Vall d’Hebron se suma al Dia Mundial de la Sèpsia, una de les causes de mort més freqüents al món
L’Hospital disposa del Codi Sèpsia, un model d’atenció integral que s’ha activat 6900 vegades des de la seva creació l’octubre de 2015.
Aquest divendres se celebra el Dia Mundial de la Sèpsia, una de les causes de mort més freqüents arreu del món, amb prop de 48,9 milions de casos només l'any 2020 i 11 milions de morts relacionades segons l'Organització Mundial de la Salut. Es tracta d'una afecció potencialment mortal que es produeix quan el sistema immunitari de l'organisme reacciona de manera extrema a una infecció, provocant una disfunció orgànica. Gent gran, nounats, dones embarassades i pacients amb malalties cròniques es troben entre els grups de riscs.
L'Hospital Universitari Vall d'Hebron disposa del Codi Sèpsia, protocol d'atenció prioritzada als malalts amb sèpsia i xoc sèptic. El Codi Sèpsia és un model integral d'atenció a la sèpsia i la seva activació suposa la posada en marxa d'una sèrie d'intervencions multidisciplinàries que tenen com a objectiu millorar l'assistència i la morbimortalitat de la sèpsia. Des de la seva entrada en funcionament (octubre de 2015) fins a l'actualitat, s'ha donat resposta a més de 6900 activacions del codi. A l'hospital el codi sèpsia està liderat pels serveis de medicina intensiva, microbiologia, urgències i anestèsia.
El Codi Sèpsia també ha permès l’aplicació d’una medicina de precisió als pacients més greus basada en la identificació de fenotips de malalts que poden respondre a teràpies més personalitzades i específiques, sent l’Hospital Vall d’Hebron pioner a l’Estat i al món en aquest abordatge terapèutic.
Cal destacar també l’activitat en recerca biomèdica que s’està realitzant a l’Hospital envers la sèpsia. El Codi Sèpsia ha permès la creació del Banc de Sèpsia. El Banc de Sèpsia del Biobanc de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, un dels tres bancs de sèpsia que existeixen al món, té com a objectiu facilitar i potenciar la recerca biomèdica en sèpsia i ha col·laborat en més de 20 projectes de recerca tant d’àmbit nacional com internacional.