Programa ECMO

Una oportunitat per a alguns pacients amb insuficiència cardíaca o patologia respiratòria molt greu, per al moment en què les mesures terapèutiques convencionals no són efectives. Amb un equip multidisciplinari d’experts i tecnologies d’avantguarda es proporciona suport vital extracorpori, amb un millor context clínic i més temps per a la recuperació del pacient. L'enfocament personalitzat garanteix atenció integral, incloent-hi el benestar emocional dels pacients i les seves famílies. Compromesos amb l'excel·lència, el programa ECMO combina cura, recerca i innovació, establint Vall d'Hebron com a referent internacional en tractaments especialitzats i atenció humana.

Què és l'ECMO?

És un dispositiu extracorpori que substitueix de manera molt eficaç les funcions dels pulmons i el cor mitjançant una bomba centrifuga i un oxigenador. És una teràpia molt complexa, disponible a alguns hospitals, que es pot aplicar en alguns pacients crítics amb risc vital i quan la terapèutica habitual no és efectiva.

L'Aisha, a l'UCI pediàtrica de Vall d'Hebron

Et destaquem

Adult

Awake ecmo adult

'Awake' ECMO i rehabilitació

La teràpia ECMO possibilita el despertar al pacient i començar rehabilitació precoç, mentre els òrgans afectats es recuperen o s'espera un donant. Aquesta estratègia té com a objectiu optimitzar la reincorporació del pacient a la seva vida habitual.

Descobreix la notícia
ecpr ecmo

ECPR

Ressuscitació extracorpòria. Es tracta de l'ús de l'ECMO en pacients en aturada cardiorespiratòria refractària i és una de les aplicacions més complexes i innovadores en aquest àmbit. Som referents a Catalunya i en l'àmbit internacional, liderant aspectes clínics, organitzatius i de recerca.

Descobreix la notícia
donacio ecmo

ECMO i donació

L’acte terapèutic amb ECMO a vegades és insuficient per mantindre una situació d’estabilitat clínica i bon pronòstic. En alguns d’aquests casos aquesta terapèutica pot facilitar la possibilitat d'oferir l’acte de donació a alguns pacients.

equip operacio ecmo

Trasplantament pulmonar

La teràpia ECMO té un rol molt important com a pont del pacient crític a la cirurgia i en donar suport al postoperatori. Va possibilitar el trasplantament pulmonar del primer cas COVID de l'Estat i també va donar suport al postoperatori del primer pacient del món que va rebre la innovadora tècnica robòtica.

Descobreix la notícia

Pediàtric

300 ecmo

300 ECMO

Hem realitzat més de 300 procediments d’ECMO a pacients pediàtrics i neonatals. Un nen amb una miocarditis aguda s’ha convertit en el pacient 300 del Programa ECMO Pediàtric i Neonatal, que vam posar en marxa l’any 2002.

Descobreix la notícia
Trasllat ecmo pediatric

Transport en ECMO

A vegades, hi ha nens i nenes que estan a un altre centre que no disposa d'ECMO i necessiten urgentment suport amb aquesta teràpia. Ens desplacem allà amb tot el material i personal necessari. Iniciem la teràpia ECMO i fem el trasllat fins a Vall d'Hebron. Som referents en l'àmbit de Catalunya i de l’Estat.

Descobreix la notícia
Awake ECMO

'Awake' ECMO

Els pacients amb ECMO durant un període perllongat es poden beneficiar de ser despertats. Així disminuïm la pèrdua de força muscular, retirem dispositius invasius i minimitzem el risc d’infeccions. A més, el pacient es pot comunicar amb els seus familiars i amb l’equip sanitari. A l'UCI pediàtrica som pioners en aquesta estratègia a l'Estat i referents en l'àmbit internacional.

Sol solet

Sol Solet

Alguns pacients en ECMO poden realitzar sortides a l’exterior de l'UCI Pediàtrica. Serveixen per a estimular la rehabilitació tant motora com cognitiva i per relacionar-se amb els seus familiars en un entorn diferent.

Adults

Recerca

Treballem conjuntament amb el Vall d'Hebron Institut de Recerca per poder aplicar els avenços mèdics dels nostres laboratoris als i les pacients amb teràpia d'ECMO per millorar la seva qualitat de vida. La recerca d'avui és la salut del demà. Coneix els nostres grups de recerca!

Laboratori

Docència

La docència dels nostres professionals és molt meticulosa, tenint un caràcter multidisciplinari, molt pràctica, basada en simulació i amb ajust a les recomanacions ELSO. Tenim diversos nivells formatius adaptats a les necessitats dels pacients i configurats segons les competències dels diferents professionals. Així mateix, els referents del programa participen en la formació d’altres professionals tant en forma de rotacions i fellowships al nostre centre com mitjançant activitats formatives a les institucions interessades.

Ecmobarna

ECMOBARNA

El curs d’ECMOBARNA s’ha convertit en una referència internacional en educació en ECMO. És un curs integral, modular, multidimensional i en bona part pràctic amb aplicació de diferents eines educacionals com la simulació d’alta fidelitat. Es tracta de l’únic curs ECMO de l’Estat que ha rebut certificació ELSO. És anual i el nombre de places és baix per facilitar una ràtio docent-alumne adequat a les recomanacions.

Inscriu-te
equip ecmo pediatric

ECMOPED

El curs d'ECMOPED està orientat tant a facultatius (pediatres, intensivistes, residents…) com a personal d'infermeria, en concordança amb la nostra creença que tots dos col·lectius formen un equip al voltant del pacient en ECMO i que és imprescindible un bagatge de coneixements comú per a dur a terme una actuació coordinada que permeti aconseguir els millors resultats per al pacient.

Inscriu-te

Agenda

ECMOBARNA 2024- curs teòric- pràctic d'oxigenació per membrana extracorpòria

Aula Vall d'Hebron

Secretaria Tècnica activitats formatives externes
Mail: inscripcions@aulavallhebron.cat
tel: 693.785.436

12.11.2024 - 09:00
Assistència del pacient crític
Més informació

Notícies relacionades

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.