Pacients de Vall d’Hebron i alumnes de l’escola Thau Barcelona posen en marxa el nou hort terapèutic de l’Hospital

Pacients amb lesions medul·lars i dany cerebral adquirit i alumnes de l’ escola Thau Barcelona han construït noves jardineres i han implementat cultius en una iniciativa que millora el benestar emocional dels pacients.

04/04/2022

Vall d’Hebron ha renovat l’hort terapèutic situat al costat de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats en col·laboració amb alumnes de l’escola Thau Barcelona. “Als pacients amb dany cerebral adquirit o lesions medul·lars els empodera ocupar-se de l’hort i estar a l’aire lliure socialitzant, fet que millora la seva autoestima i adherència al tractament”, reflexiona Sandra Ponce, infermera supervisora d’hospitalització de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats.

“Cal destacar que l’hort terapèutic s’incorpora dins un pla integral de Neurorrehabilitació per als pacients amb dany cerebral, del qual forma part la robòtica, la realitat virtual, la fisioteràpia, la teràpia ocupacional, la neuropsicologia i la logopèdia”, destaca la Dra. Susana Rodríguez, cap de secció de NeuroRehabilitació. “En el cas dels lesionats medul·lars, l’hort té demostrats beneficis terapèutics en el control de les mans i el moviment, a més de promoure la comunicació verbal entre els pacients i millorar el seu estat d’ànim en realitzar una activitat a l’exterior”, posa de relleu la Dra. Lluïsa Montesinos, cap de la Unitat de Lesionats Medul·lars.

Des del 2018 ja hi havia un hort terapèutic al costat de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, com a resultat d’un projecte presentat per Sandra Ponce al concurs Jo Innovo, una iniciativa de Vall d’Hebron per incentivar la innovació entre tots els seus professionals, que poden presentar projectes per millorar els serveis i l’atenció dels pacients. El projecte de l’hort terapèutic va classificar-se com a finalista.

Pacients i alumnes treballant la terra colze a colze

En aquesta iniciativa és fonamental la col·laboració entre els pacients i els professionals de Vall d’Hebron i els alumnes de l’escola. Els nois i noies de tercer de l’ESO de l’ escola Thau Barcelona han construït diversos elements de jardineria per l’hort terapèutic de Vall d’Hebron, amb material reutilitzat com palets de fusta: un banc, dues jardineres per plantar-hi heures, un hort urbà adaptat per a pacients amb mobilitat reduïda per espinacs i maduixes, dues cases i una menjadora per a ocells i un hort per a plantes aromàtiques. La renovació de l’hort terapèutic és possible en col·laboració al projecte Fent Verd de l’escola Thau Barcelona, que propicia el contacte dels seus alumnes amb l’entorn natural més proper i té com a lema “El cor verd d’una escola, un pulmó per a la ciutat”. 

Periòdicament, els alumnes faran activitats de jardineria a l’hort terapèutic conjuntament amb els pacients de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. “L’escola i l’hospital semblen dues institucions molt diferents, però tenen molts punts de connexió, l’empenta i alegria d’aquests nois i noies beneficien als pacients de Vall d’Hebron i ells també coneixen així altres realitats”, valora Consuelo Àlvarez, adjunta de la direcció d’Infermeria de Vall d’Hebron. “És una molt bona iniciativa de caràcter educatiu i social, carregada d’optimisme i d’energia positiva, que estableix una vinculació innovadora i il·lusionant entre dues institucions que comparteixen vocació de servei i de millora del present”, coincideix  Agustí Olivares, director de l’ escola Thau Barcelona. A l’hora de triar les plantes que es cultivaran a l’hort, s’han prioritzat que siguin de creixement ràpid, com enciams, maduixes i espinacs,  perquè tant els pacients de Vall d’Hebron com els nois i noies vegin el resultat del seu treball. 

La col·laboració entre Vall d’Hebron i l’ escola Thau Barcelona quedarà reforçada per unes xerrades per part dels professionals sanitaris perquè els nois i noies coneguin la realitat dels pacients que han patit lesions medul·lars o que tenen seqüeles neurològiques.
 

“Als pacients amb dany cerebral adquirit o lesions medul·lars els empodera ocupar-se de l’hort i estar a l’aire lliure socialitzant, fet que millora la seva autoestima i adherència al tractament”, reflexiona Sandra Ponce, infermera supervisora d’hospitalització de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Activitats relacionades

Jornada Dia Internacional contra l'Epilèpsia

10.02.2025 - 16:00
Jornades
Més informació

Jornada Malalties Minoritàries

27.02.2025 - 09:00
Jornades
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.