La història de la Irene

La Irene té vint-i-nou anys, i fa tretze la van trasplantar dels pulmons. Tenia catorze anys, i els seus pulmons, a causa de la fibrosi quística van deixar de funcionar. Com que no hi havia donant, van haver-la de posar en ECMO, amb emergència zero en l'àmbit estatal, el que significa que en tres o quatre dies l'òrgan et pot arribar, però en total hi va estar uns trenta dies.

La principal dificultat va ser trobar un pulmó idoni, ja que els de nens petits eren massa petits, i els d'adult, massa grans. I al final, van provar una nova tècnica de tallar un tros de pulmó d'una persona adulta, i va anar tot bé.

Va tenir diversos problemes, inclús una parada cardiorespiratòria, però així i tot, els metges van apostar per ella, i finalment ho van aconseguir. Un regal que mai podrà oblidar.

Per a la Irene, Vall d'Hebron és un lloc on se sent molt segura.

El cas de la Irene va ser complicat, van haver de substituir el funcionament dels seus pulmons per la màquina ECMO. Fins aquell moment, no ho havien fet mai, però era la decisió lògica. Encara que fos difícil, ho van aconseguir: trenta-tres dies esperant els pulmons.

A l'Hospital es va viure com una gran victòria, fent un passadís d'aplaudiments per la Irene, quan van arribar els pulmons. Els professionals destaquen que mai, mai, ho podran oblidar, ja que allò va marcar una fita.

El Dr. Antonio Moreno (Cap de Servei de Pediatria i les seves àrees específiques), el Dr. Joan Balcells (Cap de la Unitat de Cures Intensives Pediàtriques), la Dra. Sílvia Gartner (Coordinadora de la Unitat de Fibrosi Quística Pediàtrica) i la Lis Vidal (Infermera Pediàtrica referent de trasplantament d'òrgans sòlids) seuen amb la Irene per parlar del seu cas.

Veure les converses

Vall d'Hebron ha fet més del 55% dels trasplantaments pulmonars pediàtrics de l'Estat des de 2016

L'any 2000 l'hospital va fer el primer trasplantament pulmonar de tot l'estat espanyol a un lactant (menor de dos anys). Des de llavors, ja s'ha arribat als 12 pacients lactants, sent el centre de major expertesa en l'àmbit estatal. És important destacar que la fibrosi quística era la principal indicació per al trasplantament pulmonar infantil, però en els últims 5 anys s'ha vist reduïda en un 30% gràcies als avanços en el tractament.

Més de la meitat dels pacients infantils trasplantats de pulmó provenen de fora de Catalunya

Vall d'Hebron és un centre de referència en l’àmbit estatal per la qualitat i experiència dels i les seves professionals. Els casos clínics més complicats i específics es poden tractar gràcies també a les instal·lacions i a la contínua recerca que es du a terme al VHIR. De fet, el Sistema Nacional de Salut ha designat com a CSUR en trasplantament pulmonar infantil i adult el Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron.

Vols conèixer altres històries?

El David va rebre un trasplant de cor als 7 anys

David

El millor regal de la seva vida? En David sempre diu que va ser el trasplantament de cor que va rebre quan tenia 7 anys.

Coneix en David
L'Ale va rebre un trasplantament de cor quan tenia un any, l'acompanya la seva mare

Ale

L'Ale té dos anys i pateix la síndrome de Barth. Quan en tenia un, va rebre un trasplantament de cor. 

Llegeix la seva història
L'Aina té 14 anys i va rebre un trasplant de fetge i ronyó fa 3 anys

Aina

L'Aina va rebre la trucada l'endemà de Reis. Els hi havia demanat un desig: rebre un trasplantament de fetge i ronyó.

Coneix a l'Aina
La Raquel, trasplantada amb cinc mesos, mostra la seva cicatriu

Raquel

Amb només cinc mesos, la Raquel va rebre un fetge nou. Han passat 21 anys i la Raquel ens explica com la vida li va donar una segona oportunitat.

Descobreix la història de la Raquel

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.