Vall d’Hebron lidera un assaig clínic que mostra resultats exitosos amb un fàrmac desenvolupat per aptaTargets per reduir la mortalitat de l’ictus isquèmic

Les dades s’han presentat a la principal sessió plenària de la International Stroke Conference que se celebra aquesta setmana a Dallas (Estats Units).

09/02/2023

Un assaig clínic de Fase 1b/2a liderat per l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha obtingut resultats positius de seguretat i eficàcia amb el fàrmac ApTOLL, desenvolupat per la companyia biofarmacèutica aptaTargets, en pacients amb ictus isquèmic agut en combinació amb tractament endovascular (TEV).

Les dades finals es van donar a conèixer ahir a la principal sessió plenària de la International Stroke Conference (ISC) a Dallas (Estats Units) de la mà del Dr. Marc Ribó, neuròleg intervencionista de l’Hospital Universitari Vall d'Hebron, investigador principal del grup de Recerca en Ictus del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i director mèdic d’aptaTargets, i la Dra. Macarena Hernández, directora científica d’aptaTargets. La ISC està organitzada per l’Associació Americana del Cor (AHA) i del 8 al 10 de febrer reuneix els principals experts en ictus d’arreu del món.

ApTOLL és un fàrmac neuroprotector first-in-class que actua sobre el receptor tipus Toll 4 (TLR4) amb alta especificitat bloquejant la resposta inflamatòria que es produeix després d’un ictus isquèmic. La companyia aptaTargets l’ha desenvolupat mitjançant la innovadora tecnologia d’aptàmers.

L’ictus es pot produir per una disminució important del flux sanguini que rep el cervell o per l’hemorràgia que genera la ruptura d’un vas cerebral. En el primer cas parlem d’ictus isquèmic, el més freqüent, que representa el 85% del total.

APRIL s’ha dissenyat com un assaig multicèntric, doble cec, aleatoritzat i controlat amb placebo, en el qual han participat 151 pacients, homes i dones de 18 a 90 anys, de 14 hospitals de referència en recerca i assistència de malalties neurovasculars a Espanya i França (*). Els pacients es van assignar aleatòriament al tractament amb ApTOLL per via intravenosa a dues dosis diferents o placebo. Tots els pacients de l’estudi van ser sotmesos a trombectomia mecànica, amb agent trombolític o sense, d’acord amb les guies clíniques.

L’objectiu primari va ser avaluar la seguretat d’ApTOLL en funció de quatre variables: mort, hemorràgia intracranial simptomàtica, atac cerebrovascular maligne i atac cerebrovascular recurrent. Els objectius secundaris, relacionats amb l’eficàcia, van incloure el volum final de l’infart després de 72 hores, la puntuació de l’escala d’atac cerebrovascular dels Instituts Nacionals de Salut (NIH) dels Estats Units al cap de 72 hores i la puntuació en l’escala de valoració de discapacitat 90 dies després.

ApTOLL va complir amb tots els criteris de valoració principals de seguretat. Respecte als criteris d’eficàcia, el grup que va rebre dosi alta d’ApTOLL va demostrar una disminució de la mortalitat del 18% al 5% en comparació amb el grup de placebo. A més, la dosi alta d’ApTOLL va reduir el volum final de l’infart i millorar les puntuacions de l’escala d’accidents cerebrovasculars dels Instituts Nacionals de Salut (NIHSS) al cap de 72 hores. Cal destacar que el 64,3% dels pacients que van rebre dosi alta d’ApTOLL van obtenir una puntuació de 0 a 2 mRS al cap de 90 dies, la qual cosa es considera independència funcional, mentre que només el 46,3% dels pacients que van rebre placebo van obtenir una puntuació de 0 a 2 mRS.

Els resultats obtinguts a l’assaig APRIL, liderat per Vall d’Hebron, “demostren l’efecte neuroprotector d’ApTOLL després de produir-se un ictus, de forma que protegeix el teixit cerebral en risc”, explica el Dr. Marc Ribó. A més, “ApTOLL no ha mostrat interaccions amb els fàrmacs que s’administren en l’ictus isquèmic, per la qual cosa es podria administrar a la majoria dels pacients”, destaca el Dr. Ribó.

“Estem molt satisfets de l’excel·lent perfil de seguretat, tolerabilitat i eficàcia d’ApTOLL confirmat a l’assaig APRIL de Fase 1b/2a. El benefici que hem observat en els pacients ens fa pensar que és un fàrmac amb gran potencial per al futur tractament de l’ictus isquèmic. En aquest sentit, ja estem planificant avançar al més ràpid possible cap a un assaig clínic de Fase 2b/3, així com expandir ApTOLL a altres indicacions”, comenta David Segarra, CEO i cofundador d’aptaTargets.

aptaTargets té en marxa la preparació de dos nous assaigs de Fase 2a: l’assaig RaceToll per a l’aplicació de l’ApTOLL en ambulàncies en pacients amb sospita d’ictus, en què també participa el VHIR, i l’assaig ApSTEMI per avaluar els efectes d’ApTOLL en l’infart agut de miocardi.

(*) Hospital Universitari Vall d’Hebron de Barcelona, Hospital Universitario La Princesa de Madrid, Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, Complejo Hospitalario Universitario A Coruña, Hospital Universitario de Bellvitge en L'Hospitalet de Llobregat, Hospital Universitario Ramón y Cajal de Madrid, Hospital Universitario Virgen del Rocío de Sevilla, Hospital La Fe de Valencia, Hospital Universitario Doctor Josep Trueta de Girona, Hospital Clínico de Valladolid, Hospital Universitario 12 de Octubre de Madrid, Hospital Universitario de Toulouse, Hospital Universitario de Lille i Hôpital Fondation Adolphe de Rothschild.

El fàrmac ApTOLL és el primer neuroprotector antagonista de TLR4 que aconsegueix resultats positius d’eficàcia en assaigs d’ictus isquèmics, amb una reducció significativa de la mortalitat i la discapacitat funcional a llarg termini.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

Defensa de Tesi 'ARTERIAL: an AI framework for the automated characterization of vascular tortuosity'

29.11.2024 - 10:30
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.