Celebrem el Curs de Cremats, que enguany arriba a la XV edició

Fruit de la seva gran expertesa, la Unitat de Cremats va ser la primera de l’Estat a aconseguir l’acreditació EBA  de l’Associació Europea de Cremats

05/03/2020

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és un dels centres de referència a escala mundial en el tractament de grans cremats. Fruit d’aquesta gran expertesa, la Unitat de Cremats va ser l’any passat la primera de l’Estat a aconseguir l’acreditació EBA de l’Associació Europea de Cremats, un reconeixement als alts estàndards de qualitat en la cura dels pacients amb grans cremades de Vall d’Hebron.

És per tot això que el Curs de Cremats és un dels cursos més esperats de l’Hospital. Se celebra cada dos anys i aquest 2020 ha celebrat la XV edició. La formació ha tingut dos nivells: el primer, amb contingut teoricopràctic fonamental dirigit a metges d’atenció primària i a personal d’Infermeria, que s’ha dut a terme a partir de tres tallers pràctics pels quals han passat tots els participants i que els ha permès aprendre les tècniques d’atenció inicial del pacient cremat mitjançant apòsits, cures i embenats.

L’altra part del curs, més especialitzada, s’ha dirigit a especialistes en cremades i ha servit per mostrar els últims avenços en el tractament d’aquest tipus de pacients com ara la tècnica de desbridament enzimàtic, que permet mitjançant enzims eliminar el teixit mort de la ferida; la teràpia d’ultrasons per a la neteja de ferides (som l’únic centre de l’Estat que la realitza) i la teràpia d’ones de xoc per al tractament de cicatrius patològiques.

Com explica el Dr. Joan-Pere Barret, cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats, aquest curs “ja és una tradició entre els professionals d’atenció primària i d’altres hospitals del territori, perquè els permet actualitzar-se i donar un tractament òptim a l’ambulatori o a l’assistència primària". El curs, a més, permet als professionals de la Unitat de Cremats estar en contacte amb els altres professionals de Catalunya especialitzats en aquest tipus de pacients “de la mateixa manera com ho fem amb el programa de telemedicina del Departament de Salut, a través del qual participem a distància en l’assistència dels cremats que es troben a altres hospitals”, assegura el Dr. Joan-Pere Barret.

Actualment, Vall d’Hebron col·labora mitjançant la telemedicina amb l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta i amb l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta. Properament, s’afegiran també al programa l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona i l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida.

Per tancar el curs han intervingut representants de Kreamics, una associació de malalts cremats que han explicat la seva experiència com a pacients; i professionals de Bombers de Barcelona, que han explicat les actuacions més bàsiques que s’han de realitzar en situacions de foc.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.