Som la suma de quatre hospitals: el General, l'Infantil, el de la Dona i el de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats. Ens trobem dins el Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus, un parc sanitari de referència internacional on l’assistència és una branca imprescindible.
Et detallem els serveis i les unitats que formen part de l'Hospital Vall d'Hebron i les principals malalties que tractem. També t'oferim recomanacions basades en allò que l’evidència científica ha demostrat eficaç per garantir el benestar i la qualitat de vida.
Vols saber com serà la teva estada a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron? Aquí trobaràs tota la informació.
L’aposta per la innovació ens permet estar a l'avantguarda de la medicina, proporcionant una assistència de primer nivell i adaptada a les necessitats canviants de cada pacient.
Equip del grup de Cefalea i Dolor Neurològic del VHIR que ha liderat els estudis.
Dra. Patricia Pozo-Rosich i pacient a consulta.
Dos estudis internacionals liderats per Vall d’Hebron recomanen l’administració primerenca de fàrmacs específics per prevenir la migranya per aconseguir una millor resposta a la teràpia.
En els últims anys, s’han aprovat diferents fàrmacs específics per a la prevenció de la migranya. Així i tot, davant els primers símptomes de migranya, encara es prescriuen medicacions inespecífiques que no s’han dissenyat per a la migranya i que tenen poca eficàcia. Dos estudis internacionals liderats pel grup de Cefalea i Dolor Neurològic del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) demostren que l’administració primerenca de fàrmacs específics per prevenir la migranya millora la resposta a la teràpia i pot evitar la progressió de la malaltia. Els resultats s’han publicat recentment a les revistes JAMA Neurology i Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.
Entre els fàrmacs dissenyats específicament per al tractament de la migranya destaquen els que es dirigeixen a bloquejar la proteïna CGRP, la qual està relacionada amb el dolor associat a la patologia. Entre ells es troba l’erenumab, el primer fàrmac d’aquest grup que va sortir al mercat.
Per tal de valorar els beneficis de la medicació específica contra la migranya, el primer dels estudis, publicat a JAMA Neurology, va analitzar l’evolució de 621 pacients amb migranya episòdica, és a dir, que tenien menys de 15 dies de migranya al mes. El treball va consistir en un assaig clínic de fase IV on van participar 84 centres de 17 països. Els pacients es van classificar en dos grups: un rebia el fàrmac erenumab i l’altre va rebre medicacions inespecífiques per a la prevenció de la migranya, com ara betabloquejants, antiepilèptics, antidepressius, etc.
Els investigadors van observar que els pacients que rebien erenumab responien millor al tractament. De fet, l’estudi mostra que, si un pacient rep erenumab, és fins a 13 vegades més probable que tingui una millora clínica rellevant al cap d’un any en comparació a si reben un tractament inespecífic.
Aquest estudi, a més, intentava simular la pràctica clínica i permetia que els neuròlegs canviessin el tractament dels pacients si ho veien convenient. En aquest sentit, els pacients que rebien erenumab van mantenir el tractament amb més freqüència que els que inicialment rebien els inespecífics. A més, tenien menys efectes secundaris. “L’erenumab demostra ser més eficaç i tolerable i també millora significativament l'adherència dels pacients al tractament”, explica la Dra. Patricia Pozo-Rosich, cap de Secció del Servei de Neurologia i de la Unitat de Cefalea de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, cap del grup de Cefalea i Dolor Neurològic del VHIR i directora del Migraine Adaptive Brain Center de Vall d’Hebron.
Pel que fa a l’evolució de la malaltia, el fet de prendre el tractament específic en fases inicials pot evitar que es desenvolupi migranya crònica, en què els pacients tenen més de 15 dies de migranya al mes. “Quan comences tard el tractament, és molt més difícil fer marxa enrere. Si fem tractaments primerencs, podem disminuir la cronificació. Per tant, seria recomanable prescriure'ls com a primera línia per prevenir la migranya i aconseguir millorar la qualitat de vida dels pacients, disminuir la discapacitat i reduir els costos socioeconòmics associats”, destaca la Dra. Pozo-Rosich.
Tot i la revolució que els fàrmacs anti-CGRP han suposat per a la teràpia de la migranya, encara hi ha un gran percentatge de persones que no assoleixen una millora clínica. Vall d’Hebron ha liderat un estudi, publicat a Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, per investigar quines variables influeixen en la resposta a la teràpia. El treball, dut a terme en prop de 6.000 persones de 35 centres i 7 països europeus, va analitzar els factors que influeixen en la resposta a les teràpies anti-CGRP. Es tracta d’un estudi de vida real amb pacients que prèviament havien rebut fàrmacs inespecífics sense resposta i que en el moment de l’estudi prenien fàrmacs anti-CGRP, com ara l’erenumab, entre d’altres.
Entre els factors clau que afavoreixen la resposta a la teràpia destaca el fet de tenir menys migranyes al mes o menys discapacitat associada a la malaltia. “Els resultats subratllen la importància d’iniciar el tractament precoçment per aconseguir millorar l'evolució de la malaltia, sense esperar que altres fàrmacs inespecífics resultin ineficaços”, assegura el Dr. Edoardo Caronna, neuròleg de la Unitat de Cefalea de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i investigador principal del grup de Cefalea i Dolor Neurològic del VHIR.
Per altra banda, l’equip va observar que hi havia altres factors associats a una millor resposta al tractament, com ara tenir només dolor a un costat del cap o no patir depressió. A més, tot i que el sexe de la persona no influeix en la resposta, sí que es va veure una millor resposta en persones amb edat avançada.
“Tots aquests factors ens ajuden a entendre per què alguns pacients responen o no, però necessitem continuar investigant per tenir biomarcadors específics per al diagnòstic, seguiment i resposta al tractament de la migranya que ens permetin identificar les persones que respondran a la teràpia abans de prendre-la”, conclou la Dra. Pozo-Rosich, qui assegura que la medicina personalitzada ajudarà a aconseguir una millor qualitat de vida en els pacients amb aquesta malaltia neurològica que pot arribar a ser molt incapacitant.
La medicació específica és més eficaç que els tractaments inespecífics per prevenir els símptomes de la migranya, millorar la qualitat de vida dels pacients i fins i tot disminuir la discapacitat i evitar la cronificació.
Neurologia, Hospital General
L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD". Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut. Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat. Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament. Procedència: El propi interessat.