Preestrena del documental sobre autisme “Peixos d’aigua dolça”
Dijous 4 d’octubre, la Sala d’Actes del Pavelló Docent de l’Hospital Vall d’Hebron va acollir la preestrena del documental “Peixos d’aigua dolça”. Aquest documental està impulsat per la Federació Catalana d’Autisme (Feca) i explica el dia a dia de dues persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA o autisme), la Mariona, de 23 anys i en Marc, de 10.
La Federació Catalana d'Autisme va preestrenar el documental “Peixos d'aigua dolça” a la Sala d’Actes de l’Hospital Vall d’Hebron. El documental explica el dia a dia de dues persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA o autisme), la Mariona, de 23 anys i en Marc, de 10. Es tracta d’una producció de la Federació Catalana d’Autisme que ha tingut el suport de l’Obra Social “La Caixa” i de la Generalitat de Catalunya. El dia 16 d’octubre el programa "Sense Ficció" de TV3 estrenarà el documental.
El Dr. Josep Antoni Ramos-Quiroga, cap del Servei de Psiquiatria, va assenyalar la importància de "treballar amb la Federació Catalana d'Autisme per millorar l'atenció dels pacients" i la Dra. Laura Gisbert, coordinadora del Programa d’Autisme del Servei de Psiquiatria, va moderar el debat posterior a l'emissió del documental.
El documental, dirigit per Marc Serena i Biel Mauri, ha aconseguit el premi del públic al Primer Festival de Cinema i Discapacitat de Cullera (València) i un esment especial per a la protagonista, Mariona López, en el Festival de Cinema de Girona.
En aquest treball es posa sobre la taula com viuen les famílies un diagnòstic de TEA, les respostes que donen l'escola i la sanitat pública, i la lluita constant contra l'estigma i les etiquetes que avui dia encara arrosseguen les persones amb autisme. “El diagnòstic equival a una lluita sagnant, compartida amb moltes altres famílies. Hem fet aquest documental amb l'objectiu d'explicar què s'amaga darrere d'aquesta etiqueta: grans persones que només cal saber veure”, explica Biel Mauri.
En aquest enllaç pots veure un tràiler del documental.