La 3a Jornada de maneig integral del dolor de Vall d’Hebron se centra en l’abordatge de la lumbàlgia

El 7,5% de la població mundial (577 milions de persones) en pateix en algun moment de la vida; és la primera causa de discapacitat entre els països desenvolupats i va en augment entre els que estan en vies de desenvolupament. A més, també provoca una important repercussió econòmica: els països més desenvolupats dediquen entre el 0,1 i el 2% del PIB en tractaments per a la lumbàlgia.

14/10/2021

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha celebrat un any més la Jornada de maneig integral del Dolor amb motiu del Dia Mundial del Dolor, que serà el 17 d’octubre. La Jornada, que enguany ha arribat a la tercera edició, ha estat organitzada per la Unitat del Dolor, la Unitat de Millora de la Pràctica Clínica i la Subcomissió del Dolor. Ha tingut lloc avui a la sala d’actes de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats i s’ha pogut seguir per la retransmissió en línia des del mateix hospital i des d’altres àmbits com l’Atenció Primària.

“A Vall d’Hebron hem organitzat aquesta 3a Jornada perquè sigui un espai de comunicació sobre les novetats en dolor entre els i les professionals de l’hospital i de la nostra regió sanitària”, explica el Dr. Javier Medel, cap de Secció de la Unitat del Dolor. Durant l’acte s’han emès diversos vídeos de sensibilització per a l’avaluació i tractament del dolor en la població pediàtrica i adulta i sobre diferents abordatges de la lumbàlgia.

La lumbàlgia no és un assumpte menor. Segons la International Association for the Study of Pain (IASP), el 7,5% de la població mundial (577 milions de persones) en pateix en algun moment de la vida; és la primera causa de discapacitat entre els països desenvolupats i va en augment entre els que estan en vies de desenvolupament. A més, també provoca una important repercussió econòmica: els països més desenvolupats dediquen entre el 0,1 i el 2% del PIB en tractaments per a la lumbàlgia.

Durant la Jornada s’han fet sis ponències sobre l’abordatge de la lumbàlgia des d’aquestes sis especialitats: fisioteràpia, atenció primària, riscos laborals, cirurgia, psicologia, anestèsia. L’acte també ha comptat amb el testimoni d’una pacient amb lumbàlgia.

Segons el Dr. Javier Medel, aquesta dolència s’ha d’abordar mitjançant el model biopsicosocial. “La lumbàlgia té condicionants socials (com el sector laboral), psicològics i ambientals, i la gran majoria de lumbàlgies són inespecífiques i no són secundàries” (és a dir, que no venen derivades d’una altra afectació). “Cal fer un abordatge integral”, insisteix el Dr. Medel, “informar i educar el i la pacient des de l’Atenció Primària perquè s’empoderi i faci autocura, exercici rutinari, eviti el sobrepès i la inactivitat. Així evitarem la cronificació de la lumbàlgia”. Segons el cap de Secció de la Unitat del Dolor, el dolor s’acaba fent present al cervell si no s’aborda des d’un bon inici, i aposta per sensibilitzar la població de la vessant psicològica i emocional del dolor. “Cal evitar fer proves diagnòstiques de manera indiscriminada al pacient amb lumbàlgia perquè sovint acaba creient que té un problema més greu del que té, i aleshores el dolor s’agreuja”, assegura.

Consulteu els vídeos de sensibilització per a l’avaluació i tractament del dolor en la població pediàtrica i adulta, el vídeo tutorial per mobilitzar pacients amb ajudes menors i el vídeo amb exercicis terapèutics per prevenir la lumbàlgia.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.