El Servei de Neonatologia reinventa la formació continuada amb el programa “12 mesos, 12 cures”, per garantir una atenció de primera als nadons prematurs

Coincidint amb el Dia Mundial del NIDCAP, el model de cures centrat en el nadó i la família de Vall d’Hebron, el mes de març explora les cures individualitzades.

20/03/2024

A la Unitat de Cures Intensives del Servei de Neonatologia estan els pacients més petits de l’Hospital Vall d’Hebron. Alguns, amb prou feines arriben als 500 grams. Allà, amb els ulls tancats, batec a batec i acompanyats per les seves famílies fan certa la dita de qui dia passa, any empeny. Tot i ser els pacients més petits de l’hospital, els nadons prematurs requereixen cures complexes. “Un nadó de 500 grams i 24 setmanes pot necessitar el triple de recursos que un pacient adult”, explica Raquel Rodríguez, supervisora del Servei de Neonatologia. En aquest servei, treballa 24 hores al dia amb una coreografia precisa un equip de 200 professionals altament especialitzat, entre pediatres (22), infermeres i auxiliars d’infermeria. La tecnologia i l’avenç de les cures obstètriques per part dels professionals han permès baixar la viabilitat de l’edat gestacional de les 28 a les 23 setmanes. Per garantir que els nadons prematurs reben una atenció òptima, l’equip de professionals rep una formació especial i per entrenar-la el Servei de Neonatologia ha endegat aquest any el projecte “12 meses, 12 cures”.

Cada mes, una formació

“Des de gener, cada mes fem una formació en cures centrades en el desenvolupament del nounat i en les seves famílies”, descriu Raquel Rodríguez, que de la mà del Dr. Felix Castillo, cap del Servei de Neonatologia, dirigeix la coreografia que cada dia es balla entre incubadores i sèrums. Les formacions estan pensades perquè siguin amenes, pràctiques i fàcils d’implementar. “Cada curs té un coordinador, un professional sènior que prepara una sessió teòrica de 30 minuts i fa acompanyament en el dia a dia per implementar les cures. També prepara unes píndoles informatives que es projecten a les pantalles de Neonatologia i a les xarxes socials”, explica Raquel Rodríguez. “Per valorar els aprenentatges i incentivar els i les professionals, hem fet un trivial amb premi”, afegeix la Dra. Fàtima Camba. Aquesta pediatra del Servei de Neonatologia és la coordinadora de la formació d’aquest mes: “La cura individualitzada dels nadons”.

Dia Mundial del NIDCAP

L’elecció d’aquest tema per al mes de març no és casual. Avui, 20 de març, és el Dia Mundial del NIDCAP (Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program), el model de cures amb el que treballa el Servei de Neonatologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. Aquest enfocament innovador reflecteix un canvi en el paradigma d'atenció neonatal: passa d'un model centrat en la malaltia a un centrat en el desenvolupament i el benestar integral del nadó i les seves famílies.

La seva ideòloga és la Dra. Heidelise Als, psicòloga la Facultat de Medicina de Harvard. “Durant anys es va dedicar a observar nadons prematurs i va percebre coses com quan un bebè s’estira ens vol dir que està estressat o que darrere una pausa respiratòria pot haver-hi una manipulació brusca i no uns pulmons immadurs”, explica la Dra. Fàtima Camba. El NIDCAP es basa en la premissa que cada nadó és únic i requereix una atenció  personalitzada per promoure un desenvolupament òptim.  “Els professionals entrenem el neurodesenvolupament a partir d’observar les conductes del nadó abans, durant i després de cada interacció per tal de personalitzar les cures”, descriu.

Un dels objectius del NIDCAP és protegir el neurodesenvolupament del nadó de la sobrecàrrega sensorial i inesperada en un sistema nerviós que encara està en procés de desenvolupament. “Intentem crear un entorn que imiti el ventre matern, això pot incloure ajustos en la il·luminació, el soroll i la cura postural, per reduir l’estrès, a més d’afavorir la vinculació dels pares en les cures, molt important en el nostre model”, afegeix Raquel Rodríguez. El compromís dels pares amb les cures ha demostrat una estada hospitalària més curta, augment del vincle i del pes del nadó, menor prevalença de retinopatia, i reducció de la displàsia pulmonar.

Millora del rendiment mental i psicomotor

Amb aquest model de cures també s’ha observat una millora del rendiment mental i psicomotor als 9 mesos i 24 mesos. Com que una de les peces clau d’aquest model és la implicació dels pares en les cures, en paral·lel, les formacions s’imparteixen a l’escola de pares, que cada dimarts a la tarda ofereix el servei a l’hospital.

La Dra. Fàtima Camba i els seus companys del grup de confort i prevenció del dolor, les pediatres Teresa Esclapés i Susanna Hernández, i Anna Sánchez, infermera, van ser els professionals que va obrir el programa “12 mesos, 12 cures”. Van arrencar amb una formació dedicada al confort i la prevenció del dolor que anava acompanyada d’un taller per a pares per aprendre a reconèixer quan el nadó pateix. Al febrer, es va aboradar la postura i com manipular els nadons, una formació que va coordinar Anna Gros, infermera del Servei de Neonatologia. El mes d’abril, coincidint amb Sant Jordi, la formació se centrarà en la lectura de contes a prematurs per afavorir el seu desenvolupament neuronal i cognitiu. Hi ha evidència científica que llegir a nadons amb un pes inferior a 1,5 quilos genera més activitat al cervell, sobretot a l’àrea del llenguatge.

S’ha intentat que el contingut de la formació tingui relació amb alguna efemèride. “Tenint en compte que el 15 de maig és el Dia del Mètode Cangur, aquell mes parlarem de la importància del contacte pell amb pell, o a l’agost coincidint amb la Setmana Mundial de la Lactància Materna, tocarem aquest tema”, conclou Raquel Rodríguez.

Des de gener, cada mes fem una formació en cures centrades en el desenvolupament del nounat i en les seves famílies

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Professionals

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.