Pintures murals d’Andreu Buenafuente decoren el Servei de Rehabilitació de Vall d’Hebron en una acció d’humanització de la mà de Believe in Art

Gràcies a Andreu Buenafuente, els i les pacients politraumàtics/ques, intervinguts de pròtesi de genoll, maluc, i altres patologies musculoesquelètiques i els i les pacients amb dany cerebral adquirit milloraran el seu benestar realitzant la seva rehabilitació en un espai més bell, acollidor i càlid.

13/06/2023

L’art i les seves disciplines són una font de salut i benestar per a les persones que les gaudeixen: ho reconeix l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que ja en un informe de 2019, fet a partir de més de 3.000 estudis realitzats en els últims vint anys, la majoria d’àmbit europeu, exposava que l’art beneficia la promoció de la salut, la gestió i el tractament de les malalties i la seva prevenció en totes les etapes de la vida. Gràcies a Andreu Buenafuente, que a més de presentador i humorista pinta des de fa tres dècades, els i les pacients politraumàtics/ques, intervinguts de pròtesi de genoll, maluc, i altres patologies musculoesquelètiques i els i les pacients amb dany cerebral adquirit com els ictus o els traumatismes cranials que es recuperen a l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats de Vall d’Hebron milloraran el seu benestar realitzant la seva rehabilitació en un espai més bell, acollidor i càlid. L’adaptació de l’obra d’Andreu Buenafuente ‘Curació’, en format mural, decorarà parets i columnes de les Àrees Terapèutiques (Fisioteràpia i Teràpia Ocupacional) i l’Hospital de Dia de Neurorehabilitació. Aquesta acció d’humanització ha estat possible gràcies a Believe in Art, una associació sense ànim de lucre, fundada el 2013 a Saragossa amb l’objectiu de portar l’art i en particular la creació contemporània als hospitals públics amb el convenciment que repercuteix en el benestar emocional i anímic dels i les pacients. És la primera vegada que Andreu Buenafuente realitza una col·laboració artística d’aquest tipus amb un hospital públic: el comunicador i artista, que té un gran interès en l’àmbit de la salut, ha desenvolupat el projecte en estreta col·laboració amb els experts de Believe in Art i els professionals de Vall d’Hebron. Aquesta obra artística ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundació ”la Caixa”, Diagnòstica Longwood, AC Consultors i Certest. Amb aquesta acció d'humanització, Vall d’Hebron es reafirma en la seva aposta per les arts en salut de l’Institut Català de la Salut: l’ICS ha incorporat les arts en salut dins del seu cor operatiu a través de projectes que apliquen el teatre, la música, l’art o la literatura als seus programes de salut. Segons ha destacat Andreu Buenafuente, “poder regalar color a la gent que s’està recuperant és el millor encàrrec que m’han fet mai”.


“Els pacients ara tenen l’incentiu quan fan rehabilitació de trobar-se en un espai decorat amb sensibilitat artística, amb uns dissenys exclusius que ha realitzat Andreu Buenafuente”, destaca la Dra. Judit Sánchez Raya, cap del Servei de Medicina Física i Rehabilitació de Vall d’Hebron: “la motivació resulta crucial en els pacients que realitzen rehabilitació en aquests espais, sovint d’edat avançada o que acaben de sofrir un accident”. “L’artteràpia acompanya els processos terapèutics i proporciona autoconeixement i benestar, funciona amb col·lectius i grups d'edat molt diferents, de nens a gent gran”, destaca Alex Ginés, coordinador de fisioteràpia i teràpia ocupacional de Vall d’Hebron. “Les obres d’Andreu Buenafuente milloraran l’autoestima i l’estat d'ànim d’aquests pacients, que passen moltes hores en aquests espais, i en conseqüència afavoriran la seva recuperació i adherència al tractament”, conclou Sandra Ponce, infermera supervisora d’hospitalització de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Que l’art funciona com a teràpia és, a hores d’ara una cosa incontestable, però tradicionalment es treballa amb l’art com a teràpia activa. Believe in Art proposa sumar l’art com a teràpia contemplativa. Que els espais siguin bells, enèrgics, divertits o calmats, reflexius o imaginatius segons demandi la zona a intervenir no sols és important pel pacient, també pels familiars i sanitaris. Com acompanya l’entorn físic hospitalari és fonamental. “Aquesta acció és la primera dins del projecte #believersforarts, que pretén la transformació d’aquests entorns hospitalaris de la mà de “believers” que ens confortin: que un professional tan estimat com Andreu Buenafuente hagi confiat en Believe in Art ens reafirma una vegada més en la idea que l’art i la ciència han d’anar plegats”, posa de relleu Beatriz Lucea, coordinadora de Believe in Art.


L’equip de professionals de Vall d’Hebron va mantenir diverses reunions amb Andreu Buenafuente i el seu equip i representants de Believe in Art per analitzar la seva obra pictòrica i adaptar-la a l’entorn hospitalari quant a la seva forma, composició i color. A nivell estètic es va prioritzar que les sales compartissin un discurs cromàtic i de forma. També es va detectar que l’estil d’Andreu Buenafuente té molta energia, que es transmet en el seu ús de colors vius, i es va equilibrar per adaptar-la a l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. L’objectiu va ser que després de la intervenció artística, les Àrees Terapèutiques (Fisioteràpia i Teràpia Ocupacional) i l’Hospital de Dia de Neurorehabilitació  es convertissin en espais vitals, però acollidors tant pel personal mèdic com pels pacients que passen molt temps en ells fent els seus exercicis de rehabilitació.


En tractar-se de sales amb sostres baixos i molta càrrega visual d’aparells, lliteres i elements sanitaris per fer la rehabilitació musculoesquelètica i neurològica, les superfícies on s’ha realitzat l’obra pictòrica s’han seleccionat acuradament per a assegurar la seva visibilitat i la continuïtat de la intervenció artística, evitant desarticular la composició amb pinzellades inconnexes. Believe in Art va descartar la intervenció amb vinils, ja que la seva experiència d’una dècada humanitzant hospitals de tot l’Estat indica que la pintura mural connecta molt més amb les persones que la contemplen en estar feta de manera artesanal. L’obra pictòrica s’ha acompanyat d’un panell informatiu sobre la intervenció i un codi QR d'accés a material audiovisual exclusiu sobre l’autor. El recorregut es planteja com un contínuum que arrenca en l’Àrea Terapèutica de Fisioteràpia, on s’han pintat el mur i les columnes pels seus quatre frontals, per seguir per l’Àrea Terapèutica on es fa Teràpia Ocupacional i l’Hospital de Dia de Neurorehabilitació, en l'altre costat de la mateixa planta, on també poden admirar-se les pintures d’Andreu Buenafuente.

És la primera vegada que Andreu Buenafuente realitza una col·laboració artística d’aquest tipus amb un hospital públic

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

Exposició ‘Més humans que mai’

Planta -1 de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats
24.01.2025 - 09:00
Exposició
Més informació

Curs de formació bàsica d'instructores en simulació

13.03.2025 - 08:00
Cursos
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.