Som la suma de quatre hospitals: el General, l'Infantil, el de la Dona i el de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Ens trobem dins el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, un parc sanitari de referència internacional on l’assistència és una branca imprescindible.
Et detallem els serveis i les unitats que formen part de l'Hospital Vall d'Hebron i les principals malalties que tractem. També t'oferim recomanacions basades en allò que l’evidència científica ha demostrat eficaç per garantir el benestar i la qualitat de vida.
Vols saber com serà la teva estada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron? Aquí trobaràs tota la informació.
L’aposta per la innovació ens permet estar a l'avantguarda de la medicina, proporcionant una assistència de primer nivell i adaptada a les necessitats canviants de cada pacient.
Els investigadors han comprovat que la COVID-19 no augmenta el risc d’ictus quan no existeix dany pulmonar greu.
Els resultats d’un estudi realitzat per Vall d’Hebron mostren que les persones amb COVID-19 i dany pulmonar greu presenten un risc més elevat de patir ictus. Tanmateix, això no succeeix en pacients amb COVID-19 sense dany pulmonar greu, els quals tenen el mateix risc d’ictus que la resta de la població. El treball, portat a terme entre els mesos de març i abril, s’ha publicat a la revista Journal of Stroke and Cerebrovascular Diseases.
Al llarg d’aquests mesos de pandèmia, s’ha comprovat que la infecció per SARS-CoV-2 es relaciona, en molts pacients, amb l’aparició de trombosis, especialment tromboembolismes pulmonars que poden portar a complicacions greus i fins i tot la mort. Per entendre específicament el risc que suposa la COVID-19 per a l’aparició d’ictus isquèmic, que és el provocat per trombes al cervell, els professionals de la Unitat d’Ictus de Vall d’Hebron van fer seguiment de 2.050 pacients que van ingressar a l’hospital durant els dos mesos de durada de l’estudi.
Entre el total de pacients inclosos en l’estudi, 21 van patir un ictus isquèmic. Entre ells s’incloïen persones asimptomàtiques per a COVID-19, persones amb símptomes de COVID-19 previs a l’ictus i persones que van desenvolupar simptomatologia de COVID-19 posteriorment a l’ictus, durant la seva estada a l’hospital. Tanmateix, no en tots els casos els investigadors van trobar relació entre la COVID-19 i l’ictus, ja que en 12 d’ells es va trobar alguns dels factors de risc per l’ictus més habituals en la població general, com el tabaquisme, nivells alts de colesterol, pressió arterial elevada, etc. Sis dels pacients que van patir un ictus no presentaven cap dels factors de risc associats habitualment a l’ictus. La resta dels pacients van morir abans de poder establir l’origen de l’ictus.
“En aquests sis pacients, sense factors de risc i amb un ictus que relacionem amb la COVID-19, existia un dany pulmonar greu que requeria ventilació mecànica. Per tant, l’estudi demostra que, en els pacients amb COVID-19, el risc de patir un ictus només augmenta si pateixen dany pulmonar greu”, explica el Dr. Manuel Requena, de la Unitat d’Ictus de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigador del grup de Recerca en Ictus del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i primer autor de l’estudi. Aquesta troballa concorda amb el resultat d’estudis previs que relacionen aquest tipus de dany als pulmons, així com la infecció per diversos bacteris i virus, amb l’aparició de símptomes neurològics i en particular amb l’ictus. D’aquesta forma, el virus SARS-CoV-2 seguiria el mateix comportament que altres virus. El Dr. Requena emfatitza que “la majoria dels pacients amb COVID-19 no presenten un dany pulmonar greu. I en aquests casos hem comprovat que el risc d’ictus no augmenta”.
Per altra banda, aquest estudi demostra que els pacients amb COVID-19 que pateixen un ictus provocat per l’obstrucció de grans vasos sanguinis i són tractats mitjançant trombectomia, el tractament de referència, tenen un pitjor pronòstic i una major mortalitat que aquells que no tenen infecció. “La pitjor evolució clínica d’aquests pacients podria deure’s al dany pulmonar associat a la COVID-19, que provocaria que arribés menys oxigen al cervell i que, per tant, el tractament contra l’ictus no fos tan eficaç”, comenta el Dr. Requena.
Ictus i Hemodinàmica Cerebral, Hospital General
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.