebron.

El treball, part de la seva tesi doctoral, va tenir per objectiu la cerca de biomarcadors que ajudin a personalitzar la trombectomia, és a dir, el tractament d’extracció d’un trombe, per a cada tipus de pacient amb ictus. Els resultats mostren que el fet que el trombe mostri calcificacions quan es fa un TAC, és un factor predictor que la trombectomia serà més complicada. Aquests pacients, per tant, es poden beneficiar de tractaments no convencionals o de rescat, com ara l’angioplàstia o un stent intracranial.

“Aquest reconeixement és una recompensa al treball fet durant la residència. Agraeixo al Servei de Neurologia, i a la Unitat d’Ictus en particular, pel seu suport per incloure’ns en projectes de recerca des del moment de la residència”, conclou el Dr. Rodrigo.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

Jornada d'Epilèpsia

08.10.2024 - 16:00
Més informació

Defensa de Tesi 'ARTERIAL: an AI framework for the automated characterization of vascular tortuosity'

29.11.2024 - 10:30
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.