Som la suma de quatre hospitals: el General, l'Infantil, el de la Dona i el de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Ens trobem dins el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, un parc sanitari de referència internacional on l’assistència és una branca imprescindible.
Et detallem els serveis i les unitats que formen part de l'Hospital Vall d'Hebron i les principals malalties que tractem. També t'oferim recomanacions basades en allò que l’evidència científica ha demostrat eficaç per garantir el benestar i la qualitat de vida.
Vols saber com serà la teva estada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron? Aquí trobaràs tota la informació.
L’aposta per la innovació ens permet estar a l'avantguarda de la medicina, proporcionant una assistència de primer nivell i adaptada a les necessitats canviants de cada pacient.
Signatura del conveni de Potes Amigues.
Josep Antoni Ramos Quiroga i Anna Veiga
Les entitats han signat un conveni de col·laboració per avaluar l’impacte de la intervenció educativa amb gossos en la millora de les habilitats socials i l’autoregulació emocional durant la primera infància.
El Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i la Fundació Probitas han signat un conveni de col·laboració per dur a terme un estudi sobre com les intervencions educatives amb gossos poden contribuir a millorar l’autoregulació emocional i les habilitats socials dels infants en la primera infància. El projecte es desenvolupa amb infants d’Infantil 5 en escoles d’alta complexitat de Figueres (Girona).
En els darrers anys, nombrosos estudis han constatat que la teràpia assistida amb gossos pot reduir l’estrès, millorar l’estat d’ànim i promoure el desenvolupament d’habilitats socials. Amb aquests resultats, la Fundació Probitas va posar en marxa el 2023 “Potes Amigues”, un programa que incorpora intervencions educatives amb gossos en escoles d’alta complexitat per ajudar infants en situació de vulnerabilitat i en risc d’exclusió social a millorar les seves habilitats socials i emocionals. “Estem veient que la interacció amb gossos és un potent catalitzador social, ja que millora la conducta i la capacitat d'adaptació a noves situacions per part dels infants. El desenvolupament d'aquestes funcions executives des de la primera infància és fonamental per a l'èxit escolar”, afirma la Dra. Anna Veiga directora de la Fundació Probitas. A més, els infants milloren les seves habilitats comunicatives, aprenen a ser més responsables i augmenten l'empatia.
Aquest curs 2024-25, Vall d’Hebron s’ha incorporat al programa per aportar evidència científica d’aquests beneficis. L’estudi, promogut pel Dr. Josep Antoni Ramos Quiroga, cap del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR i investigador del CIBER de Salut Mental (CIBERSAM), inclou 76 alumnes d’I5 de l’Escola Salvador Dalí i l’Escola Anicet de Pagès, de Figueres. Durant 16 setmanes, tècnics especialitzats d’Intervencions Assistides amb Gossos SL (CTAC-Girona) realitzen sessions setmanals durant les quals duen a terme diferents activitats.
Per tal d’avaluar l’impacte del programa Potes Amigues, es fan servir enquestes que responen les tutores dels infants abans i després de la intervenció “Volem demostrar que aquestes sessions milloren les habilitats socials, emocionals o conductuals dels infants dins l’aula, i fins i tot si es podrien prevenir patologies més greus o disruptives”, explica la Dra. Silvia Muñoz, investigadora del grup de Psiquiatria, Salut Mental i Addiccions del VHIR. L’equip espera que aquestes millores no només es limitin a l’àmbit acadèmic, sinó que també beneficiïn la qualitat de vida de l’alumnat.
Entre 2017 i 2020, Vall d’Hebron i la Fundació Probitas ja van col·laborar per validar científicament els beneficis de la intervenció assistida amb animals en poblacions específiques, com ara infants amb Síndrome Alcohòlica Fetal. En aquests estudis es va observar que, gràcies a aquesta teràpia, els pacients milloraven la seva comunicació, s’autoregulaven millor i controlaven la seva impulsivitat.
Amb aquesta nova col·laboració, es pretén generar evidència científica sobre els efectes de les intervencions educatives amb gossos a l’entorn escolar. Els resultats també ajudaran a la Fundació a validar els beneficis del programa i a promoure la seva implementació a més escoles, per tal d’ajudar en el desenvolupament emocional i social d’infants en situació de vulnerabilitat en una etapa clau del seu creixement.
Psiquiatria, Hospital General
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.