Som la suma de quatre hospitals: el General, l'Infantil, el de la Dona i el de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Ens trobem dins el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, un parc sanitari de referència internacional on l’assistència és una branca imprescindible.
Et detallem els serveis i les unitats que formen part de l'Hospital Vall d'Hebron i les principals malalties que tractem. També t'oferim recomanacions basades en allò que l’evidència científica ha demostrat eficaç per garantir el benestar i la qualitat de vida.
Vols saber com serà la teva estada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron? Aquí trobaràs tota la informació.
L’aposta per la innovació ens permet estar a l'avantguarda de la medicina, proporcionant una assistència de primer nivell i adaptada a les necessitats canviants de cada pacient.
La sífilis és una infecció de transmissió sexual produïda per un bacteri que s’anomena T. pallidum. Pot tenir complicacions molt greus quan no es tracta, però és fàcil de curar amb el tractament adequat.
La detecció de la malaltia i el tractament el fa un equip mèdic expert des de la Unitat d’ITS del Centre de Salut Internacional i Malalties Transmissibles Vall d’Hebron-Drassanes i la Unitat de VIH-ITS de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.
Es pot adquirir per haver mantingut relacions sexuals orals, vaginals i/o anals desprotegides amb una persona afectada per la sífilis. En dones embarassades, es pot transmetre al nadó a través de la placenta.
La sífilis té diferents fases.
En una fase inicial apareix un xancre –una lesió ulcerada que no fa mal, per això pot passar desapercebuda–, habitualment a la zona del contacte (a la boca, al penis, a la vulva/vagina, a l’anus/recte).
Si no es tracta, deriva cap a una segona fase, coneguda com a període secundari. En aquesta fase les lesions més freqüents són les cutànies, amb lesions eritematoses que afecten els palmells de les mans i les plantes dels peus, encara que es pot manifestar amb molts altres símptomes com ara cansament, mal de coll, i fins i tot afectació ocular.
Si no es tracta, la infecció entra en un període de latència que pot durar anys, en el qual no dona cap simptomatologia i l’única manera de diagnosticar-la és fent una analítica.
El període de latència en la sífilis té dues fases: la precoç, durant el primer any, i la tardana, que es manifesta després d’un any de la infecció. A la llarga, als 20-40 anys, un percentatge de pacients pot patir afectació neurològica (deteriorament cognitiu o dolor neuropàtic a les extremitats inferiors) o cardíaca (aneurisma). Però, si es reben antibiòtics adequats en qualsevol fase o període de la sífilis, la infecció es pot curar. Actualment, és molt estrany arribar a fases tardanes.
En les dones embarassades es pot transmetre al fetus, la qual cosa provoca l’avortament o malalties greus en el nounat, com la sífilis congènita. Per això, s’ha de fer una analítica de sífilis a totes les dones embarassades i tractar-la en el cas que surti positiva.
Habitualment el diagnòstic es du a terme per una prova en sang, en la qual es miren els anticossos que genera la infecció. Si hi ha lesió, es poden fer proves directes per detectar el bacteri en la lesió.
El tractament d’elecció més adequat segueix sent la penicil·lina injectada (intramuscular). Segons la fase en què es trobi la malaltia pot variar el nombre d’injeccions requerides, i ser una única injecció o tres (una injecció cada setmana). En el cas que hi hagi símptomes, pot donar febre en les primeres 24 hores.
El tractament és curatiu, però cal fer analítiques de control de manera periòdica per confirmar-ho.
Malgrat que a la sang es puguin detectar anticossos després de la curació, si s’entra una altra vegada en contacte amb T. pallidum es pot produir reinfecció i presentar un nou episodi.
Si té sífilis cal avisar les persones amb qui s’han mantingut relacions sexuals en els mesos anteriors. El nombre de mesos variarà segons la fase en què s’hagi diagnosticat. Així, si és durant la fase primària, s’ha d’avisar les persones amb les quals s’han mantingut relacions 3 mesos enrere, i si és en la fase secundària, 6 mesos enrere.
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.