Vall d'Hebron ofereix als futurs residents 150 places en 46 especialitats en un complex sanitari punter i de referència mundial

Fer la residència a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron obre les portes als professionals a formar-se com especialistes en un centre que visita 1,2 milions de persones cada any i tracta casos complexos en totes les etapes de la vida, des del naixement fins la vellesa.

19/05/2021

L’Hospital Universitari Vall d'Hebron ofereix 150 places en 46 especialitats a les quals poden accedir els llicenciats en Medicina, Farmàcia, Infermeria, Física, Química, Biologia i Psicologia. La residència a Vall d'Hebron dóna l’oportunitat de formar-se també en investigació, oferint formació específica  i promovent  experiències en aquest àmbit.

Un dels atractius per als futurs residents és poder acabar la seva formació sanitària en el complex hospitalari més gran de Catalunya i un dels més innovadors de l'Estat. Vall d’Hebron és un parc sanitari de referència mundial on assistència, recerca, docència i innovació es donen la mà. Amb una plantilla de més de 8.000 professionals, cada any atén 1.200.000 pacients, 210.000 urgències i 740.000 consultes presencials més 99.000 consultes gràcies a la telemedicina.  Ofereix nombroses oportunitats per a la formació de residents en tots el seus vessants i disposa d'unitats altament especialitzades preparades per tractar casos complexos en totes les etapes de la vida, des del naixement fins a la vellesa.

L’oportunitat de introduir-se en la recerca és un dels punts forts. Els residents que ho desitgin tenen la possibilitat de fer una rotació opcional al Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). I en acabar la residència, hi ha la possibilitat d'optar a tres beques postresidència Carles Margarit d’un any, una beca postresidència David García-Dorado de dos anys o una beca Aula_VH. 

Vall d’Hebron va ser un dels primers hospitals de l'Estat en posar en marxa el sistema MIR, l'any 1968. Té  una trajectòria docent consolidada, compta amb tecnologia d’última generació i una formació innovadora amb programes de simulació. Un dels seus atractius és que els residents poden treure profit de metodologies docents innovadores com els  programes formatius d’activitats de simulació. La Dra. Mònica Rodríguez, directora de Docència de Vall d'Hebron, destaca que la simulació és un dels pilars de la formació pels professionals. "La simulació és una eina de gran eficàcia per l’aprenentatge, que permet experiències vivencials de manera segura, tant dels pacients com dels professionals, i  facilita la transferència de coneixements a la pràctica clínica ", explica.

Enguany, el Vall d’Hebron Centre de Simulació Clínica Avançada ha començat a aplicar els serious games a la docència per a la formació en línia de professionals de la salut, en concret, amb la creació de SIMOONS (SerIous gaMe per a la formaciÓ OnliNe amb Simulació). L’objectiu és treballar les habilitats no tècniques de forma multidisciplinària,  a través de comunicació directa mitjançant la veu, la connexió remota de cada participant i que el docent pugui conduir el desenvolupament de l’activitat segons les decisions dels participants. Una de les activitats, per exemple,  té un escenari virtual que mostra un box del Servei d’Urgències on els participants han de tractar un pacient amb sospita de pneumònia per COVID-19 i està pensat per treballar en equip les habilitats no tècniques de metges residents i professionals d’infermeria.

Durant la gestió de la crisi sanitària de la Covid-19, els residents han tingut un paper destacat. La seva feina ha estat fonamental a l’hora de reforçar plantilles i oferir assistència. El 6 d’abril de 2020, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va felicitar l’Hospital Universitari Vall d’Hebron per la seva gestió de la pandèmia. A la primera onada, va multiplicar per sis els llits d’UCI i va esdevenir l’UCI més gran de l’Estat. La seva capacitat per reformular tots els espais i preparar als professionals per avançar-se al virus de la COVID-19  és un cas d’estudi a l’escola de negocis IESE Bussiness School.

A més de ser un centre punter i de tenir moltes comissions interdisciplinàries que faciliten la relació, la col·laboració i l’intercanvi de coneixement entre residents, Vall d’Hebron té la peculiaritat d’estar molt arrelat a territori i als barris que l’envolten. Forma part de una unitats docent externa de medicina familiar i comunitària: els seus residents fan dos anys de formació a l’Hospital.

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron compta amb 33 especialitats acreditades com a Centre, Servei i Unitat de Referència (CSUR) i forma part de deu Xarxes de Referència Europea (ERN). Això significa que el Ministeri de Sanitat ha acreditat la seva excel·lència en el tractament d’aquestes patologies, entre les que hi ha cremats crítics, trasplantaments pulmonars, cardiopaties familiars, malalties metabòliques congènites, esclerosi múltiple, osteotomia pèlvica en displàsies maluc, assistència integral a l’adult amb cardiopatia congènita i sarcomes i altres tumors musculoesquelètics, i que qualsevol pacient de l’Estat pot tractar-se aquí.

Però, a més de ser un parc sanitari de referència mundial i tenir un gran volum assistencial, els residents que ja estan al centre destaquen altres motius per fer l’especialització a Vall d’Hebron. “Perquè en un any fa més de 460 trasplantaments d'adults i una vuitantena de pediàtrics i perquè tracta totes les malalties a totes les edats”; “perquè compta amb recerca clínica i translacional dirigida a oncologia de precisió”; “perquè té una de les àrees quirúrgiques més modernes d’Europa” o “perquè hi ha bon ambient i companyerisme”, són algunes de les raons que els residents que estan fent ja la seva especialitat al centre esgrimeixen per fer crèixer la família de #ResidentsVH.

 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.