Som la suma de quatre hospitals: el General, l'Infantil, el de la Dona i el de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Ens trobem dins el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, un parc sanitari de referència internacional on l’assistència és una branca imprescindible.
Et detallem els serveis i les unitats que formen part de l'Hospital Vall d'Hebron i les principals malalties que tractem. També t'oferim recomanacions basades en allò que l’evidència científica ha demostrat eficaç per garantir el benestar i la qualitat de vida.
Vols saber com serà la teva estada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron? Aquí trobaràs tota la informació.
L’aposta per la innovació ens permet estar a l'avantguarda de la medicina, proporcionant una assistència de primer nivell i adaptada a les necessitats canviants de cada pacient.
L’artritis reumatoide és una malaltia inflamatòria crònica, amb afectació principalment articular, tot i que pot comprometre altres òrgans. Hi ha un component genètic, però se'n desconeix la causa. Principalment, es manifesta com a dolor i inflamació a les articulacions (mans, peus, espatlles, genolls...) i rigidesa matutina. Pot anar acompanyada de febre, malestar general o fatiga.
L’artritis reumatoide sense tractament pot acabar produint deteriorament i deformitat de les articulacions afectades, cosa que ocasiona incapacitats importants. Això no obstant, el diagnòstic precoç i la quantitat de fàrmacs dels quals disposem avui dia han significat que la majoria de pacients amb artritis reumatoide puguin dur una vida pràcticament normal. Per a una bona evolució de l’artritis reumatoide és molt important fer un diagnòstic precoç i començar el tractament al més aviat possible, ja que els primers anys en què es presenta la malaltia són clau per millorar el pronòstic i l’evolució d’aquests pacients.
La simptomatologia més freqüent és dolor i inflamació de les articulacions. Les articulacions que se'n veuen afectades més sovint són els artells de les mans, els canells i els peus, però la malaltia també pot afectar qualsevol de les altres articulacions del cos (colzes, espatlles, malucs, genolls...) i és típic que s’associï a rigidesa matutina. Les articulacions de la columna vertebral no s'acostumen a afectar, i quan ho fan és a la zona del coll (afectació cervical).
A part dels símptomes a les articulacions, l’artritis reumatoide pot donar altres símptomes o afectar altres òrgans.
D'altra banda, els pacients amb artritis reumatoide poden presentar altres malalties associades més sovint que la gent que no pateix artritis. Hi ha un risc més elevat de patir osteoporosi (descalcificació dels ossos) i de tenir problemes cardiovasculars com infarts de miocardi o ictus. És per aquest motiu que en els/les pacients amb artritis reumatoide és especialment important controlar altres factors que la poden agreujar, com el colesterol, la diabetis, la hipertensió arterial, el tabaquisme i l'obesitat.
Pot afectar qualsevol persona, de qualsevol raça a qualsevol lloc del món, però afecta més les dones que els homes (aproximadament tres dones per cada home) i amb edat compresa entre els 40 i els 60 anys.
La causa de la malaltia no es coneix. Se sap que en l’aparició de la malaltia hi ha diferents components implicats:
Per tant, l’artritis reumatoide apareix quan un conjunt de les circumstàncies anteriors es donen alhora. Alteracions en el sistema immunitari que es produeixen en persones genèticament predisposades i que es poden sumar a factors hormonals o ambientals. Es desconeix amb exactitud com es desenvolupa aquest procés.
El diagnòstic de la malaltia es fa de manera global tenint en compte els símptomes que explica el pacient, l’exploració física, els resultats analítics i de les radiografies. És important tenir en compte que no hi ha cap analítica ni cap altra prova que diagnostiqui l’artritis reumatoide de manera independent; sempre es requereix una valoració mèdica de tota la situació en conjunt per part de l’especialista en reumatologia.
Els símptomes que detalla el/la pacient acostumen a ser els que hem comentat a l’apartat de símptomes, i en l’exploració física habitualment s'observa dolor, inflamació i limitació en una o múltiples articulacions, que se solen afectar de manera simètrica.
En les anàlisis, sovint s'observa una elevació dels marcadors d’inflamació, com són la velocitat de sedimentació globular (VSG) i la proteïna C reactiva (PCR). També pot aparèixer anèmia lleu.
El factor reumatoide (FR) és una prova analítica que és positiva en el 70-80% de pacients amb artritis reumatoide, però és important remarcar que fins a un 30% de persones sanes sense artritis també poden donar positiu, per tant, el fet de tenir aquest factor positiu no implica definitivament que es pateixi la malaltia.
En el cas dels anticossos antipèptid citrul·linat (ACPA), són més específics de l’artritis reumatoide. Això vol dir que en una persona que té artritis, si són positius, pràcticament asseguren el diagnòstic, mentre que si surten negatius, no es descarta la malaltia, ja que fins a un 40% dels pacients amb artritis reumatoide els tenen negatius.
La base fonamental del tractament són els fàrmacs que anomenem fàrmacs modificadors de la malaltia (FAMM). Aquests fàrmacs actuen sobre les cèl·lules i molècules que participen en el procés de la malaltia i aconsegueixen canviar-ne l'evolució natural. Els dividim en tres grups: els tradicionals, els biològics i els sintètics.
A part dels FAMM, una altra part important de la teràpia de l’artritis són els tractaments simptomàtics. Inclouen els analgèsics i antiinflamatoris convencionals, que s'acostumen a receptar per completar els FAMM en períodes en què la malaltia es reactiva o mentre aquests fan efecte. Actuen ràpidament, però el seu efecte dura poc i desapareix al cap de poques hores després de prendre la dosi.
Dins d’aquest grup també hi ha els corticoides, que són els fàrmacs més eficaços per controlar la inflamació articular de manera ràpida. Es poden administrar de forma oral o amb infiltracions dins de les articulacions inflamades.
Malauradament, no hi ha una acció concreta per prevenir l’aparició de l’artritis reumatoide. No obstant això, donat que se sap que el tabaquisme és l’únic factor ambiental que pot contribuir a l’aparició i a l'empitjorament del pronòstic de l’artritis, es recomana evitar aquest hàbit de forma general a tota la població, i en concret en els/les pacients amb risc d’artritis.
Sociedad Española de Reumatología: aprendiendo a convivir con la Artritis Reumatoide
American College of Rheumatology (ACR): la Artritis Reumatoide
American College of Rheumatology (ACR): web amb informació detallada dels tractaments més utilitzats en reumatologia
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.