La Dra. Antonia Sambola participa en el llibre ‘Ets una exagerada. Biaix de gènere i sexe en salut’

És un projecte col·laboratiu entre quatre dels principals hospitals catalans: Hospital Universitari Vall d’Hebron, Hospital Clínic Barcelona, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i Hospital Universitari Germans Trias i Pujol.

12/09/2024

La Dra. Antonia Sambola, cardiòloga i presidenta de la Comissió de Perspectiva de Gènere en Salut, ha participat avui en la presentació del llibre ‘Ets una exagerada. Biaix de gènere i sexe en salut’, publicat per Raig Verd. Es tracta d’un projecte col·laboratiu entre quatre dels principals hospitals catalans: Hospital Universitari Vall d’Hebron, Hospital Clínic Barcelona, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. “Aquesta col·laboració històrica en la lluita contra el biaix de gènere marca un punt d'inflexió en la qualitat en l'assistència, diagnosi i tractament de les dones. Avui els volem fer protagonistes d'un canvi que millorarà la vida de les persones”, ha exposat l’editora, Laura Huerga, durant la roda de premsa, que ha tingut lloc a l’Espai Línia de Barcelona.

Al llibre s’analitzen tretze malalties que es diagnostiquen i tracten a partir d’un model d’home universal i on les pacients expliquen com han viscut aquesta medicina que no té en compte el sexe ni el gènere. ‘Ets una exagerada’ està escrit per la periodista Isabel Muntané, autora de les entrevistes i coordinadora del volum juntament amb la Dra. Blanca Coll-Vinent, internista i metge d’urgències i presidenta de la Comissió de Sexe i Gènere en salut de l’Hospital Clínic Barcelona.

La Dra. Antonia Sambola ha escrit el capítol sobre l’aturada cardíaca. Segons ha argumentat, existeix un biaix de gènere en l’atenció a la salut cardiovascular de les dones innegable. Les dones que pateixen aturada cardíaca arriben vives a l’hospital amb menys freqüència que els homes: 22% respecte al 36% dels casos. Entre els motius  destaquen un infradiagnòstic de les patologies cardiovasculars en les dones i que, quan una dona pateix una aturada cardíaca i cau a terra, no sempre rep reanimació cardiopulmonar. “Molts homes no s’acosten a una dona caiguda a terra, per por que la gent pensi que estan assaltant-la. D’altra banda, quan arriben a l’hospital, està demostrat que reben menys tractaments invasius que els homes: com ara angiografia o hipotèrmia. Les maniobres per mantenir les dones amb vida també s’aturen abans en les dones que en els homes”, ha exposat la Dra. Sambola.

En termes similars s’ha manifestat la Dra. Mercè Roqué, metge del Servei de Cardiologia de l'Hospital Clínic Barcelona i coautora del capítol sobre la isquèmia coronària, on la diferència de símptomes entre homes i dones poden induir en confusió i retards de diagnòstic per a elles. “Per grups d’edat, les dones més joves, de menys de 55 anys, són aquelles que tenen més complicacions, més mortalitat. La mirada és que dones d’aquesta franja d’edat no haurien de tenir infarts i això causa més mortalitat i pitjors diagnòstics. És molt important conscienciar el personal sanitari, la població, però especialment les dones, que és un problema molt important, que s’ha de prevenir, detectar i tractar”, ha manifestat la Dra. Mercè Roqué.

La Dra. Carmina Comas, cap del Servei d’Obstetrícia de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i coautora del capítol sobre violència obstètrica, ha assenyalat que aquesta “és la punta de l’iceberg de la manca de perspectiva de gènere que ha tingut històricament el model d’acompanyament en salut sexual i reproductiva”. Juntament amb la doctora Comas, ha coescrit el capítol sobre violència obstètrica la Dra. Elisa Llurba, directora del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital de Sant Pau, que ha convidat a tenir sempre presents les diferències entre el cos d’homes i dones per millorar els tractaments. “Em fa vergonya quan una pacient ens diu que ha patit violència obstètrica, però no reconèixer-ho hagués estat una segona violència sobre aquesta dona i reconèixer-ho ha sigut un procés per canviar coses en els procediments i establir una nova confiança amb aquesta pacient”, ha exposat la Dra. Elisa Llurba.

‘Ets una exagerada. Biaix de gènere i sexe en salut’ arriba a llibreries el proper dilluns, 16 de setembre.
 

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.