Vall d’Hebron participa en un estudi multicèntric que accelera la retirada de ventilació mecànica

L’estudi, liderat pel Complex Hospitalari Universitari de Toledo, ha estat publicat a la revista “New England Journal of Medicine”.

09/09/2020

El Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i el grup de Recerca en Shock, Disfunció Orgànica i Ressuscitació (SODIR) del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) han participat en un estudi multicèntric que ha permès establir un nou protocol que permet reduir el temps per retirar la ventilació mecànica en pacients amb traqueotomia. L’estudi ha estat liderat pel Complex Hospitalari Universitari de Toledo i ha estat publicat a la prestigiosa revista New England Journal of Medicine.

El Dr. Gonzalo Hernández Martínez, del servei de Medicina Intensiva de l’Hospital de Toledo, ha liderat l’estudi, que ha comptat amb la participació de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital Universitari Ramón y Cajal de Madrid, l’Hospital General Universitari de Ciudad Real i l’Hospital Universitari del Mar de Barcelona. Des de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, han participat el Dr. Oriol Roca i la Dra. Marina Garcia-de-Acilu, adjunts del Servei de Medicina Intensiva de l’hospital i investigadors del grup de recerca SODIR del VHIR.

L’estudi, portat a terme en un total de 330 pacients, demostra que l’aplicació d’un nou protocol en pacients ingressats a la UCI, en els quals ha estat necessària la realització d’una traqueotomia per la dificultat en la retirada de la ventilació artificial, acurta el temps en què aquesta pot retirar-se i reduir d’aquesta manera l’ingrés hospitalari.

“Quan ens basem en aquest criteri, podem retirar la traqueotomia més precoçment. Això redueix considerablement el risc de complicacions, com ara infeccions, a més d’escurçar l’estada del pacient a l’hospital”, destaca el Dr. Oriol Roca. Així mateix, escurçar el temps en què aquests pacients necessiten suport de ventilació artificial millora la seva qualitat de vida, reiniciant la ingesta d’aliments o la capacitat per a la comunicació oral.

Aquest treball és el pas final d’una línia de recerca que ha generat diverses publicacions en revistes mèdiques internacionals, que culmina amb la demostració dels beneficis del nou protocol global del maneig d’aquests pacients tan complexes en diversos punts de la seva evolució.

Per al Dr. Gonzalo Hernández de l’Hospital de Toledo, “la importància real d’aquests resultats es posa de manifest per la repercussió que aquests pacients tenen no només a escala personal, sinó també des d’un punt de vista organitzatiu dels sistemes sanitaris”.

Des del punt de vista personal, els pacients veuen accelerada la repercussió de funcions tan bàsiques com la comunicació amb els seus familiars i la millora en tos i deglució. “Suposa un increment de confort al retirar més ràpidament els sondatges invasius i les molestes aspiracions de les secrecions respiratòries”, apunta el Dr. Hernández.

Quant a la gestió sanitària, la repercussió dels resultats és alta, ja que al voltant del 10-15% de tots els pacients que requereixen ventilació mecànica necessiten finalment una traqueotomia, la qual cosa a l’escurçar l’estada en més d’una setmana repercuteix en el cost del maneig d’aquests pacients.

Les traqueotomies són una alternativa a la intubació convencional necessària per poder aplicar la ventilació mecànica en casos tan prolongats. Per les seves característiques, són molt més confortables per als pacients i còmodes per als professionals a l’hora d’accelerar la retirada de la ventilació mecànica.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.