El 70% dels residents i el 56% dels treballadors infectats per SARS-CoV-2 a les residències són asimptomàtics

Vall d’Hebron considera fonamental comptar amb un pla d’acció centralitzat que pugui coordinar i implementar de manera urgent totes les mesures necessàries en cas de sospita o de confirmació d’un cas positiu en residències.

01/07/2020

Un equip multidisciplinari de professionals de Vall d’Hebron, coordinat per la Dra. Magda Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia i pel Dr. Benito Almirante, cap del Servei de Malalties Infeccioses, en estreta col·laboració amb els centres d’atenció primària, va implementar una intervenció per controlar la transmissió del SARS-CoV-2 en les residències de gent gran entre el 10 i el 24 d’abril de 2020. Els resultats, publicats ara a la revista Emerging Infectious Diseases, indiquen que gairebé un 24% de la gent gran resident als centres i un 15% dels treballadors eren positius per SARS-CoV-2. Més de la meitat d’ells eren asimptomàtics, en concret el 69,7% dels residents i el 55,8% dels treballadors.

Aquest estudi va incloure al voltant de 6.000 persones, entre residents i treballadors, d’un total de 69 residències de gent gran, tant públiques com privades de l’àrea d’influència de Vall d’Hebron. “Es tracta del primer estudi sobre l’impacte de la COVID-19 a les residències que es publica realitzat sobre una mostra tan gran de persones. A més a més, l’actuació homogènia en totes les residències aporta una gran validesa als resultats obtinguts”, destaca el Dr. Xavier Martínez, metge del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Universitari Vall d'Hebron, investigador del grup de recerca en Epidemiologia i Salut Pública del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i un dels autors de la publicació.

Els investigadors van analitzar la presència de símptomes relacionats amb la COVID-19 i els resultats en tests PCR de 3.214 residents i 2.655 treballadors de les residències. Un 23,9% dels residents i un 15,2% dels treballadors eren positius per la infecció. Aquestes dades demostren una transmissió molt elevada del virus en aquests centres, especialment afavorida per característiques pròpies de les residències, com ara les habitacions i els banys compartits, altres espais comuns, i la convivència de persones dependents que requereixen molta atenció.

Per altra banda, es va analitzar la presència de símptomes relacionats amb la COVID-19 en els 14 dies previs a la realització de la prova diagnòstica. El 69,7% dels residents i el 55,8% dels treballadors infectats eren asimptomàtics, és a dir, no havien presentat ni febre ni problemes respiratoris en els dies previs.

Aquests resultats suggereixen que l’elevat percentatge de casos asimptomàtics juga un paper rellevant en la disseminació del virus en aquest tipus de centres i, per tant, es fonamental detectar tots els casos, tant simptomàtics com asimptomàtics, per tallar la cadena de transmissió. Es considera que el cribratge basat en símptomes en aquest col·lectiu d’alta fragilitat seria insuficient per detectar tots els casos incidents.  “Quan hi ha una sospita o un cas de COVID-19 en residències, les accions de control de la infecció s’han de fer de la forma més ràpida possible. Entre aquestes mesures s’hauria d’incloure la realització de tests tant a les persones asimptomàtiques com simptomàtiques, ja que si estan infectades poden transmetre el virus”, explica la Dra.Blanca Borrás, facultativa del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia, investigadora del grup de recerca en Epidemiologia i Salut Pública del VHIR i primera autora de l’estudi.

 

Equips actius per al control de la COVID-19

En base als resultats del estudi de cribratge inicial de les residències, en menys de 72 hores des de Vall d’Hebron es varen realitzar recomanacions de mesures de control i prevenció de la infecció adaptades a les característiques de cada centre. Aquestes accions van ser implementades de forma coordinada amb la participació dels Serveis de Medicina Preventiva i Epidemiologia, Microbiologia i Malalties Infeccioses, la Direcció de l’Hospital i els serveis d’atenció primària SAP Muntanya i CAP Sant Andreu.

Vall d’Hebron va organitzar un equip format per entre 8 i 12 infermeres, coordinat per Maria Gutiérrez –San Miguel, professional de la Direcció de Processos i Qualitat de Vall d’Hebron, que es van desplaçar a les residències per a prendre, conjuntament amb el dispositiu d'infermeria d'Atenció Primària, unes 500 mostres diàries de mitjana tant de residents com de professionals dels centres. En menys de 24 hores, es disposava dels resultats de PCR, el que va representar una càrrega de treball molt important per al Servei de Microbiologia, que va ser clau per poder implementar de forma precoç les mesures d’aïllament i control necessàries en cada cas.

El treball conjunt amb Atenció Primària va ser essencial per a portar a terme les accions en cadascuna de les 69 residències, per fer el seguiment dels pacients que no requerien ingrés hospitalari i per fer la sectorització a les residències i evitar nous contagis. Algunes de les mesures més importants que es van adoptar van ser aïllar els residents infectats, formar els treballadors sobre les mesures de prevenció i designar àrees específiques per als residents segons els resultats.

Els investigadors recomanen la implementació d’una estratègia centralitzada de prevenció i control de la COVID-19 que inclogui el cribratge de residents i professionals, independentment de la presència de símptomes, per tal de prevenir i controlar brots de COVID-19 en aquest grup de persones tant vulnerables.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

Sessió virtual de l'especialitat de Medicina Preventiva i Salut Pública

02.04.2024 - 16:30
Futurs residents
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.