La 3a Jornada de maneig integral del dolor de Vall d’Hebron se centra en l’abordatge de la lumbàlgia

El 7,5% de la població mundial (577 milions de persones) en pateix en algun moment de la vida; és la primera causa de discapacitat entre els països desenvolupats i va en augment entre els que estan en vies de desenvolupament. A més, també provoca una important repercussió econòmica: els països més desenvolupats dediquen entre el 0,1 i el 2% del PIB en tractaments per a la lumbàlgia.

14/10/2021

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha celebrat un any més la Jornada de maneig integral del Dolor amb motiu del Dia Mundial del Dolor, que serà el 17 d’octubre. La Jornada, que enguany ha arribat a la tercera edició, ha estat organitzada per la Unitat del Dolor, la Unitat de Millora de la Pràctica Clínica i la Subcomissió del Dolor. Ha tingut lloc avui a la sala d’actes de l’Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats i s’ha pogut seguir per la retransmissió en línia des del mateix hospital i des d’altres àmbits com l’Atenció Primària.

“A Vall d’Hebron hem organitzat aquesta 3a Jornada perquè sigui un espai de comunicació sobre les novetats en dolor entre els i les professionals de l’hospital i de la nostra regió sanitària”, explica el Dr. Javier Medel, cap de Secció de la Unitat del Dolor. Durant l’acte s’han emès diversos vídeos de sensibilització per a l’avaluació i tractament del dolor en la població pediàtrica i adulta i sobre diferents abordatges de la lumbàlgia.

La lumbàlgia no és un assumpte menor. Segons la International Association for the Study of Pain (IASP), el 7,5% de la població mundial (577 milions de persones) en pateix en algun moment de la vida; és la primera causa de discapacitat entre els països desenvolupats i va en augment entre els que estan en vies de desenvolupament. A més, també provoca una important repercussió econòmica: els països més desenvolupats dediquen entre el 0,1 i el 2% del PIB en tractaments per a la lumbàlgia.

Durant la Jornada s’han fet sis ponències sobre l’abordatge de la lumbàlgia des d’aquestes sis especialitats: fisioteràpia, atenció primària, riscos laborals, cirurgia, psicologia, anestèsia. L’acte també ha comptat amb el testimoni d’una pacient amb lumbàlgia.

Segons el Dr. Javier Medel, aquesta dolència s’ha d’abordar mitjançant el model biopsicosocial. “La lumbàlgia té condicionants socials (com el sector laboral), psicològics i ambientals, i la gran majoria de lumbàlgies són inespecífiques i no són secundàries” (és a dir, que no venen derivades d’una altra afectació). “Cal fer un abordatge integral”, insisteix el Dr. Medel, “informar i educar el i la pacient des de l’Atenció Primària perquè s’empoderi i faci autocura, exercici rutinari, eviti el sobrepès i la inactivitat. Així evitarem la cronificació de la lumbàlgia”. Segons el cap de Secció de la Unitat del Dolor, el dolor s’acaba fent present al cervell si no s’aborda des d’un bon inici, i aposta per sensibilitzar la població de la vessant psicològica i emocional del dolor. “Cal evitar fer proves diagnòstiques de manera indiscriminada al pacient amb lumbàlgia perquè sovint acaba creient que té un problema més greu del que té, i aleshores el dolor s’agreuja”, assegura.

Consulteu els vídeos de sensibilització per a l’avaluació i tractament del dolor en la població pediàtrica i adulta, el vídeo tutorial per mobilitzar pacients amb ajudes menors i el vídeo amb exercicis terapèutics per prevenir la lumbàlgia.

Share it:

Notícies relacionades

Professionals

Subscribe to our newsletters and be a part of Campus Life

Select the newsletter you want to receive:

By accepting these conditions, you are agreeing to the processing of your personal data for the provision of the services requested through this portal, and, if necessary, for any procedures required by the administrations or public bodies involved in this processing, and their subsequent inclusion in the aforementioned automated file. You may exercise your rights to access, rectification, cancellation or opposition by writing to web@vallhebron.cat, clearly stating the subject as "Exercising of Data Protection Rights".
Operated by: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Purpose: Manage the user’s contact information.
Legitimisation: Express acceptance of the privacy policy.
Rights: To access, rectify, and delete personal information data, as well to the portability thereof and to limit and/or oppose their use.
Source: The interested party themselves.