Artrosi
L’artrosi o osteoartrosi és un procés degeneratiu marcat per la lesió del cartílag de les articulacions. L’articulació és l’àrea on un os es connecta amb l’altre os per permetre el moviment. El cartílag és un teixit que recobreix les articulacions i fa d’amortidor de la càrrega i de l’impacte i permet el moviment de les articulacions sense fricció. Normalment, apareix a la columna lumbar, cervical, maluc, genolls i mans.

Els símptomes
La manifestació més freqüent és el dolor que millora amb el repòs, la rigidesa en iniciar el moviment, deformitat i dificultat per mobilitzar les articulacions afectades. Pot haver-hi un cert grau d’inflamació, que causarà tumefacció per acumulació excessiva de líquid a l’articulació.
Això no obstant, s’ha de diferenciar de l’artritis, que és una malaltia inflamatòria reumàtica en què el problema radica en la inflamació articular i que provoca un dolor que no millora amb el repòs. El fet que en anglès l’artrosi s’anomeni osteoarthritis pot donar lloc a confusió.
Prevalença
És molt prevalent i genera un impacte sociosanitari elevat. L’estudi EPISER2016, de la Sociedad Española de Reumatología, va mostrar que la prevalença en població a partir dels 40 anys és del 29%.
Causes
L’edat és el principal factor de risc. És més freqüent en dones. El desgast del cartílag està clarament associat a l’obesitat i a la manca d’exercici físic regular. També hi predisposa tenir una alteració en l’alineació articular/postural. De vegades, la causa prové d’una lesió traumàtica o altres desordres previs a l’articulació afectada. Té un component genètic (especialment l’artrosi de mans).
Diagnòstic
El diagnòstic s’obté a partir dels símptomes, l’exploració física i proves d’imatge.
Tractament
- Té com a objectiu millorar els símptomes i la qualitat de vida i retardar-ne l’evolució. Ha de ser individualitzat per a cada pacient i tipus d’articulació.
- El tractament no farmacològic és fonamental. Es recomana:
- Fer una educació sanitària per comprendre i adquirir nous hàbits d’autocura.
- Seguir una dieta equilibrada i mantenir-se en un pes adequat.
- Fer exercici físic de manera regular. Es recomanen activitats que no requereixin una sobrecàrrega, com poden ser caminar (en superfícies regulars), nadar, anar en bicicleta, taitxí... És important fer exercicis per enfortir la musculatura i per millorar la postura.
- Pot ser necessari un bastó o un altre suport físic, especialment en l’artrosi de genoll o de maluc. També hi ha les ortesis, per exemple, per a les mans, que en milloren la funcionalitat.
- Aplicar calor i fred localment de diferents maneres (coixinet elèctric, bany de parafina amb aigua calenta per a les mans, ultrasons...).
- Emprar un calçat adequat disminuirà el dolor i augmentarà la mobilitat.
El tractament farmacològic consisteix normalment en analgèsia convencional, com és el paracetamol, que serà el tractament analgèsic d’elecció. Hi ha tractaments d’acció lenta, com el sulfat de condroïtina (via oral) o l’àcid hialurònic (infiltració), que tenen certa eficàcia en la millora del dolor, especialment en artrosi de genolls. La cirurgia (pròtesi) es reserva per a casos en els quals l’articulació està molt destruïda i les altres mesures han fracassat.
Proves i tractaments
Data de modificació: 01.12.2022, 11:22