Som la suma de quatre hospitals: el General, l'Infantil, el de la Dona i el de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Ens trobem dins el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, un parc sanitari de referència internacional on l’assistència és una branca imprescindible.
Et detallem els serveis i les unitats que formen part de l'Hospital Vall d'Hebron i les principals malalties que tractem. També t'oferim recomanacions basades en allò que l’evidència científica ha demostrat eficaç per garantir el benestar i la qualitat de vida.
Vols saber com serà la teva estada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron? Aquí trobaràs tota la informació.
L’aposta per la innovació ens permet estar a l'avantguarda de la medicina, proporcionant una assistència de primer nivell i adaptada a les necessitats canviants de cada pacient.
La migranya és un tipus de mal de cap crònic que es caracteritza per episodis repetits de gran intensitat, que poden impedir a la persona afectada desenvolupar les seves activitats diàries.
Segons l’OMS és la setena malaltia que produeix més discapacitació, pel que fa a anys perduts, a patiment i a absència de productivitat.
La migranya és la conseqüència de l’activació o irritació de les fibres del nervi trigemin, un nervi de tres branques que transmet la sensibilitat del cap. Les fibres que provenen de la primera branca, envolten els vasos sanguinis localitzats a les meninges.
Les meninges estan constituïdes per diferents capes de teixit que recobreixen el cervell i són les estructures que fan mal. El cervell en si mateix no fa mal, sinó el que el cobreix.
Durant un atac de migranya es produeix una inflamació de les meninges a conseqüència de l’alliberament de substàncies inflamatòries del trigemin. Aquesta inflamació o “meningitis” no infecciosa és responsable de provocar el dolor i fa que, quan movem el cap, el dolor empitjori o augmenti. Per aquest motiu, estar en repòs ens alleuja.
La durada d’una crisi de migranya pot durar de quatre a setanta-dues hores. Aquest tipus de mal de cap pot presentar-se des d’un cop l’any fins a diverses vegades seguides.
La malaltia és tres vegades més comuna en dones que en homes i, generalment, s'inicia abans dels trenta anys i no més tard dels cinquanta.
És freqüent que hi hagi antecedents familiars. Pot desencadenar-se per diversos estímuls com ara aliments (formatge, vi negre, xocolata), olors intenses, llums brillants, canvis de temps, alteracions del ritme del son, variacions hormonals o estrès.
Per fer-ne el diagnòstic, cal tenir en compte el relat dels símptomes de la persona afectada. Després s'ha de realitzar una exploració física i neurològica detallada, que en la persona amb migranya ha de ser normal.
Segons aquesta primera aproximació, el professional sanitari valorarà la necessitat de fer altres exploracions complementàries, per confirmar que es tracta de migranya i no d’una altra malaltia.
Certes circumstàncies obliguen a fer un estudi mèdic aprofundit quan:
Tot i que la migranya no es cura, un tractament adequat pot alleugerir-ne el dolor i prevenir-ne l'aparició.
En el primer grup, destaquen els antiinflamatoris, paracetamol, ergotamina i els seus derivats, i els fàrmacs denominats genèricament triptans. El tractament preventiu s'indica quan la migranya és molt freqüent o no respon adequadament al tractament simptomàtic.
L'elecció del tractament simptomàtic i preventiu l'ha de fer i controlar un metge o una metgessa. És molt important evitar l'automedicació, per prevenir l'aparició de cefalea crònica diària, que es desencadena per abús de medicació analgèsica. Els medicaments que no requereixen recepta i els que són receptats que s'usen amb freqüència o en dosis grans poden causar altres problemes.
Una manera de prevenir la migranya és intentar evitar allò que la desencadeni. Tot i això, existeixen factors que la desencadenen poc controlables, com la migranya menstrual o la incidència de factors atmosfèrics.
Controlar els horaris i evitar certs aliments o begudes que s’hagin vist com a possibles causants i dormir un nombre d’hores suficient és important a l’hora de prevenir-la. És important dur una vida ordenada amb horaris ben establerts, pel que fa a àpats i hores de son
La pràctica d’exercici físic suau i freqüent també ajuda a reduir la malaltia.
Trobaràs més informació al blog Midolordecabeza.org
Professionals de Vall d’Hebron destacats que tracten aquesta malaltia: Patricia Pozo-Rosich
Migranya. Consells de salut per als pacients amb migranya
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.