Vall d’Hebron participa en un estudi que demostra que l’ús d’àcid tranexàmic en cirurgia no cardíaca redueix el risc d’hemorràgia

Aquests resultats suposen un avenç no només per la salut dels pacients sinó també per al sistema sanitari i la salut pública, disminuint dràsticament el nombre de transfusions necessàries.

13/04/2022

Les hemorràgies són un problema habitual en pacients que se sotmeten a cirurgies no cardíaques i sovint causen que els pacients necessitin transfusions de sang. Ara, un estudi multicèntric internacional que ha comptat amb la participació d’investigadores de Vall d’Hebron i la coordinació a nivell estatal de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau, demostra que l’administració d’àcid tranexàmic podria prevenir aquest problema. Els resultats de l’estudi s’acaben de publicar a la prestigiosa revista The New England Journal of Medicine

L’estudi, liderat pel Dr. Devereaux del Population Health Research Institute, la  McMaster University i el centre de salut Hamilton Health Sciences (HHS) al Canadà, ha comptat amb la participació de 114 hospitals en 22 països diferents.  A nivell de l’Estat, l’estudi ha estat coordinat per la Dra. Mª José Martínez, investigadora Miquel Servet II del grup d'Epidemiologia i Serveis Sanitaris de l’IIB Sant Pau i la investigadora principal a Vall d’Hebron ha estat la Dra. Miriam de Nadal, del Servei d’Anestesiologia, Reanimació i Tractament del Dolor de l’Hospital Vall d’Hebron i investigadora principal de Unitat de Recerca en Neurotraumatologia i Neurocirurgia (UNINN) del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

Un fàrmac segur, eficaç i econòmic que podria resoldre alhora un problema de salut i econòmic global

L’àcid Tranexàmic (ATX) es un fàrmac antifibrinolític que s’utilitza per disminuir el sagnat. L’estudi POISE3 n’ha avaluat l’eficàcia i seguretat comparat amb placebo de l’ATX administrat a l’inici i al final de la cirurgia, en pacients amb risc de complicacions cardiovasculars intervinguts de cirurgies no cardíaques. L’estudi ha comptat amb un total de 9.535 pacients, més de 700 a Espanya.

Els resultats mostren que l'ATX disminueix significativament la variable principal combinada de sagnat en comparació del placebo i que és un fàrmac segur que no incrementa el risc de trombosi venosa profunda, atac de cor, ictus no hemorràgic o altres complicacions vasculars importants en els 30 dies posteriors a la cirurgia.

La majoria dels pacients que son intervinguts de  cirurgia no cardíaca no reben ATX però amb aquest estudi això podria canviar. Cada any es fan fins a 300 milions de cirurgies a tot el món i el sagnat quirúrgic representa més del 40% de les transfusions. La demanda d’hemoderivats és de fins a 30 milions d’unitats a nivell mundial i els resultats que ara es presenten poden ser rellevants per als sistemes sanitaris a tot el món. POISE-3 identifica que l’ús d’ATX podria evitar anualment més de 8 milions d’esdeveniments hemorràgics amb resultat de transfusió.

En base als resultats de l’estudi, els investigadors expliquen que incorporar l’administració d’ATX en la pràctica clínica habitual de la cirurgia no cardíaca podria beneficiar la salut dels pacients i també contribuir a un problema de salut global com és la disponibilitat d’hemoderivats i la seva conseqüent despesa econòmica.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.