Som la suma de quatre hospitals: el General, l'Infantil, el de la Dona i el de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Ens trobem dins el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, un parc sanitari de referència internacional on l’assistència és una branca imprescindible.
Et detallem els serveis i les unitats que formen part de l'Hospital Vall d'Hebron i les principals malalties que tractem. També t'oferim recomanacions basades en allò que l’evidència científica ha demostrat eficaç per garantir el benestar i la qualitat de vida.
Vols saber com serà la teva estada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron? Aquí trobaràs tota la informació.
L’aposta per la innovació ens permet estar a l'avantguarda de la medicina, proporcionant una assistència de primer nivell i adaptada a les necessitats canviants de cada pacient.
El bacteri Escherichia coli (E. coli) és un dels que més sovint causa malaltia en l’ésser humà. Forma part de la flora digestiva i és present sempre a la substància fecal.
Per mecanismes poc coneguts causa malaltia en l’ésser humà episòdicament, bé perquè experimenta mutacions que el fan resistent als mecanismes de control que té el nostre organisme, bé perquè és present en llocs on normalment no hauria de ser, com poden ser les vies urinàries o la mateixa sang.
La infecció per E. coli inclou tots els graus de gravetat, des de la infecció urinària que causa molèstia en orinar, fins a la infecció per soques molt agressives, com la O157: H7 que causa la denominada síndrome hemolítica urèmica (SHU).
La infecció urinària per E. coli és la infecció més freqüent que produeix aquest bacteri.
La infecció de poca gravetat per E. coli com a causa d’infecció urinària és molt més freqüent que la infecció per E. coli que produeix l’SHU, que pot considerar-se una malaltia rara, molt poc habitual en la població general.
En el cas de l’SHU, una malaltia com s’ha dit molt poc freqüent, el bacteri E. coli provoca diarrea amb presència de sang i fenòmens de trombosi als vasos sanguinis més petits de tot el cos (microangiopatia trombòtica). Això comporta insuficiència renal i també alteració d’altres òrgans, com són el cor o el cervell.
L’SHU és una entitat greu, que si no és diagnosticada i tractada precoçment pot causar la mort.
La infecció per E. coli que afecta sobretot les vies urinàries, causa molèstia en orinar, dolor i augment en la freqüència de les miccions, i febre si afecta els ronyons.
L’SHU es caracteritza per malestar general i diarrea hemorràgica, amb febre o sense febre.
La infecció per E. coli, habitualment infecció urinària, afecta els lactants que no controlen els esfínters, situació que facilita l’extensió de la flora intestinal a les vies urinàries, i també afecta dones en edat fèrtil.
L’SHU es pot donar a totes les edats, però és més freqüent entre els 4 i els 12 anys, pel fet d’haver consumit aliments contaminats amb l’E. coli O157, que són usualment carn o derivats lactis provinents de la vaca, al seu torn contaminada pel mateix E. coli O157.
La infecció per E. coli es diagnostica al laboratori de Microbiologia, per cultiu en el medi adequat, o mitjançant detecció amb tècniques de biologia molecular.
El tractament és antibiòtic, per via oral o bé endovenosa, en funció de l’extensió de la infecció i l’afectació de l’estat general.
El tractament de l’SHU produïda per E. coli és sempre hospitalari i pot estar indicada la pràctica d’hemodiàlisi per tractar la insuficiència renal.
La recuperació dels pacients amb SHU produïda per E. coli és, molt sovint, total, malgrat tractar-se d’una malaltia greu.
En el cas de sospitar una infecció per E. coli cal identificar el bacteri E. coli mitjançant cultiu, en orina o sang generalment, per confirmar el diagnòstic i prescriure l’antibiòtic més adequat.
Així mateix, si es confirma la infecció per E. coli, està indicada una prova d’imatge, com pot ser una ecografia, per avaluar l’estat del ronyó i de les vies urinàries.
Si se sospita una SHU, s’indica ingrés hospitalari en tots els casos i se cerquen els indicadors de microangiopatia trombòtica: anèmia, insuficiència renal, disminució del nombre de plaquetes i eritròcits trencats o fragmentats.
No hi ha una prevenció universalment eficaç per a la infecció per E. coli.
El més important seria beure aigua abundant per orinar amb certa freqüència, cada 2 o 3 hores, i sobretot no aguantar-se l’orina.
El control veterinari dels animals portadors d’E. coli O157 és fonamental per a la prevenció de l’SHU.
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.