Som la suma de quatre hospitals: el General, l'Infantil, el de la Dona i el de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Ens trobem dins el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, un parc sanitari de referència internacional on l’assistència és una branca imprescindible.
Et detallem els serveis i les unitats que formen part de l'Hospital Vall d'Hebron i les principals malalties que tractem. També t'oferim recomanacions basades en allò que l’evidència científica ha demostrat eficaç per garantir el benestar i la qualitat de vida.
T'orientem des del primer contacte amb el centre perquè trobis tots els serveis i treguis el màxim partit possible de les nostres instal·lacions. Sigui quin sigui el motiu de la teva visita, t'expliquem com moure't dins de l'hospital.
L’objectiu del Servei de Malalties Infeccioses és la prevenció, el control i el tractament d’aquestes malalties, a través de tres àrees: l’assistencial, en primer lloc, la docent, tant de pregrau com de postgrau, i la de recerca, entre l’Hospital Vall d’Hebron i la Universitat Autònoma de Barcelona.
L’assistència del Servei de Malalties Infeccioses es vertebra a través de les àrees següents: la d’hospitalització, la d’assistència ambulatòria, la de control de la infecció nosocomial (que es contreu durant una estada hospitalària), la de prevenció i tractament de la infecció en el pacient immunodeprimit sense infecció pel VIH (amb neoplàsia sòlida o hematològica, trasplantament de moll de l’os o òrgan sòlid); la de salut internacional i infeccions importades, i la d’atenció als malalts amb infecció pel VIH.
El nostre Servei fa aproximadament unes 10.000 visites ambulatòries anuals. Així mateix, disposa d’un hospital de dia on es poden fer tot tipus de tractaments antimicrobians perllongats, així com un important nombre de proves diagnòstiques, amb l’objectiu de reduir els ingressos hospitalaris.
A l’àrea d’hospitalització ingressen anualment entre 550 i 600 malalts, amb una estada hospitalària d’uns nou dies. Ingressen malalts immunodeprimits amb infeccions greus o bé d’altres que necessiten aïllament clínic, i aquells amb infeccions greus que puguin ser tributaris de la nostra atenció especialitzada.
L’àrea de control de la infecció nosocomial té com a prioritats identificar i reduir el risc de transmissió d’infeccions d’especial complexitat, i assegurar-ne el tractament eficaç. Aquest darrer aspecte és fonamental en totes les àrees assistencials del Servei. La terapèutica antimicrobiana és complexa i una de les principals responsabilitats del grup és vetllar perquè s’administri de la manera més acurada possible, amb una valoració permanent del cost-benefici.
El seguiment de la infecció en el pacient immunodeprimit, tant per VIH com d’un altre tipus, representa dues àrees assistencials d’especial complexitat i importància, degut a les característiques i nombre de malalts atesos per l’Hospital. Tractem de fer una atenció integral, controlant la prevenció, el diagnòstic i el tractament de la patologia infecciosa, especialment l’oportunista, que aquest tipus de malalts pateixen. Un exemple n’és la Unitat de la Displàsia Anal en la població amb VIH, inaugurada l’any 2009 per a la prevenció, el diagnòstic i el tractament precoç del càncer anal secundari a la infecció crònica pel virus del papil·loma humà.
L’àrea de salut internacional i infeccions importades, que treballa coordinadament amb la Unitat de Malalties Tropicals i Importades del CAP Drassanes i diferents ONG del nostre entorn, es dedica a l’assistència global dels pacients afectes d’aquestes infeccions. A més, mitjançant la telemedicina, contactem periòdicament amb l’hospital regional Nossa Senhora da Paz a Cubal (Angola), per fer sessions conjuntes.
El Servei de Malalties Infeccioses es va crear l’any 1996 i està format per 14 metges de plantilla, amb metges residents, metges predoctorals i postdoctorals contractats fent recerca i altres professionals sanitaris clau dins la seva estructura. La característica principal del Servei, per tant, és la transversalitat. Creiem i defensem que els membres del Servei col·laborin amb els diferents equips mèdics i quirúrgics de l’Hospital, tant des del vessant assistencial com des del de la recerca.
La cartera de serveis del Servei de Malalties Infeccioses es planteja com a resposta a les necessitats sanitàries de la població i a la demanda de serveis generats a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, garantint l’accessibilitat, l’equitat i la qualitat en la seva utilització, de manera que satisfacin les expectatives dels clients i s’emmarquin en les línies estratègiques de l’Institut Català de la Salut.
Àrea d’hospitalització oberta en malalties infeccioses
En aquestes àrees s’atenen pacients amb infeccions sistèmiques adquirides a la comunitat, incloent-hi:
Sèpsies i bacterièmies primàries
Zoonosis amb complicacions orgàniques
Parasitosis que requereixin ingrés hospitalari
Síndromes febrils d’etiologia no filiada amb repercussió sistèmica greu
Infeccions organoespecífiques que requereixin ingrés hospitalari a causa de la seva repercussió sistèmica o orgànica
Hospital de dia
En aquesta àrea s’atenen pacients amb infeccions adquirides dins la comunitat, amb clínica aguda.
Consultes Externes de Malalties Infeccioses
En aquesta àrea s’atenen:
Consulta de prevenció, diagnòstic i tractament precoç de la displàsia i càncer rectal i d’anus en la població VIH seropositiva
És una consulta específica, oberta al Parc Sanitari Pere Virgili, integrada en la política d’atenció a la població VIH positiva.
Interconsultes hospitalàries de malalties infeccioses
En aquesta àrea s’atenen pacients amb qualsevol tipus d’infecció sistèmica o organoespecífica, d’adquisició comunitària o nosocomial, en totes les localitzacions orgàniques i en hostes immunocompetents o immunodeprimits de qualsevol causa. Inclou el diagnòstic diferencial de la síndrome febril comunitària i nosocomial.
Infecció nosocomial
Inclou la realització de les activitats següents:
Programes assistencials amb l’àmbit d’Atenció Primària
Inclou les activitats següents:
El Grup de Recerca de Malalties Infeccioses (coordinat pel Dr. Benito Almirante) del Vall d'Hebron Institut de Recerca fa una recerca clínica que està lligada estretament a la nostra tasca assistencial agrupant les diferents Àrees de Recerca. Cal destacar el nostre laboratori d’experimentació animal, dins de l’Institut de Recerca Hospital Universitari Vall d’Hebron, que ens permet, mitjançant diversos models animals, obtenir experiències i resultats amb la voluntat de tractar de millorar el pronòstic de diverses patologies infeccioses importants per a l’ésser humà. Les línies de recerca actuals són:
Aquestes línies estan finançades externament, mitjançant projectes d’investigació finançats per la indústria farmacèutica o per entitats públiques, i pel fet de formar part, com a centre investigador, de diferents xarxes temàtiques d’investigació cooperativa de l’Institut de Salut Carlos III (REIPI i RIS).
El Servei té com una part cabdal dins de la seva tasca la docència. Col·labora i promou la formació inicial i continuada d’estudiants, professionals en formació (metges residents) i predoctorals en l’àrea de coneixement de les malalties infeccioses. Aquesta tasca es desenvolupa tant en l’activitat hospitalària com en l’activitat acadèmica i de recerca.
Inclou les activitats següents :
Malalties infeccioses
Selecciona el butlletí que vols rebre:
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vhebron.net, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.