Som la suma de quatre hospitals: el General, l'Infantil, el de la Dona i el de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Ens trobem dins el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, un parc sanitari de referència internacional on l’assistència és una branca imprescindible.
Et detallem els serveis i les unitats que formen part de l'Hospital Vall d'Hebron i les principals malalties que tractem. També t'oferim recomanacions basades en allò que l’evidència científica ha demostrat eficaç per garantir el benestar i la qualitat de vida.
Vols saber com serà la teva estada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron? Aquí trobaràs tota la informació.
L’aposta per la innovació ens permet estar a l'avantguarda de la medicina, proporcionant una assistència de primer nivell i adaptada a les necessitats canviants de cada pacient.
L'ECMO és una tècnica que es fa servir en pacients crítics que pateixen malalties molt greus respiratòries i/o cardiològiques en les quals no n'hi ha prou amb el tractament convencional. La màquina substitueix temporalment la funció dels pulmons i/o cor i permet que els òrgans descansin, mentre la patologia de base es va curant.
La màquina extreu la sang a través d'una cànula gruixuda localitzada en una vena de calibre gran, la mou mitjançant una bomba centrífuga perquè travessi l'oxigenador, on s'incorpora oxigen i es retira diòxid de carboni. Posteriorment, es reintrodueix a l'organisme del pacient en una altra vena, en aquest cas l'estratègia s'anomena ECMO V-V, de venovenosa, i el suport que s'ofereix és respiratori; o en una artèria, que s'anomena ECMO V-A, de venoarterial, i el suport que s'ofereix és hemodinàmic.
L'ECMO no és un tractament per se, es tracta d'una mesura de suport. Optimitza les condicions de recuperació dels òrgans, però no soluciona directament la patologia. De fet, un dels criteris d'indicació és la reversibilitat del procés de base del pacient. El sistema és molt efectiu substituint les funcions dels òrgans vitals, però es tracta avui en dia d'una darrera opció indicada en un grup específic de pacients, ja que es tracta d'una tècnica complexa i associada a riscos vitals, com el sagnat, la trombosi i la infecció.
Independentment de l’estratègia de suport, es tracta d’una tècnica d’alta complexitat associada a un risc alt de complicacions greus. És per això que per assegurar una assistència d’excel·lència es necessita l’existència d’un programa ben organitzat, amb material optimitzat i amb personal en nombre suficient i format de manera adequada. Els casos s’han de concentrar en centres i unitats de referència que disposin dels recursos necessaris, també amb concentració del material per garantir l'eficiència, i en què hi hagi un equip multidisciplinari preparat.
L'Extracorporeal Life Support Organization (ELSO) és la societat científica internacional de referència en ECMO, creant guidelines assistencials i organitzatives, coordinant activitats docents i estimulant la recerca en aquest àmbit amb una base de dades multicèntrica incloent informació de més de 200000 pacients. Encara que el pacient rebi assistència amb ECMO òptima i amb un bon resultat en termes de supervivència, són freqüents les seqüeles posteriors conseqüència de la gravetat de la patologia i de la intensitat del tractament, tant el que rep el pacient durant ECMO com els tractaments previs.
A Vall d’Hebron tenim dos programes d'ECMO, un pels pacients adults, dirigit pel Dr. Jordi Riera i d’altre per tots els pacients pediàtrics i nounats, dirigit pel Dr. Joan Balcells.
Els nostres programes segueixen les recomanacions de la societat ELSO a tots els nivells tant en la formació contínua de l'ECMO team, de caràcter multidisciplinari i basada en competències, fins a la cumplimentació de registres, que permeten l'avaluació continua, passant pels protocols, optimitzats tenint en compte el nostre context.
Als nostres programes tenim una visió a llarg termini, pensant en la reincorporació del malalt a la seva vida habitual amb la màxima recuperació funcional. Per això, prioritzem la minimització de la sedació profunda i la rehabilitació precoç i segura, encara que la recuperació de l'òrgan fracassat no sigui completa. El suport amb ECMO possibilita aquest escenari en substituir les funcions dels pulmons i cor. Així mateix, els pacients poden interaccionar directament amb els professionals i familiars.
Veno-arterial (V-A) o Veno-venós (V-V): Amb l'estratègia V-A donem suport hemodinàmic, circulatori, substituint les funcions del cor i dels pulmons. S’utilitza quan hi ha un problema cardiocirculatori, com un infart de miocardi o una miocarditis. L'estratègia V-V s’empra per donar suport respiratori, substituint la funció dels pulmons. Per tant, s’utilitza quan hi ha un problema respiratori com una pneumònia o oclusió aguda de via àrea.
Canulació perifèrica o central: Habitualment la connexió a la màquina ECMO es fa mitjançant cànules (catèters gruixuts) que s’ubiquen a la regió cervical o engonal. És la canulació perifèrica. A vegades, la connexió s’ha de fer amb cànules que es connecten directament al cor o molt a prop del cor, directament al tòrax. És la canulació central. Situacions especials:
L’ECMO és un sistema eficaç, però suposa riscos importants pels pacients. Dins d’aquests riscos destaquen, en termes de freqüència i de potencial gravetat, el sagnat i la infecció.
El sagnat és conseqüència del fet que el pacient molt freqüentment rebrà anticoagulació. La infecció pel fet de rebre teràpia molt invasiva i per la severitat de la condició patològica.
Per minimitzar els riscos, és imprescindible crear un ECMO team multidisciplinari adequadament entrenat, concentrar els casos i el material ECMO i tindre registres clínics sòlids i comparables amb altres registres externs consolidats.
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.