Cirurgia neonatal i fetal
La cirurgia neonatal és la disciplina de la cirurgia pediàtrica que es dedica al tractament de les malalties quirúrgiques, congènites i adquirides, del nounat i del lactant fins al mes de vida.
Presenta una baixa incidència i alta complexitat, per la qual cosa està restringida a centres pediàtrics terciaris. En les últimes dècades, ha experimentat un important desenvolupament, gràcies als avanços en les tècniques de diagnòstic, vigilància intensiva neonatal i anestèsica, així com en les tècniques i materials quirúrgics, que han canviat radicalment el pronòstic tant de les malformacions congènites com de la patologia quirúrgica adquirida del nounat. El servei de Cirurgia Pediàtrica de Vall d'Hebron és un dels pocs de l'estat amb un equip humà especialment dedicat al tractament d'aquestes malalties minoritàries.
La cirurgia neonatal tracta patologies complexes en pacients nounats, que presenten unes condicions diferents de la resta de pacients en l'edat pediàtrica, com és per exemple la prematuritat i tot el que associa. La nostra Unitat està consolidada com a unitat de referència del territori estatal i europeu, sent part de la Xarxa Europea de Referència ERNICA (Malalties Rares Hereditàries i Congènites). En els últims anys, hem apostat per les tècniques quirúrgiques mínimament invasives en patologia malformativa, amb excel·lents resultats, sent actualment la unitat de referència a Catalunya per a aquest abordatge en cirurgia neonatal. Apliquem la cirurgia mínimament invasiva en l'atrèsia d'esòfag, l'hèrnia diafragmàtica congènita, l'atrèsia duodenal o la malrotació intestinal, entre altres patologies.
Treballem en coordinació amb el Servei de Neonatologia i amb la Unitat de Vigilància intensiva. D'aquesta última, Neonatals (UCIN) és una de les majors de l'estat i amb millors resultats de supervivència. A més, ens ofereix la possibilitat de realitzar intervencions quirúrgiques a la mateixa UCI quan el trasllat al bloc quirúrgic pugui suposar un risc per l'estat clínic del nounat. Tenim una estreta relació amb la Unitat de Medicina Fetal, la qual inclou en la seva cartera de serveis totes les tècniques de cirurgia intrauterina validades en l'actualitat, tan prenatal com intrapart (tècnica EXIT), la qual cosa ofereix un tractament integral de la patologia, fins i tot des del període prenatal.
Les nostres taxes de supervivència global en patologia quirúrgica adquirida, com són l'enterocolitis necrosant i la perforació intestinal aïllada (tant en prematurs com en grans prematurs extrems, amb pes en néixer inferior a 750g) o el vòlvul intestinal, són comparables a les d'altres centres de referència europeus. Aquest fet és gràcies a l'aplicació d'una filosofia basada en la mínima agressió quirúrgica i el tractament conservador. L'aplicació d'aquests principis és la base de les nostres elevades xifres de supervivència i de preservació de l'intestí natiu. S'acompanyen d'un excel·lent maneig multidisciplinari, que es manté al llarg del temps, acompanyant al nen en el seu desenvolupament.
Cartera de serveis
Cirurgia intrauterina o peripart:
-
Malformacions abdominals i toràciques o tumors que requereixin tractament quirúrgic prenatal o intrapart (tècnica EXIT, ex utero intrapartum treatment).
Patologia del tracte digestiu:
- Tractament de l’enterocolitis necrosant.
- Tractament de la perforació intestinal.
- Tractament quirúrgic de l’ili i la peritonitis meconial.
- Reparació de l’atrèsia d’esòfag, abordatge toracoscòpic i obert. Destaca el pacient complex (amb cardiopatia associada) i la gestió de l’atrèsia d’esòfag long-gap (de segment llarg).
- Tècniques d’allargament esofàgic per reparar l’atrèsia esofàgica long-gap (tècnica de Foker), abordatge toracoscòpic i obert.
- Substitució esofàgica mitjançant ascens gàstric, abordatge mínimament invasiu i obert.
- Estenosis congènites o adquirides de l’esòfag, tractament endoscòpic o quirúrgic.
- Gastrostomia d’alimentació (tècnica oberta o endoscòpica percutània).
- Tractament de la perforació i el vòlvul gàstrics.
- Estenosi hipertròfica de pílor, atrèsia pilòrica i prepilòrica, abordatge mínimament invasiu i obert.
- Reparació d’atrèsia i estenosi intestinal congènita i adquirida, abordatge mínimament invasiu i obert.
- Reparació de l’atrèsia duodenal i pàncrees anular, abordatge mínimament invasiu i obert.
- Tractament de la duplicació intestinal, abordatge mínimament invasiu i obert.
- Tractament del diverticle de Meckel i persistència del conducte omfalomesentèric, abordatge mínimament invasiu i obert.
- Reparació dels defectes de la rotació intestinal i vòlvuls, abordatge mínimament invasiu i obert.
Patologia de la paret abdominal
- Reparació de l’hèrnia inguinal del nounat.
- Reparació de la gastròsquisi (tancament primari, tècnica de Schuster).
- Reparació de l’omfalocele i l’hèrnia de cordó.
- Separació quirúrgica de bessons units (“siamesos”): units per tòrax, abdomen o pelvis.
Patologia pulmonar i de la via aèria
- Reparació de la fístula traqueoesofàgica congènita i adquirida (quirúrgica, endoscòpica).
- Reparació de l'hèrnia diafragmàtica congènita neonatal, abordatge mínimament invasiu i obert.
- Tractament quirúrgic de la patologia pulmonar congènita complicada en el nounat (Complex Malformació Adenomatoide Quística – Segrest (CPAM), Emfisema Lobar Congènit).
- Tractament del quilotòrax congènit.
- Reparació de la paràlisi i l'eventració diafragmàtica, abordatge mínimament invasiu i obert.
- Traqueostomia.
- Broncoscòpia rígida i flexible.
Altres
- Exèresis de teratoma sacrocoxigeu, en coordinació amb la unitat de Cirurgia Oncològica i la Unitat de Medicina Fetal.
- Teratoma cervical i epígnats (inclosa tècnica d'EXIT).
- Tractament de les malformacions vasculars (incloses malformacions limfàtiques complexes de cap i coll), en coordinació amb el Comitè d'Anomalies Vasculars Pediàtriques i la Unitat de Cirurgia Fetal.
- Tractament de la torsió testicular intrauterina i postnatal.
- Accessos vasculars temporals o permanents.
Grups multidisciplinaris:
- ERN (Xarxes Europees de Referència).
- ERNICA (Malalties Rares Hereditàries i Congènites).
Recerca
En la investigació participa el grup de recerca del VHIR en Bioenginyeria, Teràpies Cel·lulars i Cirurgia en Malformacions Congènites. Destaca, a més, el nostre paper en recerca clínica, amb nombroses comunicacions en congressos i publicacions en revistes nacionals i internacionals. Hem desenvolupat i publicat tècniques mínimament invasives pròpies.