El Dr. Rafael Simó rep el Premi Eva Kohner per la seva trajectòria internacional en la recerca de la retinopatia diabètica

El Dr. Simó també ha impartit recentment la conferència d’ingrés com a nou membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya.

15/06/2023

El passat 2 de juny, el Dr. Rafael Simó, cap del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron i del grup de recerca en Diabetis i Metabolisme del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), va rebre a Coimbra (Portugal) el prestigiós Premi Eva Kohner en el congrés que organitza el Grup d’Estudi de Complicacions Oculars de la Societat Europea de Diabetis. Aquest premi reconeix la trajectòria en recerca bàsica i clínica en retinopatia diabètica i ha estat atorgat a líders reconeguts a nivell mundials en aquest camp.

La retinopatia diabètica és la complicació microvascular més comuna associada a la diabetis, i la principal causa de discapacitat visual i ceguesa prevenible en la població en edat laboral de tot el món. En els últims anys, el Dr. Simó ha liderat diverses línies de recerca per identificar noves dianes terapèutiques i estratègies per prevenir i tractar els estadis inicials d’aquesta malaltia basades en la neuroprotecció.

Com a part de l’acte, el Dr. Rafael Simó va impartir la conferència “Neurovascular Unit impairment in Diabetic Retinopathy: Clinical and Therapeutic implications” i prèviament va explicar la seva relació amb la Dra. Eva Kohner i quina influència va exercir en la seva carrera investigadora.

El dia 6 de juny, el Dr. Rafael Simó també va impartir la conferència d’ingrés com a membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (RAMC) després de rebre el Premi Joaquin Barraquer el passat gener. El Dr. Simó va parlar de les seves aportacions a la patogènia i el descobriment de noves dianes terapèutiques a la retinopatia diabètica. 

Premi Eva Kohner en retinopatia diabètica

El premi que atorga el Grup d’Estudi de Complicacions Oculars de la Societat Europea de Diabetis rep el nom de l'oftalmòloga hongaresa Eva Kohner (23 febrer 1929 - 24 setembre 2021). Nascuda a Budapest en el si d’una família benestant jueva, la Dra. Kohner va sobreviure a l'holocaust nazi i fugint del seu país va arribar a Londres on primer es va matricular a l’escola d’infermeria i després va estudiar medicina graduant-se l’any 1959.

La seva passió va ser l’estudi de la retinopatia diabètica, que aleshores era una causa incurable de ceguesa. La Dra. Kohner va descriure la fisiopatologia i la història natural de la malaltia i va ser pionera en la fotocoagulació com a tractament eficaç. A més, va contribuir de forma determinant a què s’instauressin els programes de cribratge de la retinopatia diabètica i va fundar el Grup d’Estudi de Complicacions oculars de la Societat Europea per l'Estudi de la Diabetis (EASD), que és el marc on s’atorga el premi que du el seu nom.

Entre la llarga llista de títols i honors que se li varen atorgar destaca l'Orde de l'Imperi Britànic de Sa Majestat la Reina el 1995 i la medalla Arnall Patz de la “Macula Society” el 2002. Fatalitats del destí la van portar a passar els seus últims anys gairebé cega, un veritable contrasentit amb algú que va dedicar la seva vida a salvar la vista dels altres.

En els últims anys, el Dr. Simó ha liderat diverses línies de recerca per identificar noves dianes terapèutiques i estratègies per prevenir i tractar els estadis inicials de la retinopatia diabètica.

Comparteix-lo:

Notícies relacionades

Activitats relacionades

8ª Jornada 'Obesitat: una visió multidisciplinària'

27.06.2024 - 09:00
Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins i forma part de la vida del Campus

Selecciona el butlletí que vols rebre:

L'acceptació d'aquestes condicions, suposa que doneu el consentiment al tractament de les vostres dades personals per a la prestació dels serveis que sol·liciteu a través d'aquest portal i, si escau, per fer les gestions necessàries amb les administracions o entitats públiques que intervinguin en la tramitació, i la seva posterior incorporació en l'esmentat fitxer automatitzat. Podeu exercitar els drets d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició adreçant-vos per escrit a web@vallhebron.cat, indicant clarament a l’assumpte "Exercici de dret LOPD".
Responsable: Hospital Universitari Vall d'Hebron - Institut Català de la Salut.
Finalitat: Gestionar el contacte de l'usuari
Legitimació: Acceptació expresa de la política de privacitat.
Drets: Accés, rectificació, supresió i portabilitat de les dades, limitació i oposició al seu tractament.
Procedència: El propi interessat.