Vall d’Hebron participa en la 28a Setmana de la Ciència per apropar la recerca a tothom

La Setmana de la Ciència s’adreça a tots els públics i té com a objectius fer accessible la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves.

31/10/2023

Entre el 10 i 19 de novembre se celebra la 28a edició de la Setmana de la Ciència, una iniciativa coordinada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) en què s’organitzen un munt d’activitats de disseminació de la ciència. L’objectiu és apropar la ciència i la tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves. Enguany, t’esperem a les activitats que organitzem des de Vall d’Hebron!

Exposició de fotografia científica ‘L’Altra Mirada de la Recerca’

Vestíbul de l'Hospital Infantil i l’Hospital de la Dona de Vall d'Hebron (Barcelona) – del 10 al 19 de novembre, de 09:00h a 21:00h

L'exposició de fotografia científica 'L'altra mirada de la recerca' inclou una selecció d’imatges seleccionades entre les millors fotografies dels 11 anys del Concurs de Fotografia Científica del Campus Vall d’Hebron. Les fotografies que formen part de la mostra, seleccionades entre un total de més de 600 presentades, confeccionen un relat artístic d'allò que els científics veuen, experimenten i investiguen en el seu dia a dia, a simple vista o a través d’un microscopi.

Més informació

Vall d’Hebron Cancer Talk by VHIO ‘Com podem conèixer el risc personalitzat de desenvolupar càncer de mama?’

Espai ArtChimboldi (C/Roselló 231, Barcelona) – 10 de novembre de 18:00h a 19:00h

A càrrec de la Dra. Judith Balmaña, cap del Grup de Genètica del Càncer Hereditari del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), Adrià López, assessor genètic de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, i el Dr. Joan Brunet, director de Genètica Clínica del Càncer de l’Institut Català d’Oncologia.

Les Vall d’Hebron Cancer Talks by VHIO es dirigeixen a la ciutadania en general i als pacients oncològics i als seus familiars en particular i, el proper dia 10 de novembre tindrà lloc una nova sessió d’aquest cicle de xerrades, coincidint amb l’inici de la Setmana de la Ciència 2023, en la qual parlem sobre investigació i tractament del càncer i més específicament sobre com podem conèixer el risc personalitzat de desenvolupar càncer de mama.

A la xerrada es farà una aproximació a projectes que tenen com a objectiu personalitzar l'estimació de risc de desenvolupar càncer de mama en aquelles dones amb història familiar on no s'ha trobat una causa genètica coneguda, i es parlarà sobre els avenços que hi ha hagut i l'impacte que tenen en les pacients amb càncer de mama.

Pots inscriure’t aquí

Visita al laboratori de Recerca Biomèdica amb Cèl·lules Mare de Càncer del VHIR

Vall d’Hebron Institut de Recerca – 17 de novembre de 16:00h a 17:00h

Professionals del grup de Recerca Biomèdica amb Cèl·lules Mare de Càncer del VHIR, liderat per la Dra. Matilde Lleonart, explicaran els seus projectes de recerca i ens acostaran a la ciència mostrant els espais on treballen.

És necessària reserva prèvia escrivint a divulgacio@vallhebron.cat

Més informació

Xerrada ‘Com sabem que el càncer és una malaltia genètica?’

Auditori Centre CELLEX (VHIO) – 17 de novembre de 16:30 a 17:15h

A càrrec del Dr. Francisco M. Barriga, cap del grup d’Enginyeria Genòmica del VHIO

Actualment, sabem que els tumors tenen alteracions en l’ADN que promouen el creixement descontrolat de les cèl·lules, i estem desenvolupant teràpies per detenir-les. En aquesta xerrada s’explica com descobrim quins canvis genètics estan involucrats en el desenvolupament del càncer i com utilitzem aquesta informació en el maneig d’aquest complex grup de malalties.

És necessària reserva prèvia escrivint a comunicacio@vhio.net

Més informació

 

A més de les sessions obertes al públic, professionals del VHIR duran a terme activitats dirigides a escoles i centres de formació professional. Coneix tot el que fem a continuació:

Sessió ‘Accidents de trànsit i traumatismes cranials. Causes i conseqüències’

Estudiants del centre Ceir - Arco Villarroel del CFGM de Tècnic en Cures Auxiliars d'Infermeria, en el marc de la seva assignatura de primers auxilis i amb el suport d’Escolab, visitaran el 15 de novembre la Unitat d’Investigació en Neurotraumatologia i Neurocirurgia (UNINN) del VHIR.

En aquesta activitat, s’explicarà l'epidemiologia de les lesions cerebrals traumàtiques i els mecanismes pels quals es produeixen aquestes lesions cerebrals i es discutiran les greus conseqüències socials i familiars. A més de la part clínica, també veurem temes de recerca que es duen a terme per intentar conèixer millor les lesions que presenten aquests pacients i tractar de buscar noves estratègies d'estudi i tractament que ens ajudin a millorar el seu resultat final.

Xerrada 'Entendre la biologia per combatre les malalties neurodegeneratives'

La Dra. Ariadna Laguna, investigadora principal del grup de Malalties Neurodegeneratives del VHIR, explicarà el 16 de novembre a l'Escola Sant Josep de Vilafranca del Penedès com s'estudien al laboratori els mecanismes que donen lloc als símptomes de la malaltia de Parkinson i com a partir d'aquí es desenvolupen noves teràpies i eines de diagnòstic precoç per aconseguir millorar la qualitat de vida de les persones afectades. També es trencaran alguns mites al voltant de la malaltia.

Taller ‘La importància de la imatge en la ciència’

El 16 de novembre, la Dra. Alexandra Navarro, adjunta de la Unitat de Patologia Pediàtrica al Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, visitarà els i les estudiants de 4t de Primària de l’Escola Gravi per explicar què és una cèl·lula i com estudiar els teixits del cos humà al microscopi. L’alumnat farà un raspat de mucosa oral i es farà un taller de visualització directa de les cèl·lules al microscopi, després d’una tinció amb colorants.

Taller ‘Introducció al microscopi i la cèl·lula’

El 17 de novembre, la Dra. Alexandra Navarro, adjunta de la Unitat de Patologia Pediàtrica al Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, visitarà els i les estudiants d’I4 i I5 de l’Escola Gravi per explicar que la part petita que conforma el cos és la cèl·lula, així com els granets de sorra fan castells o els maons fan parets. Es faran raspats de mucosa oral i s’observaran les cèl·lules dels mateixos infants al microscopi, prèvia extensió en portaobjectes i tinció amb colorants.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.